Nagyvilág

Donald Trump feladta magát Georgiában, rabosítási fotó is készült róla

A várakozásoknak megfelelően megjelent és feladta magát a Georgiában, a Fulton megyei börtönben Donald Trump egykori amerikai elnök, akit azzal vádolnak, hogy társaival együtt megkísérelte a 2020-as elnökválasztás eredményeinek megmásítását – számolt be róla a CNN.

Nem ez az első eset, hogy Trumpnak meggyűlt a baja a hatóságokkal, viszont a korábbi alkalmakkal ellentétben most rabosítási fotó is készült róla, valamint ujjlenyomatot is vettek tőle, a nyilvántartásba pedig P01135809 számú fogolyként vették fel.

Az exelnök alig húsz percig tartózkodott csak a börtönben, a 200 ezer dolláros óvadék kifizetése után távozhatott, rögtön a reptér felé vette az irányt, ahonnan New Jersey-be repült. Az óvadéki megállapodás értelmében Trumpnak bele kellett mennie, hogy nem kommunikálhat a nyilvánosság előtt olyan módon, ami esetleg a tanúkat vagy a vádlottársait megfélemlítheti. Ennek a megállapodásnak a megsértése bebörtönzéssel járhat.

A gépe felé tartó Trump újságírói kérdésekre válaszolva ismét kijelentette, hogy az ellene folyó eljárást politikai indítatásúnak tartja. Kijelentette azt is, hogy a 2020-as választás eredményét továbbra sem fogadja el, és hogy a mostani eljárással pedig a 2024-es kampányba próbálnak beavatkozni ellenfelei. Ezt később olyan módon is kihangsúlyozta, hogy a saját közösségi oldala mellett a ma már X néven futó Twitterre is kiposztolta a rabosítási fotóját a következő szöveggel:

BELEAVATKOZÁS A VÁLASZTÁSBA

SOSEM ADJUK MEG MAGUNKAT!

Ez volt az első alkalom, hogy Trump a közösségi oldalra posztolt azóta, hogy a tiltása után tavaly ősszel visszakapta a profilját Elon Musktól, a Twitter új vezérigazgatójátó. Trumpot még 2021-ben tiltották ki a Twitterről, miután azzal vádolták, hogy ezt a felületet is kihasználta arra, hogy hergelje és dezinformálja híveit a választási eredményekkel kapcsolatban, ami aztán a Capitolium ostromában csúcsosodott ki.

Trump ellen a fenti mellett több másik jogi eljárás is folyik szövetségi és állami szinteken is. Ennek ellenére ő maga már kijelentette, hogy akkor sem lép vissza a 2024-es kampánytól, ha esetleg elítélik valamelyik ügyben. Erre nem is kényszeríti a jog, ahogy elméletben arra is van lehetőség, hogy úgy válasszák meg az Egyesült Államok elnökének, hogy közben börtönben ül. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, mivel járna ez, és miért jelentené a jogászok legrosszabb rémálmát.

Kapcsolódó
Ha Trump nyer jövőre, egyszerűen csak megkegyelmez magának?
Megvalósíthatná a jogászok rémálmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik