Nagyvilág

Halálra ítélték Trump cégeit, de a haláltusa évekig is eltarthat

Sean Rayford /Getty Images / AFP
Sean Rayford /Getty Images / AFP
Már az előzetes tárgyalás során kimondta a bíróság, hogy Donald Trump családi cégeiben rendszeresen felértékelték a vagyontárgyakat, hogy kedvezőbb feltételekkel jussanak hitelhez. A döntésnek azonban hosszú távú és végzetes hatása is lehet Trumpék pénzügyeire.

Az alperesek világában a bérlakások ugyanannyit érnek, mint a tulajdonban lévők; a korlátozott földterület ugyanannyit ér, mint a korlátozással nem terhelt földterület; a korlátozások elpárologhatnak a semmibe. Ez egy fantáziavilág, nem a való világ

írta Arthur F. Engoron bíró abban az ítéletben, amellyel súlyos csapást mért Donald Trumpra és a Trump család cégeire. Engoron ugyanis egy előzetes meghallgatás során meghozott döntésében még a tárgyalások megkezdése előtt kimondta, hogy a volt amerikai elnök és üzlettársai, közöttük a két felnőtt fia, ifjabb Donald és Eric, több éven keresztül felülbecsülték a vagyonuk értékét és ezzel folytatólagos pénzügyi csalást követtek el.

A döntés a Trump Organization (vagy Trump Org.) név alatt futó cégcsoport üzleti tevékenységét is befolyásolja, sőt, gyakorlatilag le is nullázhatja azt, bár Trump és ügyvédei még reménykedhetnek abban, hogy egy fellebbviteli bíróság kedvező döntést hoz.

Alon Skuy / Getty Images / AFP A Trump Organization Boeing 757-es repülőgépe – amelyet Donald Trump volt amerikai elnök, Trump Force One néven használt – a Palm Beach nemzetközi repülőtéren 2023. március 31-én.

Letitia James New York-i legfőbb ügyész több éves vizsgálódás után tavaly perelte be Trumpot és annak cégét, azt állítva, hogy a Trump Organization és vezetői 2011 és 2021 között hitelezőket és biztosítótársaságokat csaptak be azzal, hogy az üzleti tranzakciók során a cégcsoport nettó vagyonát „felfújták”.

A polgári peres kereset szerint azáltal, hogy évente akár 2,2 milliárd dollárral manipulálták a Trump-csoport ingatlanjainak és egyéb vagyonának értékét, az ingatlanokkal, vendéglátással és golfklubok üzemeltetésével foglalkozó cég jobb kamatokat és biztosítási díjakat kapott, mint amilyenek egyébként jártak volna neki.

Konkrét példaként James többek között azzal vádolja Trumpot, hogy hazudott a manhattani Trump Towerben lévő lakásának nagyságáról. Ez az a felhőkarcoló, ahol Trump egyik lakása található, és ahol annak idején bejelentette indulását az elnöki posztért (itt élt felesége, Melania és legkisebb gyereke, Barron az elnökség kezdeti szakaszában). A vádak szerint Trump azzal, hogy papíron megváltoztatta a lakás területét, 2012 és 2016 között évente körülbelül 100-200 millió dollárral növelte meg annak értékét, de szintén csak papíron.

James azt is állította, hogy Trump úgy becsültette fel floridai Mar-a-Lago nevű birtokát, mintha azt családi házként tudná eladni, nem pedig olyan golfklubként, amelyre több korlátozás is vonatkozik. (Mint ismeretes, ez az az ingatlan, ahol Trump az elnöksége után engedély nélkül tárolt minősített iratokat.) A vádiratban az is szerepel, hogy az ügyészség szerint Trump a skóciai Aberdeenben található golfpályáján lévő beépítetlen területeket szintén felülbecsültette, arra a feltételezésre alapozva, hogy azokra a hivatalosan engedélyezettnél több lakóházat tud majd építeni, és később eladni.

Csak két kérdés volt

Az ügyész szerint a bíróságnak csak két „egyszerű és egyértelmű” kérdést kellett megvizsgálnia, mielőtt kedd este ítéletet hozott:

  1. hamisak vagy félrevezetőek voltak-e Trump 2011 és 2021 közötti pénzügyi helyzetéről szóló éves nyilatkozatai, és hogy
  2. ő és társai ismételten vagy tartósan hivatkoztak-e ezekre a nyilatkozatokra az üzleti tranzakciók lebonyolítása során?

Engoron az ügyészség által bemutatott bizonyítékok alapján mindkét kérdésre igennel válaszolt, és ezzel már az előzetes meghallgatás során kimondta, hogy Trump és társai folytatólagosan pénzügyi csalást követtek el. Mint írta, a Trump Org. által a bankoknak és a biztosítótársaságoknak benyújtott éves pénzügyi kimutatásai „egyértelműen csalárd értékbecsléseket tartalmaznak, amelyeket az alperesek az üzleti életben használtak fel”.

Mike Stobe / Getty Images / AFP Donald Trump volt elnök és fia, Eric Trump a LIV Golf Invitational – Bedminster találkozón a Trump National Golf Clubban 2023. augusztus 10-én a New Jersey állambeli Bedminsterben.

Mindezek miatt Engoronnak a hivatalosan október másodikán kezdődő bírósági tárgyaláson már csak a konkrét jogellenes magatartásról kell döntenie, illetve arról, hogy milyen egyéb büntetést szabjon ki az alperesekre, tekintve, hogy már a mostani ítéletben is súlyos csapást mért a Trump-cégekre.

A bíróság ugyanis Trump egyes ingatlanjai esetében visszavonta a működést lehetővé tevő üzleti tanúsítványokat, nagyjából halálra ítélve azokat.

Így például elveszíthetik az irányítást a manhattani Wall Street 40. alatt található Trump Building, és a Westchester megyében lévő családi birtok felett is, de veszélyben van a Trump Tower és a westchesteri golfklub is.

Bár a végzés magát a több száz szervezetből álló cégcsoportot nem oszlatja fel, de a döntésnek így is átfogó hatása lehet a vállalat New York-i működésére. Mint Diana Florence, korábbi manhattani ügyész a Business Insidernek elmondta, ugyan Trumptól nem veszik el az épületeket, de az engedély megvonása miatt mégis erősen korlátozottak a lehetőségei, hiszen nem kaphat hitelt és nem pályázhat állami megbízásokra sem. Florence szerint ez olyan, mint amikor valaki elveszíti jogosítványát: az autója ugyan megmarad, de alig marad választási lehetősége abban, hogy mit tehet vele és mit nem.

„Boszorkányüldözés”

A bíró odacsapott a védőügyvédeknek is és egyenként 7500 dollár megfizetésére kötelezte őket, miután korábban már figyelmeztette őket arra, hogy egyes érveik a komolytalanság határát súrolják, mégis újra és újra felhozták őket. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy az értékbecslések lehetnek szubjektívak, mire a bíró válasza az volt:

Azok a védekezések, amelyeket Donald Trump az eskü alatt tett vallomásában próbál megfogalmazni, teljesen nélkülözik a jogi vagy ténybeli alapot.

Nem meglepő módon Trumpék és az ügyvédeik nem hagyják annyiban a dolgot. Már korábban beperelték az ügyben eljáró bírót, mert szerintük a vádiratban vannak olyan tételek, amelyek hatályvesztés vagy egyéb technikai okok miatt már nem érvényesek, de nem jártak sikerrel. Az eljárásra kijelölt öt tagú bírói testület csütörtökön elutasította Trumpék beadványát és a testület a végzésben azt írta: figyelembe vette a felvetéseket, de érdemben nem foglalkozott velük. Így október 2-án akár el is indulhat a tárgyalás.

Trump a keddi ítélet után a szokásos stílusában őrültnek nevezte Engoron bírót és azzal vádolta, hogy James ügyész „parancsol” neki és ezzel akadályozzák a volt elnök visszatérését a Fehér Házba.

Egy nagyszerű vállalatot rágalmazott meg ez a politikailag motivált boszorkányüldözés. Ez nagyon igazságtalan, és New York állam legmagasabb bíróságainak, illetve a szövetségi rendszernek a segítségét kérem, hogy járjanak közbe. EZ NEM AMERIKA!

– írta Trump egy közleményben. Christopher Kise, az egyik védőügyvéd is nyilatkozatot adott ki, amelyben visszafogottabban fogalmazott, mint az ügyfele, de a döntést ő is felháborítónak és „a tényektől és az irányadó jogtól teljesen elrugaszkodottnak” nevezte. Engoron előzetes bírálatát még megfellebezhetik, de kétséges, hogy a fellebviteli bíróságnál sikert érnének el vele.

Fatih Aktas / Anadolu Agency / AFP Donald Trump volt amerikai elnök távozik a bíróságról 2023. április 13-án, miután feljelentést tett Letitia James New York-i főügyész ellen, aki beperelte őt és Trump szervezetét.

Az tény, hogy Letitia James nagy fába vágta a fejszéjét, amikor beperelte Trumpékat. Hasonló eljárásra eddig csak egyszer volt példa, amikor ugyancsak James az amerikai fegyvertartók érdekképviseletével foglalkozó szervezetet – és egyben a legnagyobb fegyverlobbistát –, az NRA-t idézte a bíróság elé. James azt a pert elveszítette, a mostani előzetes döntés után azonban jóval optimistábban várhatja a folytatást. Érdemes ugyanakkor leszögezni, hogy mivel Trumpék már jelezték, hogy minden jogi lehetőséget kihasználnak majd, egy újabb elmarasztaló döntés esetén is akár évekbe telhet, míg a Trump Org. ténylegesen befejezi a működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik