Nagyvilág europoli

Horvátország egy karnyújtásnyira került az euró bevezetéséhez

Getty Images
Getty Images

Az Európai Bizottság szerdán a 2022. évi konvergenciajelentésében megállapította, hogy Horvátország készen áll az euró 2023. január 1-jei bevezetésére, írja a 444.hu.

Ezzel húszra emelkedik az euróövezet tagállamainak száma.

A lap azt írja, a jelentés szerint Horvátország teljesíti az árstabilitási kritériumot, az államháztartási kritériumot, az árfolyam-kritériumot, a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot, valamint a négy nominális konvergenciakritériumot, és jogszabályai teljes mértékben megfelelnek a Szerződés által támasztott követelményeknek. A Bizottság értékelését kiegészíti az Európai Központi Bank (EKB) saját konvergenciajelentése, amelyet szintén ma tettek közzé.

A Tanács július első felében, az eurócsoportban és az Európai Tanácsban esedékes megbeszéléseket, valamint az Európai Parlament és az EKB véleményének kinyilvánítását követően hozza meg a végleges döntéseket az euró horvátországi bevezetéséről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gratulált az eredményhez. Mint fogalmazott,

Horvátország ma jelentős lépést tett az euró, közös valutánk bevezetése felé. Kevesebb mint egy évtizeddel az EU-hoz való csatlakozása után készen áll arra, hogy január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez. Horvátország gazdasága ezáltal erősebbé válik, ami előnyökkel jár a polgárok, a vállalkozások és a társadalom egésze számára. Az euró horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi.

Kapcsolódó
A horvát miniszterelnök szerint a magyar kettős benzinár szembemegy az uniós joggal
"Ez egyértelmű kötelezettségszegés, meg is mondtam Orbán Viktornak" – jelentette ki Andrej Plenkovic.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik