Nagyvilág

Trump hisztizést és fenyegetést váltogatva követelte rá adott szavazatok „megtalálását”

MTI/SIPA USA pool/EPA/Oliver Contreras
MTI/SIPA USA pool/EPA/Oliver Contreras
Egy telefonhívásról készült hangfelvétel szivárgott ki. A választást elbukó elnök Georgia állam republikánus választási főtisztviselőjére próbált nyomást gyakorolni megcáfolt összeesküvés-elméletekre hivatkozva.

Donald Trump telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy az „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében – derült ki az egyórás beszélgetésről készített hangfelvételből, amelyet elsőként a Washington Post tett közzé vasárnap.

A leköszönő amerikai elnök még szombaton hívta fel a szintén republikánus Brad Raffenspergert, aki a georgiai választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok. A rögzített híváson hallható, hogy Trump hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött is a beszélgetés során, Raffensperger és hivatalának tanácsadója azonban visszautasították állításait, és úgy vélekedtek, hogy az elnök a választás tisztaságával kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletekre hivatkozik, amelyeket már többször megcáfoltak.

Nézzék, én mindössze ennyit szeretnék. Csak találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amennyire szükségünk van. Mert megnyertük az államot

– mondta Trump.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált, ahogyan Raffensperger irodája sem. Bob Bauer, Joe Biden megválasztott elnök tanácsadója azonban hangsúlyozta: a felvétel jól példázza Trump „támadását az amerikai demokrácia ellen”.

Donald Trump kevéssel több mint tízezer vokssal vesztett a déli Georgiában. Azonban az állam megfordítása sem lenne elegendő a győzelméhez Biden ellen, aki 306-232 arányban nyerte az országos elektori szavazást.

Trump azt állítja, hogy széles körű csalások történtek, lés valójában ő nyerte a novemberi elnökválasztást. Emiatt több helyen is bíróságon támadta meg az eredményt, amelyet azonban jogi úton nem sikerült megváltoztatnia, és az általa vitatott államok választási tisztviselői is azt állítják, hogy nem történt választási csalás, valamint a szövetségi igazságügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy nem találtak olyan, csalásra utaló bizonyítékot, amely érdemben meg tudná változtatni a voksolás kimenetelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik