Nagyvilág

Fürdőszobában is tároltak minősített iratokat Trump floridai birtokán

Akár több éves börtönbüntetést is kaphat Donald Trump, ha bűnösnek találják abban az ügyben, amelyben minősített anyagok hanyag kezelésével vádolják. A vádak szerint a volt amerikai elnök tudatosan akarta félrevezetni az ügyészséget, és ezzel szövetségi bűncselekményt követett el.

Ezek gengszterek és degeneráltak, akik el akarnak kapni,

mondta Donald Trump a hétvégén arról a Jack Smith különleges ügyész vezette jogászcsapatról, amely a múlt héten vádat emelt ellene amiatt, hogy minősített iratokat tárolt floridai birtokán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022 augusztusában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) razziát tartott Mar-a-Lagóban azt követően, hogy Trump és ügyvédjei többszöri jelzés ellenére sem adták vissza azokat a különféle minősítéssel rendelkező iratokat, amelyeket hivatali ideje lejárta után a Fehér Házból eltávolítottak. Az amerikai Nemzeti Levéltár, a NARA munkatársai végül kénytelenek voltak az Igazságügyi Minisztérium segítségét kérni, tavaly novemberben pedig a tárca egy különleges ügyészt is kinevezett Trump ügyeinek vizsgálatára.

A vádemelést követően nyilvánosságra került a vádirat, amely szerint Trump és Waltine Nauta tudatosan nem adta vissza az iratokat a törvény által előírt módon. Nauta Trump katonai segédje volt az elnöksége idején, és az elnök hivatali idejének lejárta után is mellette maradt hasonló beosztásban. Ha az ellenük felhozott vádakban bűnösnek találják őket, akár súlyos börtönbüntetést is kaphatnak.

Getty Images / AFP Az amerikai Igazságügyi Minisztérium által közzétett képen a Mar-a-Lagóban lefoglalt iratok egy része.

Mi van, ha nem reagálunk?

Hogy pontosan mivel vádolják Trumpékat, azt az NPR szedte pontokba a vádirat alapján:

  • nemzetbiztonsági információk szándékos visszatartása: ez csak Trumpra vonatkozik, a vádirat szerint 31 ilyen dokumentumot tárolt Mar-a-Lagóban;
  • összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályoztatására: Trumpot és Nautát másokkal együtt azzal vádolják, együttes erővel azon dolgoztak, hogy eltitkolják e dokumentumokat a vádesküdtszék elől;
  • dokumentum vagy feljegyzés visszatartása: Trumpot és Nautát azzal vádolják, hogy félrevezettek egy ügyvédet azzal, hogy titkos dokumentumokat tartalmazó dobozokat helyeztek át azért, hogy az ügyvéd ne találja meg azokat, és ne tudja bemutatni a vádesküdtszéknek;
  • egy dokumentum vagy feljegyzés korrupt elrejtése: szintén Trump és Nauta a vádlott, és a dobozáthelyezéshez kapcsolódik;
  • dokumentum eltitkolása egy szövetségi nyomozás során: a vád szerint Trump és Nauta eltitkolta az FBI elől, hogy az érintett iratok továbbra is Mar-a-Lagóba vannak, és ezért hamis igazolást nyújtottak be az FBI-nak;
  • eltitkolásra irányuló terv: ez az előző vádponthoz kapcsolódik;
  • hamis állítások és nyilatkozatok: a vád szerint Trump június elején egy másik ügyvédjén keresztül hazudott az FBI-nak és a vádesküdtszéknek tett tanúvallomásában a Mar-a-Lagóban tartott házkutatás eredményeivel kapcsolatban; Nautát pedig azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak a május végi önkéntes kihallgatása során.

A száraz jogi szöveg mögött meghökkentő részletek rejlenek, melyek feltérképezéséhez M. Evan Corcoran, Trump jogi csapatának egyik tagja nyújtott nem szándékos segítséget. Corcoran a Trumppal folytatott találkozóiról rendszeresen feljegyzéseket készített, általában úgy, hogy a beszélgetések után a telefonjára mondta fel a gondolatait, majd később leiratot készített róluk.

E feljegyzések tartalmát alapvetően védi az ügyvédi titoktartási kötelezettsége, azonban a vonatkozó amerikai jogszabályban van egy kiskapu. Ha az ügyészeknek jó okuk van feltételezni, hogy az ügyfél a jogi tanácsokat bűncselekmény előkészítésére használta fel, és ezt bíró előtt bizonyítani is tudják, akkor a bíróság elrendelheti a feljegyzések átadását az ügyészeknek. Itt is ez történt.

Trump – a vádirat szerint – nyomást gyakorolt Corcoranre, hogy akadályozza meg a nyomozókat a titkosított anyagok visszaszerzésében, sőt azt javasolta neki, hogy talán jobb lenne hazudni a nyomozóknak, és visszatartani a dokumentumokat.

„Mi történik, ha egyáltalán nem reagálunk, vagy nem szállunk bele a játékukba?” – kérdezte Trump az ügyvédet annak feljegyzései alapján, de Corcoran egy ennél súlyosabb esetet is leírt.

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP M. Evan Corcoran

Az ügyvéd, akit nem vádolnak semmivel, egy alkalommal 40 titkos iratot tett egy mappába, hogy azokat egy idézés miatt később átadják a szövetségi ügyészségnek. Corcoran jegyzeteiben azt írta, hogy Trump ekkor olyan kézmozdulatot tett, mintha kitépne vagy kivenne valamit. Corcoran értelmezése szerint ez azt jelentette, hogy vigye vissza az iratokat a szállodai szobájába, és ha van benne valami terhelő, akkor vegye ki.

Van még egy kis hely a wc mellett

Egy másik, a New York Times által idézett incidens Walt Nauta szerepére mutat rá. Órákkal azelőtt, hogy Corcoran ellátogatott volna Mar-a-Lagóba, hogy az idézésnek eleget téve egy raktárhelyiségben minősített dokumentumok után kutasson, Trump arra utasította a szintén vádlott Nautát, hogy 64 dobozt vigyen ki a raktárhelyiségből, mert állítása szerint azok az ő tulajdonát képezik: „Nem akarom, hogy bárki is átnézze a dobozaimat, tényleg nem akarom.”

A vádirat szerint 2021 áprilisában Trump alkalmazottainak több tucatnyi dobozt kellett elszállítaniuk egy bálteremből, amelyet irodahelyiséggé alakítottak át, de kerültek dobozok az egyik fürdőszobába is:

Van még egy kis hely a zuhanyzóban ott, ahol a többi cucca van,

írta az egyik segéd egy másiknak. Nem sokkal később a dobozokat át is vitték a fürdőbe, és jóformán körbebástyázták vele a wc-kagylót.

Getty Images / AFP Az amerikai Igazságügyi Minisztérium által közzétett képen a Mar-a-Lagóban lefoglalt iratok egy része.

Az egyik, az Igazságügyi Minisztérium által közzétett fotón az látszik, ahogy a szigorúan titkos nemzetbiztonsági iratokat tartalmazó doboz a golfklubként is üzemelő Mar-a-Lago egyik raktárhelyiségének padlójára borult. Az aktákat „öt szem” minősítéssel látták el, ami azt jelenti, hogy azokat csak az USA és négy legközelebbi szövetségese (Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland) által kiadott szigorú biztonsági engedélyekkel rendelkező tisztviselők tekinthetik meg. Ehhez képest a raktárhelyiségbe a golfklub számos dolgozója szabadon bemehetett.

A minősített iratok hanyag kezelését mutatja az az incidens is, amely a vádirat szerint 2021 augusztusában vagy szeptemberében történt.

Ekkor Trump egy szigorúan titkos katonai térképet osztott meg a kampányfinanszírozást segítő úgynevezett politikai akcióbizottságának egyik munkatársával, akinek ehhez nem volt biztonsági engedélye.

A volt elnök arra célzott, hogy egy meg nem nevezett országban zajló katonai művelet nem megy jól, és közben egy térképet mutatott a munkatársnak, de arra azért figyelmeztette, hogy „ne menjen túl közel hozzá”. A tartalom azonban a jelek szerint kevésbé volt fontos Trump számára, inkább azzal hencegett, hogy „ajándékba” vagy „emlékbe” kapta a dokumentumokat. Fontos tudni azonban, hogy a Fehér Házban keletkezett iratok az állam tulajdonát képezik, nem a mindenkori elnökét.

Börtön és pénzbüntetés is jöhet

A vádpontok mindegyike maximum 250 ezer dollár pénzbírsággal járhat, a legsúlyosabb börtönbüntetés pedig az egyes vádpontok esetében akár 5 és 20 év között is lehet.

A vádemelésről szóló sajtótájékoztatón a korábban koszovói háborús bűnösöket vizsgáló különleges ügyész hangsúlyozta, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme mindaddig, és hozzátette azt is, hogy a közérdekkel és a vádlottak jogaival összhangban az ügyészség az eljárás minél gyorsabb lefolytatására törekszik. Ebben az illetékes bíróság is a segítségükre lehet, ugyanis a Floridai Déli Körzeti Bíróság híres arról, hogy gyorsan tárgyalja az ügyeket.

Egy volt szövetségi ügyész az ABC televíziónak azt mondta, hogy egy büntetőügy a vádirat kibocsátásától számított hat hónapon belül lezárulhat, és a déli körzet bírái a legtöbb esetben szigorúan betartják azt a rendelkezést, amely szerint a tárgyalásnak vagy az ítéletnek 70 napon belül meg kell történnie.

Amerikai Igazságügyi Minisztérium / AFP Az amerikai Igazságügyi Minisztérium által közzétett képen a Mar-a-Lagóban lefoglalt iratok egy része.

Trump június 13-án, kedden jelenik meg a bíróság előtt Miamiban, ahol minden bizonnyal ártatlannak fogja vallani magát, a szövetségi bíró elnapolja az ügyet egy másik időpontra, és lehetőséget ad az ügyvédeknek, hogy felülvizsgálják a vádiratot, és indítványokat nyújtsanak be az üggyel kapcsolatban. A volt elnök a bíróságról így kedden szabadon távozhat, és folytathatja a kampányolást a 2024-es elnökválasztásra, miközben az ügyvédjei dolgoznak.

Áprilisban New Yorkban már lezajlott egy hasonló esemény azután, hogy Trump ellen egy másik ügyben is vádat emeltek, mert az ügyészség szerint eltussolt egy lehetséges szexbotrányt a 2016-os elnökválasztási kampány idején. A gyanú szerint Trump a kampánykasszából 130 ezer dollárt (mai árfolyamon 47,2 millió forintot) fizetett az ügyvédjén keresztül Stormy Daniels pornósztárnak, hogy hallgasson tíz évvel korábbi afférjukról.

Baj, ha valakinél minősített irat van, de az még nagyobb, ha nem adja vissza

Ahogy korábban a 24.hu-n is megírtuk, nem Trump az egyetlen, akinél minősített iratokat találtak: ez történt volt alelnökével, Mike Pence-szel és a jelenlegi elnökkel, Joe Bidennel is. Ahogy azonban arra az amerikai sajtó rámutatott, ők másképpen kezelték a helyzetet. Mind Pence, mind Biden együttműködött a hatóságokkal, és a náluk talált iratokat minden ellenkezés nélkül átadták. Pence esetében már le is zárult az ügy, ellene nem fognak vádat emelni, amíg Biden esetében egy különleges ügyész még nyomozást folytat. Korábban Hillary Clinton személyes e-mail szerverén is találtak minősített iratokat, és ugyan az FBI megállapította, hogy a korábbi amerikai külügyminiszter felelőtlenül bánt a dokumentumokkal, nem találtak bizonyítékot arra, hogy bűncselekményt követett volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik