Élő Nagyvilág

Gyakorlatilag elvágták Oroszországot a világtól, Blinken szerint totális háborút hozna Európába, ha repüléstilalmi övetezet vezetnének be

Chris McGrath / Getty Images
Chris McGrath / Getty Images
  • Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű, miután az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére.
  • Az üzem kiképző épülete legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.
  • Reggelre az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a megtámadott atomerőművet – közölték az ukrán hatóságok.
  • „Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – kommentálta az eseményeket Zelenszkij ukrán elnök, később televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy szerinte kizárólag repüléstilalmi zóna akadályozhatja meg, hogy az oroszok folytassák az atomerőművek bombázását.
  • Az ENSZ nukleáris felügyelete szerint az atomerőműből nem szabadult ki radioaktív anyag a támadást követően.
  • Az oroszok szerint az ukránok okozták a tüzet az erőműnél, melyet már öt napja az ellenőrzésük alá vontak.
  • Háromszor akarták meggyilkolni az oroszok Zelenszkijt az invázió kezdete óta, amit az ukránok az orosz titkosszolgálat információinak hála tudott elhárítani.
  • Mától ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán menekültek.
  • Egy zárt körű konferencián Ukrajna budapesti nagykövete arról beszélt, hogy stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz, utalva Orbán Viktor reggeli nyilatkozatára
  • A NATO főtitkára kimondta: Oroszország kazettás bombákat használ
  • Az ukrán külügyminiszter szerint Putyin rémálommá változtatná Európát
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök repüléstilalmi övezet bevezetését követelte a NATO-tól Ukrajna felett
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a repüléstilalmi zóna kijelölése totális háborút hozna Európába
  • Az orosz kormány gyakorlatilag elvágta Oroszországot a világtól: egymás után tiltották le a Facebookot, a Twittert, a Youtube-ot
  • Ezek voltak az orosz-ukrán háború tegnapi eseményei.

47-re emelkedett a légicsapások halálos áldozatainak száma Csernyihivben

47 ember vesztette életét az ukrajnai Csernyihiv városának egyik lakónegyedében a csütörtökön végrehajtott orosz légicsapásokban – közölték a regionális hatóságok.

Dmitro Kumaka / AP / MTI Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt épületnél az észak-ukrajnai Csernyihiv központjában 2022. március 3-án.

A mentési munkálatokat csütörtökön fel kellett függeszteni, mert az oroszok folyamatosan lőtték az észak-ukrajnai települést – közölte a helyi mentőszolgálat.

(Guardian)

Nukleáris szakértők szerint ez nem egy "újabb Csernobil", de kockázatos a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

Ma reggel először megijedtem

–  mondta Claire Corkhill professzor, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó szakértője a BBC-nek.

Úgy tűnik, hogy az erőmű hat reaktorából jelenleg csak egy üzemel. Ha a reaktorokat kikapcsolják, azzal leállítják a nukleáris reakciót, hogy biztonságos és stabil állapotba hozzák őket.

Ha az energiaellátásukat akarják célba venni, akkor megtámadnak egy, az erőműhöz közeli épületet, és arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy leállítsák azt

– teszi hozzá Corkhill.

Szerinte a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha az erőmű áramellátása sérülne, mivel hasonló forgatókönyvvel nézhetünk szembe 2011-ben Fukusimában, ahol az áramkimaradás a hűtés elvesztéséhez vezetett, ami három atomreaktor megolvadását okozta.

Az orosz parlament elfogadott egy törvényt, amely bűncselekménynek minősíti a fegyveres erőkről szóló "hamis" információk terjesztését

Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma elfogadta a törvényt, melynek értelmében pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújthatóak azok, akik szándékosan olyan hamis információkat terjesztenek a fegyveres erők ukrajnai tevékenységéről, melyeknek káros következményei lehetnek – olvasható az alsóház közleményében.

Az új törvény megszegői akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak. Amennyiben szervezett csoport részeként (pl.: szerkesztőség) teszik közzé a hamis állításokat, vagy hamis bizonyítékokat használnak,  úgy a maximális büntetés 10 év börtönre emelkedik. Ha ez súlyos következményekkel jár,

az elkövetők akár 15 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az országban befejezte működését az utolsó független tévé csatorna, a TV Rain. Szerdán rendőrök szálltak meg kiadót, miután háborúellenes üzeneteket közöltek kiadványaikban.

(BBC)

A nyugati vezetők elítélték a zaporizzsjai támadást

Több nyugati vezető határozottan elítélte Oroszország támadását a zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen létesítménye ellen. Boris Johnson felelőtlennek nevezte Putyin támadását, miután az Egyesült Államok és Kanada is aggodalmának adott hangot a létesítményt ért támadások miatt.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Oroszországot, hogy „hagyjon fel a térségben folytatott katonai tevékenységével”. Ezt később Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megismételte, aki követelte, hogy Moszkva azonnal hagyjon fel az „elfogadhatatlan támadásokkal”.

Az oroszok elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet

Orosz csapatok foglalták el a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen típusú erőművét – közölték az ukrán hatóságok.

„Egy operatív személyzet ellenőrzi az erőműegységek állapotát” – írja a Reuters.

Az állomás személyzete továbbra is dolgozik – teszik hozzá.

Az erőműben ma hajnalban tűz ütött ki, miután az oroszok lőni kezdték.

(BBC)

A magyarok 25 százaléka szerint Orbán Putyin bábja

A Századvég feltérképezte, a magyarok kit tartanak felelősnek az orosz invázióért, ahogy fogalmaznak, a „fegyveres konfliktus elmérgesedéséért”, és mit gondolnak a magyar-orosz viszonyról és a követendő irányról.

Kapcsolódó
Századvég: Orbánt a magyarok egynegyede tartja Putyin bábjának
A háborúért 47% mindkét felet, 32% Putyint, 13% Zelenszkijt tartja felősnek. Az Orbán Viktor által hangoztatott „stratégiai nyugalom” is értelmet nyer.

A moszkvai tőzsde betiltotta az euró shortolást

A moszkvai tőzsde pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette az euróban történő shortolást. A döntést az orosz elszámoló központ döntése alapján hozták meg.

A short pozíció (vagy rövid pozíció, rövidre eladás) árfolyamesésre történő spekulálást jelent, vagyis akkor generálunk profitot, ha a kiválasztott termék árfolyama csökken.

A deviza- és pénzpiaci kereskedések az előző napokhoz hasonlóan közép-európai idő szerint 8 és 17 óra között zajlanak. Korábban az orosz jegybank úgy döntött, hogy

pénteken nem lesz kereskedés az értéktőzsdén, a héten már ötödször.

A kötvénypiacon a kereskedés korlátozottan, rubelben történő elszámolással folyik.

(MTI)

Az Airbnb felfüggeszti működését Oroszországban és Fehéroroszországban

Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója a Twitteren jelentette be, hogy a jövőben nem lesz elérhető Oroszországban és Fehéroroszországban az Airbnb, jelentette be péntek reggel.

A nyugati nemzetek súlyos szankciókat vetettek ki az orosz gazdaságra – különösen a bankszektorra – , amelyek gyakorlatilag ellehetetlenítették a multinacionális vállalatok számára az oroszországi működést.

(BBC)

Boris Johnson: Putyin felelőtlen akciója egész Európát fenyegeti

Boris Johnson brit miniszterelnök a zaporizzsjai atomerőműben keletkezett tűz után beszélt az ukrán elnökkel. Szerinte Putyin felelőtlen akciója egész Európa biztonságát fenyegeti.

A Downing Street szóvivője súlyosan aggasztónak nevezte a helyzetet.

Mindkét vezető egyetértett abban, hogy Oroszországnak azonnal be kell szüntetnie az erőmű elleni támadást, és lehetővé kell tennie a mentőszolgálatok számára, hogy korlátlanul bejuthassanak az erőműbe

– nyilatkozta a PA Media-nak, utalva arra, hogy az erőműnél keletkezett tűz négy óráig égett, mert az orosz fegyveres erők nem biztosították a bejutást a tűzoltóknak.

(BBC)

Elsüllyedt egy észt teherhajó, miután találat érte az ukrán partoknál

Az észtországi székhelyű Vista Shipping Agency szerint az egyik teherhajójuk robbanás következtében elsüllyedt Ukrajna partjainál.

Elmondásuk szerint a panamai zászló alatt közlekedő hajó legénységének két tagja mentőcsónakban került a tengerbe, négy másik személyt pedig kezdetben eltűntként tartottak nyilván. Később mindannyijukat megtalálta a helyi ukrán mentőszolgálat.

Észtország a NATO tagja, és Oroszországgal határos.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország kétéltű járműveket küld az egymillió lakosú, kulcsfontosságú kikötővárosnak számító Odessza elfoglalására, miközben folytatja előrenyomulását Dél-Ukrajnában.

(BBC)

Nina Lyashonok / NurPhoto / AFP Helyi lakosok homokzsákokkal védik Odessza városát 2022. március 1-jén.

Oroszországban a BBC-t és a Facebookot is blokkolják

Az orosz kommunikációs hatóságok korlátozták a hozzáférést a BBC orosz nyelvű oldalához – jelentette az RIA állami hírügynökség.

A Deutsche Welle honlapja egyáltalán nem érhető el az országban, és az egyik legnagyobb független, Lettországban működő orosz hírszolgáltatót, a Meduzát is többnyire korlátozzák. Egyes oroszországi régiók olvasói arról is beszámoltak, hogy az RFE/RL oroszországi szolgálatának, a Radio Szvoboda rádiónak a honlapjához is nehéz hozzáférni. A Globalcheck arról is beszámolt, hogy Oroszországban az App Store-t és a Google Play-t is blokkolják, de a felhasználók beszámolója szerint a Facebookhoz is akadozik a hozzáférés.

(BBC/Meduza)

Ez történt ma reggel az atomerőműnél

Az ukrán mentőszolgálatok megerősítették, hogy sikerült eloltaniuk a tüzet a zaporizzsjai atomerőműben, amely a legnagyobb ilyen erőmű a kontinensen.

Az ukránok péntek hajnalban közölték, hogy az atomerőművet orosz támadás érte, miután kigyulladt az erőmű egyik épülete, egy ötemeletes kiképző létesítmény. Maga az erőmű nem sérült, de félő volt, hogy a tűz továbbterjedhet, ha nem sikerül gyorsan megfékezni.

Az ukrán mentőszolgálatok közölték, hogy kezdetben nem tudtak a helyszínre jutni.

Helyi idő szerint 05:20-kor azonban a tűzoltók végre elkezdték oltani a tüzet.

A tüzet körülbelül egy órával később sikerült eloltani – írta az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

(BBC)

Zaporizzsjai atomerőmű / AP / MTI Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre Enerhodarban 2022. március 4-én. 

A polgármester szerint az atomerőműnél mostanra megszűntek a harcok

A tűzoltóknak mostanra sikerült bejutniuk a zaporizzsjai atomerőműhöz, ahol a bombázás után tűz ütött ki. Energodar polgármestere, Dmytro Orlov úgy nyilatkozott, hogy

az atomerőműnél mostanra megszűntek a harcok.

Ez azután történt, hogy az erőművet állítólag több órán keresztül heves lövések érték.

Az ukrán katasztrófavédelem szerint a harcok során tűz ütött ki az atomkomplexum egyik épületének harmadik, negyedik és ötödik emeletén.

(BBC)

A kiképző központ kapott lángra az atomerőműnél

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálatok megerősítették, hogy helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra előtt értek ki a zaporizzsjai atomerőmű kiképzőépületéhez, amely az éjjel lángra kapott.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálatok hivatalos Telegram-fiókján közzétett frissítés szerint:

05:55-kor az enerhodari Zaporizzsjai atomerőmű 60×40 m-es kiképzőépületében 2 ezer négyzetméteres területen tűz keletkezett.

(Guardian)

Planet Labs PBC / AP / MTI A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdkép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműről Enerhodarban 2019. szeptember 2-án.

Folyamatban van az atomreaktorok leállítása

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter kijelentette, hogy az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű reaktorait „robusztus konténment szerkezetet védi, és a reaktorok biztonságos leállítása folyamatban van”.

Granholm nemrég beszélt az ukrán energiaügyi miniszterrel az erőműben kialakult helyzetről, ahol tűz ütött ki az orosz és ukrán erők közötti harcok során.

Nem mértünk megemelkedett sugárzási szintet a létesítmény közelében

– mondta Granholm.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik