Nagyvilág

Éles vitákkal indult a Biden-impeachmentet megelőző vizsgálat

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Éles viták közepette zajlott csütörtökön az első parlamenti meghallgatás a Joe Biden amerikai elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás (impeachment) megindítását megelőző vizsgálatban – írja az MTI.

A republikánusok súlyos vádakkal illették a demokrata párti elnököt. James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke szerint Biden „visszaélt közhivatalával családja pénzügyi előnye érdekében”. A demokraták határozottan visszautasították ezeket a vádakat.

Corner azt állította, hogy „Biden elnök éveken át hazudott az amerikai népnek arról, hogy tudott-e családja korrupt üzelmeiről, illetve ebben való részvételéről”. Szerinte Barack Obama alelnökeként (2009-2017) Biden „családja külföldi üzleti céljainak” kedvező kapcsolatot épített ki, és ezek között „külföldi oligarchák” is voltak, akik „dollármilliókat küldtek Biden családjának”.

Jamie Raskin, a bizottság vezető demokrata párti tagja azzal vágott vissza, hogy a republikánusoknak nincs semmiféle bizonyítékuk, hogy az elnök szabálytalanságot követett volna el. Azt vetette az ellenzék szemére, hogy mindössze Donald Trump volt republikánus párti elnök unszolására törekednek az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárásra.

Raskin szerint a republikánusok soraiban több tucat képviselő akad, akik ellenzik mindezt, mert – mint fogalmazott – egy abszurd eljárásról van szó. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meghallgatásra mindössze napokkal az államgépezet fenyegető megbénulása előtt került sor. Hangsúlyozta, hogy azok a republikánusok, akik ellenzik a megállapodást a szövetségi intézmények működésének átmeneti finanszírozásáról, „az amerikaiak jólétét kockáztatják”.

Az ugyancsak demokrata párti Alexandria Ocasio-Cortez azzal vádolta meg a republikánusokat, hogy bizonyítékokat hamisítottak. Byron Donalds republikánus képviselő a meghallgatáson olyan üzeneteket mutatott be, amelyek szerinte arra utaltak, hogy Hunter Biden, Joe Biden fia csalásban és pénzmosásban vett részt, és ebből az apjának is előnye származott. Ocasio-Cortez szerint azonban a képernyőmentés nem eredeti volt, hanem hamisítvány, és ezt bizonyítandó bemutatta az eredeti szöveges üzenetet is.

A CNN egyik riportere azt írta az X-en (korábban Twitter), hogy a republikánusok nagyon elégedetlenek voltak az első meghallgatással, míg a Messenger újságírójának a republikánus stábtag egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Comerék ezt nagyon elrontották”.

Kevin McCarthy, a republikánus többségű képviselőház elnöke szeptember 12-én kezdeményezte az elnök hivatali eltávolítására irányuló eljáráshoz – impeachmenthez – vezető előzetes vizsgálatot arra hivatkozva, hogy az eddigi vizsgálódások megalapozzák a hivatali visszaélés gyanúját. A háttérről itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
A fia elleni per és egy alkotmányos vádeljárás lehetőségének árnyéka is Bidenre vetül
Bár a jelenlegi amerikai elnöknek a párton belül nincs komoly kihívója a jövő évi elnökválasztás előtt, a politikai környezet lehetne kedvezőbb is, és ehhez a családján belüli problémáknak is köze van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik