Belföld

Az aszály miatt látszik, mennyi méreg folyik a Dunába

Járdány Bence / Greenpeace
Járdány Bence / Greenpeace
Látható, ahogy felbuzog és a Dunába folyik az egykori Óbudai Gázgyár mérge, ami az egészségügyi határértékeknél százszor-ezerszer rosszabb.

Fotót tett közzé Facebook-oldalán a Greenpeace Magyarország környezetvédő szervezet. Ezen az alacsony vízállású Duna látható, a háttérben egy kajakos csapat edz, és láthatók a partmenti kövek. A kép elsőre nem drámai, de a Greenpeace feliratával az. Arról írnak, az alacsony vízállás miatt

ismét látványos, ahogy a rákkeltő mérgek csorognak a Dunába a volt Gázgyár területéről Óbudán.

Hozzáteszik, 2018-ban megmérték, egyes rákkeltő anyagok több százszorosan, más mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértékeket. Így folytatják:

Elképesztő, hogy évtizedek óta képtelenek a hazai hatóságok, az állami tulajdonban lévő Nemzeti Közműveknél (és elődeinél) elérni, hogy megkezdődjön végre a szennyezés felszámolása. Szerintünk elfogadhatatlan, hogy sok-sok éve a szennyezett, bűzös területen sportolnak, sétálnak emberek és folyik a méreg a Dunába, az ország egyik legfontosabb ivóvízbázisába.

Korábban azt írtuk, a volt Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként keletkezett, szerves vegyületeket, cianidot, arzént és egyéb fémeket tartalmazó gázmasszának a gázgyár területén történő illegális elásásával közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el. A lerakott veszélyes hulladék már évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, és alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik