A következő élő közvetítés része Lemondott Putyin tanácsadója, 243 gyerek halt meg eddig a háborúban

Jens Stoltenberg: A háború „a tárgyalóasztalnál fog véget érni”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, Kamala Harris alelnökkel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval. A főtitkár az egyeztetést újságírók előtt „nagyszerű találkozónak” nevezte.

Stoltenberg dícsérte az Egyesült Államok vezetését, a nagyhatalom Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint a transzatlanti szövetség támogató vezetését. Többek között úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok támogatása „minden nap változást hoz a csatatéren”.

Putyin elnök kevesebb NATO-t akart, ezért megszállta Ukrajnát, de most egyre többet kap belőle

– csillantotta meg humorérzékét a NATO-főtitkár.

Ami a lényeget illeti: a tárgyalópartnerek megvitatták a június végén madridban esedékes NATO-csúcs előkészületeit. Erre mint mondta: „biztonsági szempontból sorsdöntő időpontban kerül sor”, és nagyon várja Bident Spanyolországban.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli Oroszország ukrajnai inváziójának kifutását, azt mondta: „a háborúk természetüknél fogva kiszámíthatatlanok, ezért hosszú távra kell felkészülnünk”. Hozzátette, hogy ez egy „felőrléses háború” lett, amelyben az ukránok „kemény árat fizetnek, hogy megvédjék a hazájukat a csatatéren”, de „Oroszországnak is sok vesztesége van”. Stoltenberg úgy véli, hogy a háború „a tárgyalóasztalnál fog véget érni”, ám Ukrajnának addig is szüksége van a NATO támogatására.

Kérdésre válaszolva azt mondta, bízik abban, hogy a helyzet, akit Törökország álláspontja idéz elő Svédország és Finnország NATO-tagjelölti kérelmének blokkolásával, az meg fog oldódni.

Amikor egyik szövetségesünk, Törökország aggodalmát fejezi ki, azt kell tennünk, amit mindig is teszünk, vagyis le kell ülnünk, kezelni az aggodalmakat, majd egységes utat kell találni a továbblépéshez. Szoros kapcsolatban állunk Ankarával, az ottani vezetéssel

– mondta a főtitkár hozzátéve, hogy szoros kapcsolatban állnak Svédországgal és Finnországgal is.

Stoltenberg elmondása szerint a következő napokban találkozót hív össze Stockholm, Helsinki és Ankara vezető tisztségviselőivel, és hangsúlyozta, hogy Törökország „fontos szövetséges”.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik