Nagyvilág

Trump világossá tette, ha lecsukják, akkor is elindul az elnökválasztáson

Joe Raedle / Getty Images
Joe Raedle / Getty Images

Nincs olyan pont az Alkotmányban, ami azt mondaná, hogy nem – ezt válaszolta Donald Trump egy pénteki rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy lefújja-e az elnöki kampányát, ha végül elítélik valamelyik ellene zajló büntetőeljárásban, írja az Independent. Ezzel Trump megerősítette, hogy akár a börtönből is elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Az egykori republikánus elnök ellen állami és szövetségi szinten is tucatnyi jogi eljárás zajlik jelenleg is. Ezek közé tartozik a Mar-a-Lago-i ügy is, amelyben újabb vádakat fogalmaztak meg nemrég Trump ellen, ezúttal azt, hogy ő utasította a floridai rezidenciájának alkalmazottait, hogy semmisítsék meg azokat a biztonsági felvételeket, amelyek terhelő bizonyítékként szolgálhatnak ellene a nyomozás során. Trump ezeket a vádakat is tagadta, a riporter, John Fredericks viszont ezen a ponton feltette neki a kérdést, hogy feladná-e elnöki ambícióit, ha elítélik.

Még a radikális baloldali őrültek is azt mondják, hogy ez nem lehet akadály

– zárta rövidre a kérdést.

Jogi akadálya egyébként tényleg nincs annak, hogy Trump (vagy bárki más) a rácsok mögül pályázzon az elnöki posztra, és nem is ő lenne az első a történelemben, aki a börtönből kísérelt meg bejutni az Ovális Irodába. Arra ugyanakkor még nem volt példa, hogy valaki nyert is volna a börtönből, nincs is nagyon felkészülve az Egyesült Államok egy ilyen helyzetre. Erről hosszabban a lenti cikkről írtunk néhány hete.

Kapcsolódó
Ha Trump nyer jövőre, egyszerűen csak megkegyelmez magának?
Megvalósíthatná a jogászok rémálmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik