A következő élő közvetítés része Mariupol feladására szólították fel Ukrajnát az oroszok, miközben Zelenszkij szerint a tárgyalások elakadása világháborút hozhat

Mariupol szenved most a legjobban

Maksim Blinov / Sputnik / AFP
Maksim Blinov / Sputnik / AFP

A hétvége során már több helyütt is előkerült az a vélemény, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol védői már nem sokáig bírják az orosz nyomást és a város napokon belül eleshet. Utóbbit eddig még egyik harcban álló fél sem jelentette be hivatalosan, a városból érkező hírek viszont arról adnak bizonyosságot, hogy ezekben a napokban a déli kikötőváros szenvedi meg a legjobban az orosz agressziót.

Arról már írtunk korábban, hogy a régió kormányzója szerint az oroszok több ezer civilt deportáltak a városból orosz területre. Vadim Bocsenko polgármester úgy kommentálta a történteket, hogy az oroszok tette hasonló azokhoz a borzalmakhoz, amiket a náci Németország katonái követtek el a II. világháborúban.

Ehhez tartozó adalék, hogy a Kyiv Independent információi szerint az orosz erők feltartóztattak Berdjanszkt-nál egy buszos konvojt, ami civileket menekített volna ki a városból. Az oroszok nem engedték őket az ostromlott város közelébe, a sofőröknek azt sem engedték, hogy a környéken töltsék az éjszakát, abban a reményben, hogy később mégis tovább mehetnek.

Mindeközben a várost továbbra is folyamatosan bombázzák az oroszok, a leghevesebb harcok a város kikötőjében dúlnak. A CNN tudósítása szerint gyakorlatilag az életét kockáztatja bárki, ha csak egy pillanatra is előmerészkedik az óvóhelyéről. Még a várost védő Azov ezred egyik őrnagya, Denis Prokopenko is azt mondta a kialakult helyzetről, hogy a város elleni légi és szárazföldi támadások könyörtelenek, már-már tarthatatlanok.

Prokopenko elmondta azt is, hogy már meg sem kísérlik összegyűjteni a halottakat az utcákról, mert egyrészt veszélyes, másrészt nincs rá elegendő emberük.

Az oroszok a város egyik iskoláját is lebombázták, ahol információk szerint közel 400-an kerestek menedéket. A 12. számú Művészeti Iskola a Telegramm-csatornáján tette közzé, hogy egy bombatalálat romba döntötte az épületet, a romok maguk alá temették a menedéket kereső civileket.

A város acélgyárának, az Ukrajna egyik kulcsfontosságú ipari létesítményének számító Azov Steelnek a helyzete is folyamatosan változik. Egy pénteki híradás még arról számolt be, hogy az oroszok elfoglalták az üzem területét, szombaton viszont az Azov ezred képviselői deklarálták, hogy a gyár továbbra is az ő fennhatóságuk alatt áll. Azóta olyan hírek is napvilágot láttak már, hogy az üzem teljesen megsemmisült, ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg senki. A gyár főigazgatója a Telegramon elismerte, hogy a gyár súlyos károkat szenvedett, de részletekbe nem bocsátkozott. A Twitteren mindenesetre terjednek a videók az Azov Steelről:

A CNN közben arról is ír, hogy a város színházát a bombázások szinte a földdel tették egyenlővé. A lap szerint a műholdfelvételeken látszik, hogy a romok között még valamennyire kivehető és olvasható a „gyerekek” szó. Ezt a kórház dolgozói írták ki nagy betűkkel a színház mellé, hogy jelezzék az orosz pilótáknak, az épületben gyerekek is tartózkodnak, de az igyekezetük hiábavalónak bizonyult.

A fentiek mellett az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij sem ment el szó nélkül, bejelentkezésében úgy fogalmazott, a Mariupolban lezajlott terrorcselekményekre évszázadok múlva is emlékezni fog a világ.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik