A következő élő közvetítés része Az azeriek kihasználják Oroszország háborúját, Lázár szerint nem túl biztató, amit Putyin csinál

Holokauszt-emlékművet rongáltak meg Ukrajnában

Orosz lövedékek megrongáltak egy holokauszt-emlékművet a Harkivhoz közeli Drobickij Jarban, amely a nácik által a helyszínen meggyilkolt zsidók ezreire emlékezik – közölte szombaton az ukrán kormány.

A második világháború alatt a nácik körülbelül húszezer embert végeztek ki ott

–  tért ki az esetre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este a Facebookon tartott beszédében. Szerinte most, nyolcvan évvel később másodszor is megölik őket, ezt azoban az oroszok teszik.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztere a Twitteren tett közzé egy képet, amelyen valóban az látszik, hogy  megsérült a hatalmas menóra, amely az emlékhely részét képezi.

Az orosz invázió kezdete óta ez már a második alkalom, hogy ukrán tisztviselők azzal vádolják az orosz erőket, hogy olyan helyszíneket támadnak, ahol zsidókat mészároltak le a Szovjetunió elleni 1941-ben kezdődött náci invázió során.

Március 1-jén Dmitro Kuleba azt közölte, hogy egy orosz rakéta eltalálta Babij jar területét, ahol 1941 szeptemberében mindössze két nap alatt közel harmincnégyezer embert mészároltak le. A Babij Jar-i mészárlás  volt a holokauszt egyik legkocentráltabb tömeggyilkossága, amelyet nagyrézst zsidóknak tartott emberek ellen hajtottak végre.

Az ukrán kormány reagálásra szólította fel az izraeli hatóságokat. A külügyminiszter a Twitteren azt írja, elvárja, hogy Izrael határozottan ítélje el a barbárságot.

Michael Brodsky, Izrael ukrajnai nagykövete válaszul a Twitteren közzétett nyilatkozatában elismerte a jelentések hitelességét, és megjegyezte, hogy csak „pár hónappal ezelőtt” járt a helyszínen. Jair Lapid izraeli külügyminiszter elítélte elítélte ugyan a Babij Jar elleni támadást, de Oroszország említését kerülte az ügyben.. Zelenszkij elnöknek az izraeli törvényhozáshoz intézett beszéde után néhány izraeli törvényhozó bírálta az ukrajnai háború és a holokauszt összehasonlítását.

(The New York Times)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik