Nagyvilág europoli

Von der Leyen: Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Határozottan üdvözli, hogy az EU rekordidő alatt megállapodott egy ambiciózus közös gázmegtakarítási tervről, jelentette ki Ursula von der Leyen a Portfolionak adott exkluzív interjújában.

Az Európai Bizottság elnöke közölte, ez egy döntő lépés ahhoz, hogy szembenézzenek azzal a putyini fenyegetéssel, hogy a gázszállítások teljesen leállhatnak. A gázfogyasztás 15%-os csökkentésére vonatkozó közös kötelezettségvállalás jelentős, ez segít feltölteni a tárolókat a tél előtt.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a megállapodás azt bizonyítja, széles körű egyetértés van a tagállami kormányok között abban, hogy a szolidaritás elengedhetetlen, ha harcolni akarnak az Oroszország felől érkező energetikai zsarolással szemben.

Mindenki érti, hogy gazdaságaink olyan szorosan össze vannak kapcsolva, hogy ha az egyik uniós országban következne be ellátási zavar, akkor az az uniós gazdaságunk egészére nézve is káros következménnyel járna. Ezért fontos az, hogy minden uniós ország csökkentse a keresletet, növelje a tárolást és kész legyen megosztani a gázt a rászoruló tagállamokkal. Meg kell őriznünk az egységes piac zavartalan működését

– magyarázta.

Úgy folytatta, kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértsék hazánk vészhelyzeti tervét és annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait. Megjegyezte ugyanakkor, az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet, mintsem hozzájárulnának a problémák megoldásához.

Ismétlem, ez egy európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat

– mondta.

Szerinte meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az alacsony jövedelmű fogyasztók és a kiszolgáltatott vállalkozások célzott támogatása között, amelyeknek nincs mozgásterük, ugyanakkor a magas árból adódó jelzés látható általános keresletcsökkenéshez vezet. A kereslet csökkentésére irányuló intézkedésekkel pedig erős jelzést küldenek a piacoknak is. Ennek máris nyugtató hatással kell lennie az árakra, folytatta.

Ami az ipart illeti, iránymutatást adtak a tagállamoknak arra, hogy hogyan érjék el a 15%-os célt az ipari ágazatban úgy, hogy közben biztosítják a társadalom és az értékláncok zavartalan működését. A tagállamok például aukciós vagy pályázati rendszereket hozhatnának létre arra, hogy az ipari szereplőket ösztönözzék az energiafogyasztásuk csökkentésére.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik