Nagyvilág

Zelenszkij: Nyerni fogunk, mert ez a mi otthonunk

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Az ukrán elnök szerint vannak olyan nyugati országok, amelyek Oroszországot akarják képviselni Európában.

Hosszú interjút készített Kijevben az Economist az ukrán köztársasági elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel, amelynek fő témája – nem meglepő módon – a háború volt. A politikus kijelentette, biztos, hogy meg fogják nyerni a háborút és hozzátette, hogy nem tartja magát hősnek.

Elmesélte, hogy bár számítottak oroszok támadására, február 24-én, a háború kitörésekor otthon, az elnöki rezidencián volt a feleségével és a gyerekeivel. Zelenszkij még aludt hajnalban, amikor a családja tíz perccel 5 előtt azzal ébresztette, hogy hangos robbanásokat hallottak. Néhány perc múlva meg is kapta az értesítést a rakétatámadásról. „Tudtuk, hogy az oroszok megtámadhatnak minket, csak a nagyságáról nem volt tudomásunk” – mondta.

Volt egy pillanat, amikor dönteni kellett, hogy megy vagy marad, de Zelenszkij maradni akart, hogy ezzel is jelezze a lakosságnak, hogy szerinte hogyan kell válaszolni a támadásra. Az elnök kijelentette, hogy hisz a győzelemben.

Biztosan győzni fogunk, mert ez a mi otthonunk, ez a mi országunk és ez a mi függetlenségünk.

Azt nem tudja, hogy meddig fog tartani a háború, de azt igen, hogy az utolsó városért is harcolni fognak.

Zelenszkij úgy véli, hogy ha előbb életbe léptették volna az Oroszország elleni szankciókat, akkor meg lehetett volna akadályozni egy teljes körű inváziót, mert Fehéroroszország sem tudott volna bekapcsolódni, és Ukrajna is több időt nyert volna. Megjegyezte, hogy bár az eddigi szankciók is fontos lépések voltak, de például az orosz központi bankot még mindig nem kapcsolták le a SWIFT-rendszerről és embargót sem vetettek ki az orosz kőolaj- és gázexportra.

Az Északi Áramlat 2 vezetékről beszéltem [Joe] Bidennel és [Angela] Merkellel, amikor még hivatalban volt, valamint [Olaf] Scholzcal is. Azt mondtam, hogy szerintem az első lépés az lesz, hogy az oroszok elindítják, majd blokkolják a gázszállítást Ukrajnának, és ezután nyomást fognak gyakorolni ránk és Moldovára is. Ezután Oroszország azért, hogy szétválassza az EU-n belüli országokat, további blokádot vezet be. Ezt követően a következő lépés az invázió indítása lesz.

A politikus beszélt arról is, hogy az egyes nyugati országok hogyan állnak a háború témájához, bár nem nevesítette őket.

  • Az első csoportban vannak szerinte azok az országok, amelyek nem bánnák, ha elhúzódna a háború, mert az kimerítené Oroszországot, Ukrajna megsemmisülése árán is.
  • A második csoportban azok az országok vannak, amelyek a háború gyors befejezését szeretnék, tekintve, hogy Oroszország nagy piac, és emiatt az ő gazdaságok is szenved.
  • A harmadik csoportba az igazán gazdag nyugati országokat sorolta Zelenszkij, azokat, amelyek elismerik, hogy nácizmus zajlik Oroszországban és tényleg azt szeretnék, ha Ukrajna nyerne.
  • A negyedik csoportban vannak a kisebb, liberálisabb országok, amelyek támogatják Ukrajnát és aggódnak a humanitárius veszélyek miatt.

Az ötödik csoportba Zelenszkij azokat az országokat tette, amelyek minden áron szeretnék, ha minél gyorsabban véget érne a háború, mert akkor ezek lehetnének az „Orosz Föderáció európai képviselői”.

Az államfő újra elmondta, hogy repülőkre, tankokra és páncélos járművekre van szüksége Ukrajnának a megfelelő védekezéshez, mert ugyan sok tankot megszereznek az oroszoktól, de nem elegendőt.

Szóba került természetesen Vlagyimir Putyin is. Arra a kérdésre, hogy lehet-e tartós béke, ameddig Putyin a Kremlben van, Zelenszkij azt válaszolta, hogy nem tudja, és azt sem, hogy egyáltalán az orosz elnök tudja-e erre a választ.

Szerintem Putyin nem két hete vagy hat hónapja él egy bunkerben, hanem inkább két évtizede. Ezt nem szó szerint értem, hanem úgy, hogy egy információs burokban él, amelyet a környezete biztosít számára.

Zelenszkij kijelentette: mindenről hajlandó tárgyalni az orosz elnökkel, de ez nem jelenti azt, hogy mindenben hajlandó lenne a kompromisszumra.

Mindenkit megmenteni, minden érdeket és az embereket megvédeni, és közben nem feladni egyetlen területet sem, valószínűleg lehetetlen feladat. (…) A fontos az, hogy ezeket a döntéseket az emberekkel közösen hozzuk meg. Csak nézzék meg a herszoni embereket, akik az utca közepén integettek a kezükkel, hogy megállítsák az orosz tankokat. Ők döntöttek úgy, hogy szembeszállnak velük. Nem tudtam volna megparancsolni nekik, hogy ne tegyék, vagy hogy vessék magukat a tankok alá. Ezekkel az emberekkel maradok a végsőkig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik