Belföld europoli

A horvát miniszterelnök szerint a magyar kettős benzinár szembemegy az uniós joggal

Sem van der Wal / AFP
Sem van der Wal / AFP

Ez egyértelmű kötelezettségszegés. Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak. Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert

– jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az Euronews-nak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán. A konzervatív kormányfő szerint diszkriminatív a magyar intézkedés, továbbá ellentétes az EU-joggal.

Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot

– vélekedett Plenkovic, aki szerint az EU lényege a közös piac, ezért a múltban a hasonló próbálkozásokat (például az autópályadíjakat) mindig elkaszálta az EUB.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet az Euronews kérdésére azt felelte, nagyon meg lenne lepve, ha a mai nappal hatályba lépett kettős magyar benzinár szabályozás védhető lenne az uniós jog alapján, az Európai Bizottság pedig rövidesen elkezdi vizsgálni a kérdést 3 alapelv alapján, azonban a kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények hivatalosan egyelőre nem emeltek kifogást.

A tegnap hajnali uniós olajembargós alku után Orbán Viktor kormányfő a Facebook-on sajátos stílusban tudta, hogy az alku eredményeként maradni fog a 480-as hatósági ár az üzemanyagokra.

Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik