Élő Nagyvilág

Rakétatalálat érte Lvivet, élesen bírálta Orbánt a lengyel köztársasági elnök

Felipe Dana / MTI / AP
Felipe Dana / MTI / AP
  • Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings.
  • Zelenszkij arról beszélt, hogy már 16 ezer orosz katona meghalt a háborúban. Az oroszok 1351-ről számolnak be.
  • Az ukránok szerint szívrohamot kapott az orosz védelmi miniszter, ezért tűnt el két hétre
  • Stratégiát válthattak az oroszok.
  • Orbán szerint nagyon nehéz érzés lehet most az ukránoknak. Szombat este a magyar miniszterelnököt élesen bírálta a lengyel köztársasági elnök, mondván a pávatánca nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.
  • Mariupol polgármestere az evakuálásról tárgyalt a francia nagykövettel.
  • Joe Biden ukrán miniszterekkel találkozott Varsóban, majd beszédet tartott, amelyben többek között azt mondta, hogy ideje Putyinnak távoznia a hatalomból, az ukrán városok ostromát pedig az 56-os forradalomhoz hasonlította.
  • Tíz humanitárius folyosó megnyitásáról egyeztek meg szombaton.
  • Rakétatalálat érte Lvivet és egy harkivi nukleáris kutatólabort is.

Kuleba: Washingtonnak nincs kifogása az ellen, hogy Ukrajna lengyel harci repülőgépeket kapjon

Az Egyesült Államok arról biztosította Kijevet, hogy „nincs kifogása” az ellen, hogy lengyel harci repülőgépeket adjanak át Ukrajnának – állította szombaton az ukrán külügyminiszter.

Dmitro Kuleba, aki délelőtt Varsóban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, az AFP francia hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „a labda most a lengyelek oldalán van”.

Részleteiben megvitatjuk az ügyet lengyel kollégáinkkal, hogy meghallgassuk az ő álláspontjukat is, de szeretnék világosan fogalmazni: Ukrajnának égetően szüksége van harci repülőgépekre,

hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője.

„Ki kell egyensúlyoznunk az erőviszonyokat az égen, hogy megakadályozzuk az oroszokat háborús bűncselekmények elkövetésében, városaink bombázásában és civiljeink megölésében” – tette hozzá. Kuleba kiemelte, hogy reméli az ügyben mielőbb megállapodásra tudnak jutni.

Tizenkét újságíró halt meg eddig a háborúban

Az elmúlt egy hónapban 12 újságíró halt meg Ukrajnában a háború következtében – jelentette be szombaton Irina Venediktova ukrán  főügyész. Tíz újságíró megsebesült, hat újságírót pedig elraboltak az orosz csapatok.

Az oroszok újra egy nukleáris kutatólabort támadtak Harkivban

Az oroszok szombaton ismét légitámadást intéztek egy nukleáris kutatólabor ellen Harkivban – közölte az ukrán parlament a Twitteren. A szakfelügyelet szerint egyelőre nem lehet megbecsülni a károk mértékét, mert az atomlétesítmény területén folyamatosan zajlanak a harcok.

Lengyel elnök: Orbán pávatánca nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak

Igen éles hangnemben bírálta Orbán Viktor Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos politikáját Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egy szombati tévéinterjúban. A beszámolók szerint

Duda azt mondta, hogy Orbán politikája, miszerint nem hajlandó határozottan szembeállni Vlagyimir Putyinnal, „nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak”.

A köztársasági elnök azt is hozzátette, hogy nehéz megérteni a magyar kormány viszonyát a Kremllel. Maciej Onoszko, a Bloomberg újságírója megjegyzi, hogy az interjú nem sokkal azután készült, hogy Duda találkozott a Varsóban tartózkodó Joe Biden amerikai elnökkel, illetve a nap folyamán Duda Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt videokonferencia keretében.

Az ukrán államfő kijelentette: „Ha a partnereink lehetőség szerint nem segítik Ukrajnát repülőgépekkel és tankokkal, akkor nagy a veszélye annak, hogy az orosz csapatok nem csak rakétafenyegetést fognak jelenteni szomszédaink – a baráti Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia – illetve a balti államok számára, hanem közvetlen katonait is. A határaikon, a városaik alatt és aztán tovább is mennek” – mondta Zelenszkij.

A lengyel elnök eredetileg ezen a héten találkozott volna Áder Jánossal a Lengyel-Magyar Barátság Nap alkalmából, de lefújták az eseményt. A hivatalos indoklás szerint a háború miatt, ám sajtóértesülések szerint az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

Ukrán zászlókkal várták az orosz megszállókat Szlavuticsban

Hatalmas ukrán zászlókkal várták békés tüntetők az orosz megszálló csapatokat szombaton Szlavuticsban – számolt be több ukrán forrás is a Twitteren. A várost Csernobiltól északkeletre építették az atomerőmű dolgozói és azok családjai számára. Az oroszok szombaton elfoglalták a várost és foglyul ejtették Szlavutics polgármesterét, Jurij Fomicsevet, mire a városlakók tömegtüntetést rendeztek és a városvezető szabadon engedését követelték. Bár a megszállók megpróbálták megfélemlíteni a szlavuticsiakat, azok kitartottak és végül Fomicsev is kiszabadult.

Megállapodás született arról, hogy az oroszok elhagyják a várost, ha a fegyveresek átadják a polgármesternek a vadászpuskások felmentésével. Fomicsev azt mondta a tiltakozóknak, hogy az oroszok beleegyeztek a kivonulásba, „ha nincs [ukrán] katonaság a városban”. A polgármester szerint a megállapodás az volt, hogy az oroszok ukrán katonák és fegyverek után kutatnak, majd távoznak. Maradna egy orosz ellenőrző pont a városon kívül.

Még egy rakéta csapódott be Lvivbe, de nincs halálos áldozat

A délutáni támadást követően újabb rakétatámadás érte Lviv városát – számolt be a Twitteren Andrij Szadovji polgármester. Bár az infrastruktúrában jelentős kár keletkezett, a támadásoknak nem voltak halálos áldozatai. A Reuters úgy tudja, hogy a rakétákat a Krímben található Szevasztopolból lőtték ki – írja a Guardian.

Az 1956-os forradalomhoz hasonlította az ukrán városok ostromát Biden

Lengyelországi látogatásának záró estéjén beszédet tartott Varsóban Joe Biden az ukrajnai háborúról, amelyben kijelentette, hogy ezt a csatát nem napok vagy hónapok alatt fogjuk megnyerni. Az amerikai elnök szemérmetlennek nevezte Vlagyimir Putyin kijelentését, miszerint meg akarja tisztítani a náciktól Ukrajnát és hogy részben ezzel indokolta a háború elindítását.

Biden kitért az ostrom alá vont ukrán városokra, Kijevre, Mariupolra és Harkivra, és történelmi példákhoz hasonlította őket, mint egy hosszú harc legutóbbi helyszíneit.

Magyarország 1956-ban, Lengyelország 1956-ban, majd 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban – a szovjet tankok leverték a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás folytatódott, míg végül 1989-ben a berlini fal és a szovjet uralom összes fala leomlott, és a nép győzött,

Jelentette ki, hozzátéve, hogy a demokráciáért folytatott harc nem zárult le a hidegháború végeztével.

Az elmúlt 30 évben az autokrácia erői szerte a világon újjáéledtek. A jellemzőit már ismerjük: a jogállamiság megvetése, a demokratikus szabadság megvetése, magának az igazságnak a megvetése. Oroszország megfojtotta a demokráciát, és máshol is erre törekszik.

Az elnök az orosz néphez is szólt és kijelentette, hogy nem ők az ellenség: „Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy az orosz nép üdvözli az ártatlan gyermekek és nagyszülők meggyilkolását. Vagy, hogy – az isten szerelmére – egyetért azzal, hogy kórházakat, iskolákat, szülészeteket támadjanak orosz bombákkal.”

Biden kiemelte, hogy a NATO egy védelmi szövetség és sosem volt az a célja, hogy elpusztítsa Oroszországot, és csak gyors és hatásos lépésekkel lehet elérni, hogy Putyin irányt váltson. A Moszkva által indított háború „jó példa az egyik legrégebbi emberi impulzusra, amely nyers erőt és félretájékoztatást alkalmaz az abszolút hatalom és ellenőrzés utáni vágy kielégítésére” – jelentette ki az elnök.

Mint mondta, Putyin az egyetlen, akit okolni lehet a történtek miatt és hozzátette:

Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon.

Ezt a mondatot néhányan már úgy értelmezték, hogy Biden az orosz elnök hatalmának megdöntésére szólított fel, de a Fehér Ház már jelezte, hogy szó sincs erről.

Kiszáradás, élelem- és gyógyszerhiány miatt haldokolnak az emberek Mariupolban

Mariupol polgármester-helyettese szerint az élelmiszer- és vízhiány már halálos áldozatokat követelt az oroszok által ostromlott városban, ahova nem jutnak be a humanitárius segélyek.

Néhány anyának nincs teje, és nem tud ennivalót adni a gyerekeknek. Mit csináljanak a csecsemőikkel? Nem tudom. A városban egyáltalán nincs ennivaló a gyerekeknek,

panaszolta a BBC-nek Szergej Orlov. De nem csak az élelmiszer-, hanem a gyógyszerhiány is súlyos problémát okoz, például azoknak, akiknek szüksége lenne inzulinra. Orlov hozzátette: Mariupol kórházainak 70 százaléka megsemmisült a légicsapások következtében, és a városban ragadt mintegy 100 ezer ember az áram, fűtés és víz nélkül maradt óvóhelyeken tölti ideje nagyobb részét.

Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP

Két rakéta találta el Lvivet, öt ember megsebesült

Öt ember megsebesült, miután két rakéta csapódott be a nyugat-ukrajnai Lvivben – közölte Makszim Kozickij, megyei kormányzó. A rakéták a város határán belül csapódtak be.

A hatóságok az erőteljes robbanások után arra kérték a lakosságot, hogy keressenek menedéket. A CNN riportere szerint egy, a belvárostól mindössze tíz percre található üzemanyagraktárat ért találat. Andrij Szadovij lvivi polgármester azt mondta, hogy lakóépületet nem ért a légicsapás.

Biden: „Putyin egy mészáros”

Európa stabilitása fontos Washington számára, az Egyesült Államok az egységes és biztonságos Európára támaszkodva vállalhatja fel globális szerepét,

jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban, a lengyel és az amerikai tárgyalóküldöttség megbeszélésének elején.

Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Biden először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Az ezt követő plenáris egyeztetések elején közölte: Dudával a többi között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok „az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva” képes vállalni a világ más részeiben betöltött szerepét.

A két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is „rendkívül fontos” Európa stabilitása – fűzte hozzá az amerikai elnök. Az ukrajnai háború kapcsán megerősítette: az Egyesült Államok kész megnyitni határait 100 ezer ukrajnai menekült számára.

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is. Biden szerint az orosz elnök arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát „széttördeli és leválasztja a Nyugatról”. „Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk” – húzta alá.

Kétszer is nyomatékosította: az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye „szent kötelességvállalást” jelent Washington számára.

Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk.

Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon

A Dudával folytatott tárgyalásokat megelőzően, szombat délelőtt Biden, Blinken és Austin Varsóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is találkozott.A hivatalos lengyel-amerikai tárgyalások után, szombat délután Biden a varsói Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített ügyintéző központba látogatott el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester kíséretében.

A stadionban megtartott rövid sajtóértekezleten az amerikai elnök hihetetlennek nevezte a menekültek lelki erejét. „Az ukrán gyermekek olyasmiket mondtak, hogy imádkozzak édesapjukért, bátyjukért, nagyapjukért” – osztotta meg Biden benyomásait az újságírókkal.

A Mariupol bombázására vonatkozó újságírói kérdésre Biden kijelentette az orosz elnökről:

Putyin egy mészáros.

(MTI, CNN)

Robbanásokat hallottak Lvivben

A CNN helyszínen lévő riportere arról számolt be szombat délután, hogy három robbanást követően füst szállt fel a nyugat-ukrajnai Lviv közelében. John Berman azt mondta, nem észlelték, hogy a várost találat érte volna, de egy domb mögül fekete füst szállt fel. A városban légiriadó is volt.

 

Richard Ensor, az Economist tudósítója egy videót is tett fel a helyszínről:

Két „eltűnt” orosz fejes is megjelent újra a nyilvánosság előtt

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter több mint két hét után újra megjelent az orosz nyilvánosság előtt: egy orosz katonai parancsnoki megbeszélést vezetett, és fegyverutánpótlásról tárgyalt az orosz védelmi minisztérium szombaton közzétett videójában.

A közösségi médiában is megosztott felvételen Sojgu arról beszél, hogy a katonai költségvetéshez és védelmi megrendelésekhez kapcsolódó kérdésekről tárgyalt az orosz pénzügyminiszterrel.

Folytatjuk a fegyverzet és felszerelések határidő előtti szállítását és kézbesítését hitelezésen keresztül. A nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek, repülőgép-alkatrészek és a stratégiai nukleáris fegyverek készültségi karbantartása tartozik a prioritások közé,

fejtette ki Sojgu, aki az Ukrajna elleni háború koordinálásáért felelős.

A megbeszélésen részt vett számos magas rangú orosz katonai parancsnok, köztük Valerij Geraszimov vezérkari főnök, akit mostanában szintén nem láttak nyilvánosság előtt.

A védelmi tárca szombaton azt állította, hogy orosz rakéták elpusztítottak egy fegyverraktárt az északnyugat-ukrajnai Zsitomir város közelében. A közlés szerint négy Kalibr típusú cirkálórakétát lőttek ki a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadihajóról a Kijevtől mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő iparváros melletti raktárra.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a minisztérium szóvivője szerint az elmúlt 24 órában összesen 117 ukrajnai katonai célpontot semmisítettek meg, beleértve hat ukrán parancsnoki állomást és három repülőgépet.

A szóvivő külön közleményt adott ki arról, hogy az orosz hadsereg nem tervez behívni tartalékos katonákat az ukrajnai háború miatt. Igor Konasenkov minden ezzel kapcsolatos híresztelést hamisnak és valótlannak nevezett.

(MTI)

A szankcióktól húzódozó európai országok is szóba kerültek az USA-Ukrajna megbeszélésen

A több mint egy hónapja Oroszország által kezdett háborúban Washington humanitárius, biztonsági és gazdasági értelemben továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – jelezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton, miután Varsóban az ukrán védelmi és külügyi tárca vezetőivel, Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval találkozott. A megbeszélésen részt vett Joe Biden amerikai elnök is.

Megígértük, hogy folytatjuk Ukrajna támogatását annak érdekében, hogy segítsünk kielégíteni az ukrán humanitárius, biztonsági és gazdasági szükségleteket, miközben (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) inváziójának második hónapja kezdődik,

olvasható Blinkennek a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Dmitro Kuleba a találkozó után a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) sugárzott videoüzenetében közölte: az Egyesült Államok kész újabb szankciókat kivetni Oroszországgal szemben.

Beszámolója szerint a megbeszélésen azt is megvitatták,

hogyan lehet ösztönözni azon európai országokat, amelyek próbálnak nem csatlakozni a szankciókhoz,

és beszéltek arról is, mily módon és mely országokkal fognak együttműködni annak érdekében, hogy ne legyen helye a szankciók megkerülésének.

Kuleba aláhúzta a külföldi kikötők bezárásának fontosságát is az orosz hajók előtt, és a beszélgetés egyik fontos témájaként az orosz ostrom alatt álló Mariupol kikötőváros helyzetét nevezte meg.

Szó esett továbbá az Ukrajnának szánt felszerelés szállításáról – közölte Kuleba. Részletekbe nem bocsátkozott, de jelezte: ez ügyben „újabb lépéseket tesznek”.

Olekszij Reznyikov a Twitteren azt írta, hogy óvatosan optimista a megbeszélés után és bátorítónak nevezte Biden szavait, miszerint „Ukrajna inspirálólag hat az egész világra”.

(MTI)

Kétszáz civil meghalt Csernyihivben a polgármester szerint

Könnyebb összeszámolni azokat a házakat, amik épségben maradtak

— mondta Csernyihiv polgármestere az Interfax hírügynökség tudósítása szerint. Vladiszlav Atrosenko elmondása szerint a város teljesen megsemmisült, több mint kétszáz civil meghalt. A 285 ezer fős város lakosságának több mint fele elmenekült, jelenleg nagyjából 120 ezren tartózkodnak ott, tette hozzá.

Mégsem lesz meghosszabbított kijárási tilalom Kijevben

Bár korábban arról volt szó, hogy Kijevben szombat estétől hétfő reggelig meghosszabbított kijárási tilalom lesz, a polgármester tájékoztatása szerint ez mégsem következik be. Vitalij Klicsko a változtatással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy „új katonai információkat kapott”. A szokásos, este 8-tól reggel 7-ig tartó éjszakai kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, de vasárnap napközben kimehetnek az utcára az emberek.

(BBC)

Újabb holokauszt-emlékművet találtak el az orosz lövedékek

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint orosz lövedékek rongálták meg a Drobickij Jarban található holokauszt-emlékművet. A Harkiv közeli szakadéknál 1941-ben a becslések szerint 16 – 20 ezer embert, többségében zsidót mészároltak le a nácik.

Egy másik emlékművet, a Kijevben található Babin Jart még a háború elején érte rakétatalálat. Emlékezetes, hogy Vlagyimir Putyin egyik indoka arra, hogy miért van szükség az invázióra, az volt, hogy „nácimentesíteni” kell Ukrajnát.

(Kyiv Independent)

Ferenc pápa megáldott egy mentőautót, amit Lvivnek adományozott

A Vatikán hivatalos Twitter-oldala tett közzé egy videót arról, hogy Ferenc pápa megáldott egy mentőautót, amit az ukrajnai Lviv városának adományozott. A mentőautót Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás személyesen viszi el az ukrán városba.

(via CNN)

Tíz humanitárius folyosó megnyitásáról egyeztek meg szombaton

Szombaton tíz humanitárius folyosóról állapodtak meg Kijev, Luhanszk és Donyeck térségében, hogy evakuálják a civileket az orosz invázió által érintett településekről – írja a CNN Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tájékoztatása alapján.

Délkeleten magán úton szervezik meg a szállítást az ostromlott Mariupol városából Zaporizzsjáig, viszont mivel az orosz erők az ellenőrző pontokon blokkolják a buszokat, szombaton nem tudták központosítva evakuálni a lakosokat.

Az ukránok tájékoztatása szerint az orosz csapatok behatoltak a Kijevtől északra fekvő Szlavutics városába, ami több száz ukrán civil tiltakozását váltotta ki. Olekszandr Pavliuk, a kijevi regionális adminisztráció vezetője szombaton reggel azt mondta, hogy az orosz megszállók elfoglalták a szlavuticsi kórházat. Verescsuk ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy már dolgoznak a Szlavuticsból, Dimerből és Ivankivból kivezető folyosók megnyitásán is.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: a déli Herszon városában Verescsuk a lakosok aktívan és tömegesen tiltakoznak a megszállás ellen.

Joe Biden ukrán miniszterekkel találkozott Varsóban

Szombaton Varsóban ukrán kormánytagokkal találkozott Joe Biden amerikai elnök. Dmitro Kuleba külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter amerikai kollégáikkal, Antony Blinkennel és Lloyd Austinnal tartottak megbeszélést, és egy rövid időre a Lengyelországban tartózkodó Biden is beugrott.

A találkozó után Kuleba annyit mondott újságíróknak, hogy „további ígéreteket kaptunk az Egyesült Államoktól a védelmi együttműködésünk alakulására vonatkozóan”. Az ukrán miniszterek még annyit elárultak, hogy egy hosszú vonat- és autóút után jutottak el a lengyel fővárosba.

(Guardian, CNN)

Egy ukrajnai partokról elszabadult orosz tengeri akna miatt lezárták a Boszporuszt

Törökország szombaton ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezi, hogy az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna – írja az MTI.

A török védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: egy polgári kereskedelmi hajó aknához hasonlító, úszó tárgyat észlelt a Boszporusz vizein március 26-án reggel. Azonnal a helyszínre küldtek egy búvárcsapatot, amely megtalálta a tárgyat, és megkezdte semlegesítését. A tárca nem közölte egyértelműen, hogy aknáról van-e szó. Az NTV török tévécsatorna valamivel később arról tájékoztatott, hogy az első vizsgálatok szerint egy régi típusú orosz aknát találtak. A televízióban közzétett képeken egy kerek, lebegő tárgy látszott, kiemelkedésekkel a felületén.

A művelet során a hatóságok mindkét irányba lezárták a hajóforgalmat a Boszporuszon. A feltételezett aknát Sariyer körzetben találták meg, a Boszporusz és a Fekete-tenger csatlakozásánál.

Videón, ahogy a Sky News stábja az utolsó pillanatban hagyja el Csernyihivet

Drámai videót tett közzé a Sky News arról, hogy a stábjuk elhagyja Csernyihivet. A várost az orosz csapatok teljesen körbevették, egyetlen út maradt, ahol ki lehet jutni, ám már ezt is elkezdték bombázni. A videót csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk:

(via 444)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik