A következő élő közvetítés része Rakétatalálat érte Lvivet, élesen bírálta Orbánt a lengyel köztársasági elnök

Lengyel elnök: Orbán pávatánca nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak

JANEK SKARZYNSKI / AFP
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Igen éles hangnemben bírálta Orbán Viktor Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos politikáját Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egy szombati tévéinterjúban. A beszámolók szerint

Duda azt mondta, hogy Orbán politikája, miszerint nem hajlandó határozottan szembeállni Vlagyimir Putyinnal, „nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak”.

A köztársasági elnök azt is hozzátette, hogy nehéz megérteni a magyar kormány viszonyát a Kremllel. Maciej Onoszko, a Bloomberg újságírója megjegyzi, hogy az interjú nem sokkal azután készült, hogy Duda találkozott a Varsóban tartózkodó Joe Biden amerikai elnökkel, illetve a nap folyamán Duda Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt videokonferencia keretében.

Az ukrán államfő kijelentette: „Ha a partnereink lehetőség szerint nem segítik Ukrajnát repülőgépekkel és tankokkal, akkor nagy a veszélye annak, hogy az orosz csapatok nem csak rakétafenyegetést fognak jelenteni szomszédaink – a baráti Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia – illetve a balti államok számára, hanem közvetlen katonait is. A határaikon, a városaik alatt és aztán tovább is mennek” – mondta Zelenszkij.

A lengyel elnök eredetileg ezen a héten találkozott volna Áder Jánossal a Lengyel-Magyar Barátság Nap alkalmából, de lefújták az eseményt. A hivatalos indoklás szerint a háború miatt, ám sajtóértesülések szerint az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik