Nagyvilág

Lázító mesekönyvek birtoklásáért tartóztattak le két embert Hongkongban

Daniel SUEN / AFP
Daniel SUEN / AFP

Két férfit tartóztattak le Hongkongban, mert a hatóságok szerint „lázító” képeskönyveket birtokoltak. Feltehetőleg ők az első olyan letartóztatottak, akiket pusztán e könyvek birtoklása miatt tartóztattak le. A könyvek kiadóit már tavaly bebörtönözték, ők több mint egy évet kaptak.

A három inkriminált könyv egyikében egy csapat birka harcol egy farkas falka ellen, amelyik megpróbálja elfoglalni a falujukat.

A BBC erről szóló hírösszefoglalója azt írja, a hatóságok úgy értelmezték a történetet, hogy az a hongkongiak és a kínai főhatalom küzdelméről szól. A letartóztatások azonban kritikus vélemények szerint a hongkongiak jogainak újabb csorbulását jelentik.

A Human Rights Watch „szégyenletesnek” nevezte a letartóztatásokat, és közölte, hogy a gyarmati időkből származó lázadási törvényt használják a másként gondolkodók elnyomásához.

A hongkongi média jelentése szerint a harmincnyolc és ötvenéves férfiakat a lakásukon vette őrizetbe a rendőrség március 13-án. A Hongkong szigetén való otthonaikban házkutatást tartottak, és lefoglalták a Jangcun című sorozat részét képező könyvek több példányát.

A két férfit óvadék ellenében ugyan szabadon engedték, de a következő hónapban jelentkezniük kell a rendőrségen – közölték.

A hatóságok megerősítették azt is, hogy a könyvek ugyanazok, amelyek annak a tavaly nagy visszhangot kiváltó pernek a tárgyát képezték, amelyben a bíróságnak azt kellett megállapítania, hogy a Yangcun-könyvek az államrend elleni lázítást szolgálták-e. A bíróság akkori ítélete szerint a gyerekkönyvek valóban „lázító szándékkal” készültek, és öt logopédust tizenkilenc havi börtönbüntetésre ítéltek azok kiadásáért. A 25 és 28 évesekből álló kiadói csoport illusztrált e-könyveit tehát úgy értelmeztek, hogy a hongkongi demokráciapárti mozgalmat próbálták elmagyarázni a gyerekeknek.

Mint ismert, Hongkong különleges közigazgatási területnek minősül Kínában. Az „egy ország, két rendszer” elv alapján a lakosság – legalábbis elviekben – itt bizonyos, a szárazföldön elérhetetlen szabadságjogokat élvezhet. Ezek a jogok azonban csorbultak, mióta Peking 2020-ban bevezette az úgynevezett „nemzetbiztonsági törvényt” – válaszul a 2019-ben hónapokig tartó hongkongi tüntetésekre.

Peking szerint a törvényre azért volt szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban – de a kritikusok szerint a törvény célja az ellenvélemények elfojtása és Hongkong autonómiájának gyengítése volt. Januárban a rendőrség felbujtásért letartóztatott egy huszonnégy éves diákot, miután a Facebookon közzétette a Jangcun-sorozat letöltési linkjét – jelentette a Mingpao című helyi lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik