A következő élő közvetítés része Zelenszkij szerint az oroszok még nem égettek fel minden hidat, az Amnesty szerint erős bizonyítékok van rá, hogy háborús bűnöket követtek el az oroszok

Zelenszkij: Az oroszok még nem égettek fel minden hidat

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Még nem égettek fel minden hidat

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországról pénteken a Chatham House nemzetközi ügyekkel foglalkozó brit kutatóintézet online rendezvényén. Az ukrán államfő arra utalt, hogy továbbra is lát esélyt a béketárgyalások folytatására, de csak abban az esetben, ha az orosz erők visszavonulnak a február 24-én megkezdett invázió előtt elfoglalt pozícióikba. Ha az orosz erők ezt megteszik, arra az esetre az államfő hajlandó nyitva hagyni a konfliktus tárgyalásos rendezésének lehetőségét.

Zelenszkij ezzel együtt hangot adott annak a véleményének,  hogy az orosz propagandisták éveket töltöttek az ukránok elleni gyűlölet szításával, ami arra késztette az orosz katonáit, hogy civilekre vadásszanak, városokat pusztítsanak el, és olyan atrocitásokat kövessenek el, amilyenek például az ostromlott Mariupolban tapasztalhatók.

Az elnök szerint a nagyrészt földig rombolt kikötőváros az Oroszország által Ukrajnában elkövetetett pusztítás erőteljes szimbólumává vált.

Zelenszkij úgy látja: Oroszország széndéka, hogy megsemmisítse az ukrán ellenállás utolsó zugát a mariupoli acélműben, nem annyira katonai ügy, mintsem annak a „kegyetlenségnek” a demonstrációja, amely meghatározza az orosz inváziót.

Ez terrorizmus és gyűlölet

– fogalmazott az államfő.

Zelenszkij azt mondta, Oroszország a „véres kezével vasfüggönyt húz” Európára. Egy másik szemléletes metatforában a háború elleni nyugati védekezést az esőhöz hasonlította.

Még mindig vannak, akik megpróbálnak az esőcseppek között sétálni

– mondta, de  az esőben szerinte „mindenki megázik”.

(The New York Times)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik