Nagyvilág

Sikerült kimenekíteni egy magyar állampolgárt a forrongó Nigerből

Balima Boureima / Anadolu Agency / AFP
Balima Boureima / Anadolu Agency / AFP

Vége az információs zárlatnak: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből

– tette közzé Facebook-oldalán szerdán hajnalban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgár is kimenekítésre került a Száheli-övezet kulcsországából. Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, aminek keretében sikerült elérni, hogy egy magyar  állampolgár is feljusson a gépre.

Ennek első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan ma hajnalban felszállt az olasz katonai különgép. A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival. Megnyugtató hír, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzuljaink segítik tovább a műveletet

– írta Szijjártó hozzátéve, hogy további magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomása a külügynek, de a tripoli nagykövetség folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a konzuli szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

Amint arról beszámoltunk, katonai puccs történt az afrikai országban: Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból. Múlt csütörtökön katonák egy csoportja Amadou Abdramane ezredes vezetésével bejelentette: a védelmi és biztonsági erők úgy döntöttek: „véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt.” Az ezredes közölte, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól, mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása.

Szijjártó Péter a kialakult helyzetre reagálva kedden azt közölte: kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása, „ugyanis ha stabilitás van ebben a térségben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé.” A külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra is kritikus a helyzet a Száheli-övezet kulcsországában, Nigerben, „ahol a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt”. Kiemelte: a nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része kiállt a demokratikusan megválasztott elnök mellett.

Így tettünk mi is, hiszen számunkra a stabilitás ebben a térségben kritikus fontosságú

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik