Belföld

Az orosz agresszió elítélése lett a Fidesz-teszt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az ellenzék arra kíváncsi, Orbán Viktor 133 bátor embere, mit lép idehaza.

Három független képviselő (Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs) nyújtott be hatázozati javaslatot az Ukrajna elleni orosz agresszióról, a Magyarország szuverenitása védelmében szükséges intézkedésekről.

Az előterjesztés összhangban a 2022. március 1-i európai parlamenti állásfoglalással a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, invázióját és Belarusz részvételét abban.

Követeli, hogy Oroszország azonnal szüntessen be minden katonai akciót Ukrajnában, feltétel nélkül vonjon ki minden katonai, félkatonai erőt, katonai felszerelést Ukrajnából, tartsa tiszteletben Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását, szuverenitását, függetlenségét.

Az Orbán-kormány haladéktalanul

  • tiltsa be a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi működését, szüntesse meg mentességeit, kiváltságait, kedvezményeit,
  • szüntesse be az Oroszországgal – különösen a Roszatommal és leányvállalataival – a nukleáris területen folytatott valamennyi együttműködést,

Az előterjesztés szerint drasztikusan csökkenteni kell az energiafüggőséget, különösen az orosz gáztól, kőolajtól, széntől. Felül kell vizsgálni a letelepedési kötvényprogram keretében
tartózkodási jogcímmel rendelkező kedvezményezetteket, vissza kell vonni a vagyonos oroszok és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez, cégekhez kötődők jogosultságát.

A javaslat határozottan elítéli az agresszióval kapcsolatos hamis narratívákkal történő információs hadviselést, a háborús propaganda terjesztését. Felszólítja a médiaszolgáltatókat a kiegyensúlyozott, tárgyilagos hírszolgáltatásra, tájékoztatásra.

Korábban Szél Bernadett Facebook-oldalán jelezte,  az Európai Parlament Roszatom- és kémbank-ellenes határozatának magyar változatával színvallásra akarják kényszeríteni a kormánypártokat,  ha kint megszavazták, mit lép itthon a 133 „bátor” emberük.
Szerinte Orbán Viktornak 12 éve az a célja, hogy Magyarországot betolja Putyin mellé, ami most ráomlik, ezért próbál hátrálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik