Élő Nagyvilág

Gyakorlatilag elvágták Oroszországot a világtól, Blinken szerint totális háborút hozna Európába, ha repüléstilalmi övetezet vezetnének be

Chris McGrath / Getty Images
Chris McGrath / Getty Images
  • Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű, miután az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére.
  • Az üzem kiképző épülete legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.
  • Reggelre az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a megtámadott atomerőművet – közölték az ukrán hatóságok.
  • „Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – kommentálta az eseményeket Zelenszkij ukrán elnök, később televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy szerinte kizárólag repüléstilalmi zóna akadályozhatja meg, hogy az oroszok folytassák az atomerőművek bombázását.
  • Az ENSZ nukleáris felügyelete szerint az atomerőműből nem szabadult ki radioaktív anyag a támadást követően.
  • Az oroszok szerint az ukránok okozták a tüzet az erőműnél, melyet már öt napja az ellenőrzésük alá vontak.
  • Háromszor akarták meggyilkolni az oroszok Zelenszkijt az invázió kezdete óta, amit az ukránok az orosz titkosszolgálat információinak hála tudott elhárítani.
  • Mától ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán menekültek.
  • Egy zárt körű konferencián Ukrajna budapesti nagykövete arról beszélt, hogy stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz, utalva Orbán Viktor reggeli nyilatkozatára
  • A NATO főtitkára kimondta: Oroszország kazettás bombákat használ
  • Az ukrán külügyminiszter szerint Putyin rémálommá változtatná Európát
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök repüléstilalmi övezet bevezetését követelte a NATO-tól Ukrajna felett
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a repüléstilalmi zóna kijelölése totális háborút hozna Európába
  • Az orosz kormány gyakorlatilag elvágta Oroszországot a világtól: egymás után tiltották le a Facebookot, a Twittert, a Youtube-ot
  • Ezek voltak az orosz-ukrán háború tegnapi eseményei.

Ukrán külügyminisztérium: többen meghaltak a harcok miatt kigyulladt atomerőműnél

Többen meghaltak vagy megsérültek abban a tűzben, amely a Zaporizzsjai atomerőműnél orosz lövedékek miatt keletkezett – közölte az ukrán külügyminisztérium. A tárca Facebookon közzétett közleménye szerint az alkalmazottak figyelemmel kísérik a zaporizzsjai nukleáris üzemet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az biztonságosan működik. A sugárzás szintje jelenleg, mint írják,  normális de ha megzavarják a nukleáris üzemanyag hűtési folyamatát az erőművekben, akkor az nagy területeken radioaktív károkat okozhat, és helyrehozhatatlan következményekkel jár. A tűz okozta halálos áldozatok és sérültek számát a minisztérium nem közölte.

A közlemény ugyanakkor figyelmeztet, hogy emberek ezrei – köztük civilek – vannak az atomerőmű környékén, és őket nem lehet evakuálni a folyamatos ágyútűz és a harcok miatt.

A Zaporizzsja atomerőmű hat erőművi blokkján kívül a helyszínen található egy tároló is, amely a kiégett nukleáris fűtőelemek számára van fenntartva. A közlemény szerint ha a létesítményben bármilyen károsodás keletkezik, az nukleáris sugárzás kibocsátásához is vezethet.

JOE KLAMAR / AFP Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ukrajnai Zaporizzsja erőmű térképe előtt az ukrajnai atomerőművek helyzetéről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón 2022. március 4-én.

Az ukrán külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reakciója miatt is, amely szerintük nem ment elég messzire ahhoz, hogy a támadó oldalt megemlítsék, és egyúttal a NAÜ határozott és világos fellépését sürgettek. Azt írták, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már utasította az ukrán diplomáciai képviseleteket, hogy sürgősen lépjenek kapcsolatba a partnereikkel, különösen a NAÜ-n keresztül annak érdekében, hogy nemzetközi választ készítsenek elő az Oroszországi Föderáció nukleáris infrastruktúra elleni orosz agressziójára.

Az orosz agresszió elítélése lett a Fidesz-teszt

„Jöjjön a színvallás – kint megszavazta a Fidesz, akkor lássuk, mit lép itthon a 133 »bátor« emberük!” Ezt írta korábban Szél Bernadett arról az előterjesztésről, amely összhangban a 2022. március 1-i európai parlamenti állásfoglalással a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

Kapcsolódó
Az orosz agresszió elítélése lett a Fidesz-teszt
Az ellenzék arra kíváncsi, Orbán Viktor 133 bátor embere, mit lép idehaza. 

Szijjártó: Megnyugtató hír, hogy a NATO nem hozott olyan döntést, amivel belépne a háborúba

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

(MTI)

Oroszország gyakorlatilag a teljes nyugati médiát kitiltotta

Blokkolják a BBC, az Amerika Hangja, a Szabad Európa Rádió, a Deutsche Welle és a Meduza honlapjait és adását. Ez nagyjából a teljes külföldről Oroszország felé működő média.

Valódi nukleáris terrorizmusról beszél az ukrán energiaügyi miniszter

Biztonságosan üzemelteti a meglévő állomány az orosz csapatok által elfoglalt atomerőművet – mondta a BBC-nek German Galuscsenko, ukrán energiaügyi miniszter, de szerinte az atomerőmű oroszok általi ágyúzása

valódi nukleáris terrorizmus.

„Közvetlenül a létesítményre lövöldöztek – tudják, mit tettek” – fűzte hozzá.

Az energiaügyi miniszter aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ha az erőmű körül folytatódnak a harcok, egy rakéta esetleg eltalálhatja a nukleáris tárolóterületeket, vagy más hasonló létesítményeket Ukrajna szerte. Galuscsenko azt mondta, ez globális biztonsági fenyegetés, és emiatt repülési tilalmi zónát kér Ukrajna felett az orosz harci repülőgépek megállítása érdekében.

A biztonság kedvéért le kell zárnunk az a légteret, de nem csak Ukrajnának, hanem az egész világnak

– mondta.

Orbán az otthagyott házukról kérdezte az ukrán menekülteket, mire kioktatták, hogy most az életről van szó, nem a lakásról

A miniszterelnök kirakott egy videót a Facebookra határtalan segítség címmel, amelyben a Tarpa SC futballpályáján kérdezget láthatóan zaklatott ukrán menekülteket.

A menekültek Zaporozsjlből jöttek, amire Orbán annyit tudott mondani, hogy

Ajaj, az jó messze van.

Majd olyan kérdéseket tesz fel nekik, hogy

És mit hagytak otthon, házat?

Erre azt válaszolják, hogy mindent. Orbán visszakérdez, hogy

És azzal mi van, azt ki őrzi most?

Mire a tolmács azt mondja, hogy a férjüket is otthagyják, az egyik menekült nő pedig közli Orbánnal, hogy

Most nem a lakásról kell gondolkodni, hanem az életről.

Ha jól lehet érteni a videó elejéből, a menekültek a Tarpa SC edzőjének családtagjai, akik reggel érkeztek meg.

Magyarország is lekapcsolja az orosz RT és Sputnik adásait

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az állami hírügynökséggel tudatta, hogy Magyarország is végrehajtja az orosz propagandát beszüntető uniós döntést. Az Európai Unió Tanácsa kedden fogadta el a rendeletet, amely a tagállamokban felfüggesztette a Russia Today (RT) és a Sputnik médiumok adásait. Az indoklás szerint Oroszország folyamatos dezinformációs kampányt folytat az Ukrajna elleni háborúról.

Az NMHH jelezte: a rendelet kiterjed a RT és a Sputnik valamennyi platformon sugárzott adásra, a tévés, internetes tartalmakra, ezeket minden tagállamban elérhetetlenné kell tenni. A nyilvántartás szerint eddig egyetlen műsorterjesztő tévés kínálatában szerepelt a RT műsora, a hatóság felhívta a szolgáltatás megszüntetésére. Az internetes szolgáltatókra is vonatkozik az uniós tiltás, a rendelet betartását az NMHH folyamatosan ellenőrzi.

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken kategorikusan tagadta országa részvételét az ukrajnai háborúban.

A fehérorosz hadsereg nem vett részt a különleges hadműveletben, és nem is fontolgatja ezt

– idézte a fehérorosz állami média az elnököt.

Nincs rá szükség

– mondta beszédében, aláhúzva, hogy senki sem kérte a fehérorosz hadsereg beavatkozását. „Nincs okuk aggodalomra” – nyugtatta a lakosságot.

Egyúttal megismételte: megerősítik az ukrán határ közelében állomásozó fehérorosz csapatokat. Az elnök szerint országát újra és újra megpróbálják belerángatni a konfliktusba.

A gyakran Európa utolsó diktátoraként jellemzett elnök lehetővé tette, hogy az orosz csapatok hadrendbe fejlődjenek területén az Ukrajna elleni támadás során. Emellett orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat vetettek be fehérorosz területről. Ugyanakkor az ország az orosz-ukrán béketárgyalások helyszíneként szolgál.

A kijevi kormány korábban azt állította, hogy fehérorosz csapatok harcolnak Ukrajnában, illetve készülnek támadásra az ország ellen.

(MTI)

Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Putyin szerint az oroszoknak nincsenek rossz szándékaik a szomszédos országokkal szemben

Egy kormányülésen beszélt az ukrajnai háborúról Vlagyimir Putyin orosz elnök, amelyet az állami ellenőrzés alatt álló Rosszija 24 hírcsatorna közvetített. Putyin figyelmeztette azokat, akik ellenzik Oroszország ukrajnai fellépését, hogy „ne súlyosbítsák a helyzetet” azzal, hogy további korlátozásokat vezetnek be országa ellen.

Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben

– állítja Putyin, majd hozzáteszi, hogy az összes félnek el kell gondolkodnia azon, hogyan normalizálják a kapcsolatukat.

Putyin megismételte korábbi állítását is, miszerint az orosz hadsereg eddigi összes ukrajnai művelete „kizárólag válasz az Orosz Föderációval szembeni ellenséges akciókra”.

A nyugati országok külügyminiszterei a mai napon találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák, hogyan lehetne továbbra is nyomást gyakorolni Oroszországra.

(BBC)

Úgy tűnik, Ukrajnában már az oroszbarát ellenzék is hátat fordít Moszkvának

Az ukrán parlament a Verhovna Rada arról döntött, hogy lehetőséget biztosít az ukrán állampolgárok, valamint az Ukrajnát megvédeni kívánó külföldiek számára, hogy fegyverhez jussanak, egyúttal döntöttek az ország területén lévő orosz vagyon államosításáról is.

A képviselők egy képet is posztoltak, melyen Jurij Bojko, az egykori oroszbarát ukrán ellenzéki blokk vezetője, az egykori elnök Porosenko mellett szerepel, amint az ukrán parlament jóváhagyja többek között az orosz vagyont elkobzó törvényeket. Moszkva egyre gyorsabban veszíti el a szövetségeseit az országban.

A Dark Weben még olvashatják a BBC-t Oroszországban

Oroszországban számos további hírszolgáltatóval egyetemben blokkolják a BBC-t, ezért az oldal a Twitter csatornáján emlékezteti a felhasználóit, hogy a tartalmai a dark weben keresztül is olvashatók. A BBC egy 2019-es cikkére hivatkozik, amely segít a felhasználóknak a tartalomhoz való hozzáférésben olyan országokban, ahol az elérhetőség korlátozva van.

Klicsko: Horror lett az élet Kijevben

Dicsőség lenne meghalni a hazáért – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet. A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.

Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Az egész egy „horror” – mondta a kijevi polgármester.

Elmondta: soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni.

Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett gépkarabély van a kezükben, de nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat

– emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak.

A bokszlegenda kiemelte: ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

Az 50 éves polgármester öccse, Volodimir Klicsko – kétszeres nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok – hozzátette, hogy a legrosszabbak az éjszakák, mert akkor a legintenzívebb az orosz ágyúzás. Rámutatott, hogy mindez nem valami távoli térségben, a német nézőktől idegen világban történik, hanem Németországtól alig néhány óra alatt megtehető távolságra.

A 45 éves volt sportoló felidézte, hogy 2018-ban éppen Kijevben tartották a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, 2012-ben pedig Ukrajna Lengyelországgal közösen rendezte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, és ezekre az eseményekre is “sok barátunk jött el szerte a világból”.

Az ukránok barátainak most is ki kell állniuk az ország mellett, és meg kell szakítaniuk az együttműködést Oroszországgal, különben nagyon nehéz sorsra jut Ukrajna – mondta Volodimir Klicsko.

(MTI)

Vadim Ghirda / AP / MTI

Újabb munkácsi halt hősi halált

Újabb kárpátaljai esett el az oroszok ellen vívott harcokban. A 44 éves Denisz Hrincsik Dnyipo városában vesztette életét még február 28-án – tudatták a kárpátaljai önkéntesek a Facebook oldalukon, amely alapján a helyi sajtó is beszámolt a szomorú esetről.

A 128. zászlóaljnál szolgáló férfi két bajtársával együtt halt meg a harcokban.

Zelenszkij: Hat Csernobil is lehetett volna az atomerőmű elleni támadásból

Zelenszkij ukrán elnök szerint a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadás „hat Csernobiléval” felérő pusztítást okozhatott volna.

Hogyan lehetséges ez egyáltalán? Nem együtt küzdöttünk 1986-ban a csernobili katasztrófa következményeivel?

– kérdezte Zelenszkij az orosz néptől, majd arra buzdította őket, hogy vonuljanak utcára, és követeljék a kormányuktól, hogy élni akarnak.

Zelenszkij azt mondja, hogy kapcsolatban áll a világ vezetőivel, akiket megdöbbentett, ami az erőműnél történt. Hozzátette, hogy szerinte kizárólag repüléstilalmi zóna akadályozhatja meg, hogy az oroszok folytassák az atomerőművek bombázását.

A sugárzás nem tudja, hol van Oroszország. A sugárzás nem ismeri az országuk határait

– érvelt az ukrán elnök.

(BBC)

Az elfoglalt Herszonban már tévén megy az orosz propaganda

A megszállt regionális fővárosban, Herszonban ma teljesen orwell-i állapotok vannak

– számolt be Twitterén a Kyiv Independent újságírója. Elmondása szerint már orosz propagandát sugároznak a tévében, és a Krímből szállítanak át embereket, hogy megrendezzenek egy jelenetet, ahogy a „helyiek” felszabadítóként ünneplik az orosz katonákat.

Herszon egy stratégiailag kulcsfontosságú kikötőváros Dél-Ukrajnában, melyet szerdán foglaltak el az orosz fegyveres erők.

ENSZ: nem történt sugárzáskibocsátás az ukrajnai erőműnél

Az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője szerint a zaporizzsjai atomerőműből nem szabadult ki radioaktív anyag az orosz támadást követően.

Rafael Mariano Grossi főigazgató elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kapcsolatban állt az ukrán nukleáris szabályozó hatósággal és a zaporizzsjai erőmű személyzetével. Grossi elmondta, hogy a tűzben két ember megsérült a helyszínen.

Hozzátette, hogy az erőmű üzemeltetői és az ukrán szabályozó hatóság figyelmeztetett, annak ellenére, hogy továbbra is rendkívül feszült és kihívásokkal teli a helyzet.

Grossi megerősítette, hogy az erőmű hat reaktora közül csak az egyik működik, a potenciáljának mintegy 60 százalékán.

(Al Jazeera)

Stoltenberg: Ez nem a NATO háborúja

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék

– hangsúlyozta Stoltenberg, majd hozzátette, a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy mennyire felelőtlen ez a háború, és mennyire fontos, hogy Oroszország mielőbb kivonja a csapatait a térségből.

(MTI)

Zelenszkij három merényletkísérletet élt túl az invázió kezdete óta

Háromszor akarták meggyilkolni az oroszok Zelenszkij ukrán elnököt egy hét leforgása alatt.

A The Washington Post szerint egy Kadirovitákból – elit csecsen különleges erők – álló egységet küldtek Zelenszkij likvidálásra, őket Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint megsemmisítettek.

Az információkat az orosz titkosszolgálat szivárogtatta ki, melynek több tagja is ellenzi a háborút

–  árulta el a Post-nak Danilov.

A The Times még két kísérletről számol be, melyeket a Kreml támogatott, és a Wagner-csoport elnevezésű zsoldos erők álltak mögötte.

Az Egyesült Államok az ukrajnai háború kezdetén felajánlotta Zelenszkij-nek, hogy kimenekíti az országból, de ő ezt visszautasította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. március 3-án.

MÚOSZ: Stop az orosz agressziónak!

Ezzel a címmel adta ki pénteken angolul és magyarul állásfoglalását a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). A szervezet

  • tiltakozik az Ukrajnát ért orosz agresszió ellen,
  • a háború azonnali befejezését követeli,
  • kifejezi szolidaritását az áldozatokkal,
  • felszólítja a harcolókat, ne támadjanak újságírókra!

A MÚOSZ a sok áldozat mellett gyászol két dán újságírót is. Ők feruár 26-án haltak meg a kelet-ukrajnai Okhtyrka városában, amikor találat érte őket. Nem tettek mást, a hivatásukat gyakorolták, tájékoztattak a helyszínről, hogy megtudja a világ, mi történik.

Emlékeztettek, ukrán becslés szerint a világ minden tájáról mintegy 1000 újságíró tartózkodik a háborús övezetben. Köztük nagyon sok magyar. A MÚOSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy újságírók, hírközlési hálózatok válnak az oroszok célpontjaivá. Civilek, haditudósítók halálát nem lehet cinikusan a szörnyű háború járulékos káraként kezelni.

Stop az orosz agressziónak! A támadók azonnal szüntessék be a háborút, térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – írta a szervezet, felajánlva segítségét az ukrán újságíróknak.

Az oroszok szerint az ukránok gyújtogattak az atomerőműnél, amelyet amúgy is napokkal ezelőtt elfoglaltak

Íme az orosz védelmi minisztérium verziója a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalásáról:

  • A kijevi rezsim megpróbált egy szörnyű provokációt végrehajtani.
  • Egy ukrán szabotázscsoport megtámadta a Nemzeti Gárda járőrét.
  • A támadás utáni visszavonuláskor az ukrán harcosok felgyújtották az erőmű épületét.
  • Az atomerőművet február 28 óta orosz csapatok tartják ellenőrzésük alatt.
  • Az erőmű háttérsugárzása a határértéken belül van, az erőmű rendben működik.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy tud az atomerőmű elleni tüzérségi csapásokról, és kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal.

(Meduza)

Mariupol alpolgármestere sürgette a NATO-t, hogy küldjön csapatokat Ukrajnába

Nem tudjuk megakadályozni Putyint, hogy az levegőből gyilkolja a civiljeinket, amíg a NATO fel nem ébred, és meg nem érti, hogy ez nem egy regionális konfliktus – ez egy háború a demokrácia, a szabadság ellen, az egyik legnagyobb európai nemzet ellen

– nyilatkozta a BBC-nek Szergej Ovlov, Mariupol alpolgármestere. A déli kikötővárost napok óta hevesen bombázzák, az oroszok civil épületeket is célba vettek.

Abszolút szükséges, hogy a NATO közvetlen katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, hogy megállítsuk Putyint, vagy legalábbis a légteret zárják, hogy megvédjünk az embereket az égből érkező fenyegetéstől

– teszi hozzá.

Két kínai bank is felfüggeszti az üzleti tevékenységét Oroszországgal

Két kínai székhelyű fejlesztési bank szünetelteti kapcsolatait Oroszországgal és Fehéroroszországgal, amiért továbbra is háborút folytatnak Ukrajna ellen – írja a Financial Times.

A pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank és az Új Fejlesztési Bank (NDB) döntése a lap szerint feszültséget okozhat az Oroszország és Kína közötti kapcsolatokban.

Sok más nemzettel ellentétben Kína idáig nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.

Olvasói sztorik