Nagyvilág

Trump csendben végigülte a tárgyalását, csak a szünetben becsmérelte a főügyészt

William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press / AFP
William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press / AFP

Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán hétfőn New Yorkban. A volt elnök, fiai és cégcsoportja ellen New York állam főügyésze indított pert, mert véleménye szerint a cégbirodalom ingatlanainak értékét a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, amivel félrevezették a finanszírozó bankokat, biztosítókat és egyéb üzleti szereplőket.

Az MTI összefoglalója szerint az első tárgyalási napon a védők és ügyészek tartották meg a nyitóbeszédeiket. A védőügyvédek állítása szerint a bíróság állapított meg a valósnál jóval alacsonyabb értéket a Trump-ingatlanokra, valamint többi között politikai indítattású eljárásnak minősítették a pert, mert azt New York állam demokrata főügyésze, Leticia James kezdeményezte. Az ügyészek ugyanakkor az állításuk alátámasztására lejátszottak egy hangfelvételt Trump korábbi ügyvédje, a csalásért már korábban elítélt Michael Cohentől, aki azt állította, a főnöke rendszeresen arra utasította őt, hogy értékelje felül a hivatalos iratokban is a kérdéses ingatlanokat.

Trump a tárgyalóteremben nem szólalt meg, végigülte a tárgyalást, a szünetben viszont újságírók előtt bírálta az általa radikális baloldalinak titulált főügyészt, Leticia Jamest. Az ovális irodába visszatérni szándékozó exelnök a tárgyalás témájánál maradva kijelentette egyúttal, hogy a floridai Mar-a-Lago rezidenciája legalább 1 milliárd dollárt ér, szemben a bíróság által megállapított 18 millió dollárral. Az a rezidencia, amelynek még a fürdőszobájában is találtak a hatóságok minősített iratokat, amiért Trumpnak egy másik perben kell majd felelnie.

Üzleti és jogi szakértők szerint a per tétje, hogy Donald Trump cégcsoportja megtarthatja-e több ingatlanát, köztük az emblematikus Trump-toronyházat New Yorkban, valamint golfpályákat. A várakozások szerint a polgári peres eljárás tárgyalási szakasza december közepéig tart.

Bár ebben az ügyben nem kell a börtön miatt agógdnia Trumpnak, több más jogi eljárás is folyik ellene, amelyekben egy számára kedvezőtlen ítélet esetén akár azzal is számolnia kell, hogy rács mögé kerül. Ezekről itt írtunk bővebben, itt pedig arról, hogy elindulhat-e egyáltalán Trump az elnöki székért a börtönből, és mi történik akkor ha így is nyer.

Kapcsolódó
Trump világossá tette, ha lecsukják, akkor is elindul az elnökválasztáson
Jogilag ennek semmi akadálya nem lenne, más kérdés, mi lesz ha nyer.
Kapcsolódó
Donald Trump feladta magát Georgiában, rabosítási fotó is készült róla
P01135809 számú fogolyként vették fel a nyilvántartásba az egykori amerikai elnököt, akit azzal vádoltak, hogy meg akarta másítani a 2020-as választási eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik