Nagyvilág

Puccs Nigerben, bejelentették az elnök eltávolítását

Boureima Hama / MTI / AP / AFP
Boureima Hama / MTI / AP / AFP

Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból – jelentette be csütörtökre virradóra katonák egy csoportja a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. Amadou Abdramane ezredes kilenc másik – egyenruhát viselő – katonatiszttel körülvéve közleményt olvasott fel az RTN televízióban, miszerint a védelmi és biztonsági erők eldöntötték: “véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt.”

Az ezredes továbbá bejelentette, hogy az ország határait lezárták és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása.

Abdramane szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban. Egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes és a kilenc katonatiszt az egész nigeri hadsereg nevében beszélnek-e. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az elnöki gárda szerdán sikertelen tárgyalásokat követően őrizetbe vette az államfőt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Mohamed Bazoum haladéktalan szabadon engedését követelte. – Nem tudom megmondani, hogy technikailag ez puccsot jelent-e vagy sem, mert ez a jogászok dolga, ugyanakkor ez egyértelműen kísérlet arra, hogy erővel megragadják a hatalmat és megzavarják az alkotmányos rendet – fogalmazott Blinken Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban tartott sajtótájékoztatóján. – Mélységesen aggasztók a nigeri fejlemények. Néhány órája beszéltem Bazoum elnökkel és világossá tettem, hogy határozottan támogatjuk őt, mint az ország demokratikusan megválasztott elnökét – mondta Blinken hozzátéve, hogy az Egyesült Államok szorosan nyomon követi a helyzetet.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre – foglalta össze a helyzetet az MTI.

(A nyitókép idén március 16-án készült Mohamed Bazoum nigeri államfőről a niameyi elnöki hivatalban.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik