Nagyvilág europoli

Az olasz miniszterelnök szerint támogatandó a legális bevándorlási kvóta

BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe – jelentette ki Georgia Meloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Georgia Meloni kiemelte: „abszolút támogatja” Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés „egyik eleme” a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe.

Hangsúlyozta, hogy szét kell választani egymástól a gazdasági menekültek és a valóban védelemre szoruló menekültek ügyét, és nem lehet „egyszerűen a tengerbe vetni” az érkezőket. Az MTI szerint Meloni hozzátette: „természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van”. Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák szabályos kérelmüket.

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal – húzta alá Meloni. Kiemelte, hogy kormánya minden lehetséges módon és minden szinten támogatja Ukrajnát, és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti.

Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió,

jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az igazságos békéhez meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak. Csak az erőegyensúly esetén, azaz Ukrajna támogatásával lehet tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket – mondta Georgia Meloni.

Kérdésre válaszolva arról is szólt: nem emlékszik, hogy bármikor is azt mondta volna, hogy „allergiás Németországra”.

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékeken – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, és humánus és válságtűrő EU-s menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben méltányos egyensúlyban van a felelősségvállalás és a szolidaritás.

Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni származási országukba. Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás legális útjait. Aláhúzta: egyetértésre kell jutni arról, hogy Európának szüksége van a bevándorlásra.

A kancellár szólt többek között Ukrajna támogatásáról is, aláhúzva: Németország és Olaszország átfogó támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, és ez így is marad.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik