Élő Nagyvilág

Putyin szerint eddig minden a tervek szerint halad, újabb béketárgyalás következik hamarosan

Sergey BOBOK / AFP
Sergey BOBOK / AFP
  • Herszon lehet az első nagyobb ukrán város, amit bevettek az oroszok a háborúban. Az orosz csapatok átvették az ellenőrzést a 300 ezer lakosú Herszon, a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál fekvő kikötővárosban, ezt az amerikai hírszerzés és a helyi polgármester is megerősítette. Utóbbi tárgyalt a katonákkal, akiktől annyit kért, ne lőjenek az emberekre.
  • Víz, áram és fűtés nélkül maradhat Mariupol, az Azovi-tenger partján fekvő város vezetése népirtásról beszélt.
  • Kijevben éjjel több robbanást is lehetett hallani, de egyelőre nem tudni, mik voltak a célpontok, ahogy azt sem, vannak-e áldozatai a támadásnak.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtök hajnalban közölte, már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba az elmúlt egy hétben. Mint írták, ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.
  • Zelenszkij ukrán elnök beszédében azt mondta, egy hét alatt meghiúsították az ellenség tervét, amelyet évek óta népük, országuk iránti gyűlöletből szőtt.
  • Az Egyesült Államok felszólította Putyint, hogy azonnal fejezze be a vérontást.
  • Orbán Viktor egy interjúban arról beszélt: egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog, és azt is kinyilvánította, hogy Paks 2 mindenképp megépül.
  • Csütörtök délután elkezdődött az orosz-ukrán béketárgyalás második köre. Ukrajna azonnali tűzszünetet akar, illetve szeretnék elérni egy humanitárius folyosó létrehozását, amelyen keresztül a civilek elhagyhatják a háború sújtotta területeket.
  • Zelenszkij egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy személyesen szeretne tárgyalni az orosz elnökkel, mert szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy véget érjen a háború.
  • Putyin szerint minden a tervek szerint halad, eddig minden kitűzött feladatot sikeresen teljesítettek a „különleges hadművelet” során.
  • Véget értek az újabb béketárgyalások, de hamarosan következhet a harmadik kör. Egyedül a humanitárius folyosók létrehozásában sikerült megegyezni a feleknek.
  • Amerika újabb szankciókat vetett ki orosz oligarchákra és családjaikra, illetve a Kreml szóvivőjére is.
  • Az EU döntött arról, hogy azonnali menedéket kapnak a háború elől menekülők

676-an adtak be menedékkérelmet Magyarországra a háború kezdete óta

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdetétől a csütörtök déli adatok alapján 676 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált, közölte a főigazgatóság csütörtök délután. Mint írták: „a Főigazgatóság munkatársai, ahogyan eddig is a társszervekkel szorosan és folyamatosan együttműködve segítik az ukrajnai háború elől menekülőket”.

Az ukrán és a harmadik országbeli állampolgárok továbbra is megtalálnak minket a határmenti gyűjtőpontokon, a pályaudvarokon és az ügyfélszolgálati irodáinkban, ahol nyilatkozatuk alapján ellátjuk őket a magyarországi tartózkodásukhoz szükséges igazolással

– jelezték. Egyúttal hozzátették, hogy a határtól távolabb lévő budapesti és dunántúli ügyfélszolgálataik is egyre inkább leterheltek, de munkatársaik mindent megtesznek a zökkenőmentes ügyintézés érdekében.

Megkezdődött az orosz-ukrán béketárgyalás második köre

Megkezdődött a béketárgyalások második köre Ukrajna és Oroszország között, erősítette meg a hírt egy ukrán elnöki tanácsadó a Guardiannek. Ahogy egy korábbi posztban már jeleztük: Ukrajna azonnali tűzszünet hirdetését szeretné elérni a tárgyaláson, illetve egy humanitárius folyosó létrehozását, amelyen keresztül a civilek elhagyhatják a háború sújtotta területeket.

Orbán Viktor: Paks 2 mindenképp megépül

Orbán Viktor Beregsurányban egyértelművé tette, Paks 2 megépül. Az RTL Híradónak azt mondta, teljesen reálisnak tartja, hogy folytatódjon a beruházás, ami nélkül az ipar versenyképtelenebb, a rezsiköltség magasabb lenne. Nincs ok, szándék a korábbi terv módosítására.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Paks 2 mindenképp megépül
Elmagyarázta a fontosságát és azt is, mi a migráns és a menekült között a különbség. Még nem látta szükségesnek, hogy felhívja Putyint, Zelenszkijt.

Putyin Macronnak: Oroszország el fogja érni a célját

Vlagyimir Putyin telefonon egyeztetett Emmanuel Macronnal, az orosz elnök pedig a beszélgetés során a BBC tudósítása szerint leszögezte, hogy „Oroszország sikeresen demilitarizálja és semlegessé teszi majd Ukrajnát”, ezeket megnevezve céljaiként.

Putyin továbbá arról is beszélt, hogy ha Ukrajna valahogyan megpróbálja elhalasztani a tárgyalásokat, akkor csak bővülni fognak Oroszország követelései. Az orosz elnök ezen kívül elmondta, hogy nem értett egyet Macron szerdai beszédével, amikor a francia elnök egyedül Putyint nevezte meg a háború elindításának felelőseként.

Szakértők kérik, hogy ne távolítsanak el aknákat kézzel, cigizés közben

Miután elkezdett terjedni egy olyan videó, ahol egy ukrán férfi a két kezével megfog egy aknát, és az útról az erdőbe viszi, miközben cigi lóg a szájából.

A Halo Trust szakértői szerint ez, dobpergés, veszélyes, és nem ajánlják. Ezért Mariupolban és Kramatorskban az óvóhelyeken is figyelmeztetéseket raknak ki, hogy ne csinálják ezt az ukránok, mert nem lesz jó vége.

A háború ellen tüntetett a Leningrád ostromát túlélő asszony

Leningrád ostromának túlélőjét, Jelena Oszipovát azért tartóztatták le szerdán egy szentpétervári tüntetésen a rohamrendőrök, mert háborúellenes üzeneteket tartalmazó transzparensek voltak nála. „NEM az atomfegyverekre az egész világon”, „Azonnal állapodjanak meg a békéről” – üzente tábláival az asszony, akit a letartóztatásáról készült felvételek tanúbizonysága szerint meg is tapsolt a bátorságáért a többi tüntető.

A videót a lenti linkre kattintva lehet megtekinteni.

Videó: Háborúellenes tüntetésen tartóztatták le a Leningrád ostromát túlélő idős asszonyt
„NEM az atomfegyverekre az egész világon”, „Azonnal állapodjanak meg a békéről” – üzente tábláival a 77 éves szentpétervári asszony, aki csecsemőként élte át az ostromot.

Francia külügyminiszter: A háború legrosszabb része feltehetően még előttünk van

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az Oroszország által Ukrajna ellen a múlt héten elindított háború „legrosszabb része feltehetően még előttünk áll”.

Az ostrom logikájától kell tartanunk, amely az oroszoktól megszokott. Emlékezzenek csak Aleppóra, Groznijra

– mondta csütörtökön a francia diplomácia vezetője a France 2 köztelevízióban az elmúlt évtizedekben az orosz bombázások által romba döntött szíriai és csecsen városokra utalva.

„A háború már több száz halottat követelt orosz oldalon is”, vélekedett a külügyminiszter, miután szerdán amerikai kollégája, Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy „az Oroszország emberi és nemzetközi jogsértéseiről szóló jelentések óráról órára halmozódnak”, és nem kizárólag katonai célpontokat támadnak az orosz erők.

A Donyeck-medence és a két népköztársaság, a donyecki és a luhanszki története, amelyekről még néhány napja beszéltünk, csak alibi volt, ürügy. Putyinnak az a szándéka, hogy megakadályozza azt, hogy a határain demokratikus társadalmi modellek működjenek, amelyek esetlegesen hatással lehetnek Oroszország fejlődésére

– hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője.

Jean-Yves Le Drian ismételten orosz tűzszünetre szólított fel, amely véleménye szerint az előfeltétele minden tárgyalásnak. Közben  már megérkezett Lengyelországba az ukrán tárgyalóküldöttség az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások második fordulójára. „Tárgyalásoknak hívják. De ezek nem tárgyalások. Nem tárgyalunk halántékra szegezett pisztollyal. Ezért muszáj elérni a tűzszünetet” – mondta a külügyminiszter.

Humanitárius folyosó felállítását szeretné elérni Ukrajna az újabb béketárgyaláson

Hamarosan elkezdődik a béketárgyalások második felvonása Ukrajna és Oroszország között, a delegációk már úton vannak a helyszínre, írja a BBC. Az egyik ukrán béketárgyaló, David Arakhamia szerint Ukrajna célja minimum egy humanitárius folyosó felállításának elérése lenne, amelyen keresztül civilek elmenekülhetnek a háború által sújtott területekről.

A hivatalos adatok szerint már elérte az egymilliót az Ukrajnából elmenekülők száma.

Oroszország célja továbbra is Ukrajna demilitarizálása és „nácitlanítása”, illetve azt akarják, hogy Ukrajna ismerje el Oroszország részeként a Krím-félszigetet, valamint ismerjék el Luhanszkot és Donyecket is.

Elsüllyedt egy teherhajó Odessza mellett

A Helt nevű észt teherhajó két matrózát egy csónakban találták meg a Fekete-tengeren, közölte Igor Ilves, a tallinni Vista Shipping Agency menedzsere. Négy másik tengerész eltűnt a hajóról, ami elsüllyedt.

A hajót az oroszok pajzsként használták a partraszállásnál.

Mariupol polgármestere szerint az oroszok próbálják megakadályozni, hogy a civilek elhagyhassák a várost

Az orosz erők próbálják megakadályozni, hogy a civilek elhagyhassák Mariupol városát, írja a Guardian a polgármester közlése alapján. Vadim Bojcsenko arról számolt be, hogy a helyi hatóságok szerint az orosz csapatok vasúti pályákat és hidakat támadnak, azért, hogy megakadályozzák, hogy a helyi lakosság elmenekülhessen a rakétatámadások elől.

Bojcsenko úgy fogalmazott: „a megszállók módszeresen próbálják blokád alá vonni Mariupolt”.

Az elmúlt 24 óra támadásai már a víz- és áramszolgáltatást is érintették a településen, a helyi hatóságok ezért tűzszünetet követelnek.

Orbán munkát, egzisztenciát ígért a menekülőknek

Orbán Viktor szerint a körülményekhez képest a dolgok gördülékenyen mennek. A HírTV-nek azt mondta, már dolgoznak azon, hogy legyen munkájuk azoknak, akik Magyarországon maradnak. Próbálják megteremteni a lehetőségét, hogy saját egzisztenciát tudjanak kialakítani.

Kapcsolódó
Orbán Viktor munkát, egzisztenciát ígért a menekülteknek
A kormányfő elmondta, mire számíthatnak a háború elől elmenükők, ha Magyarországon maradnak.

„Isten hívására” indított háborút Putyin az amerikai tévés hittérítő szerint

A Magyaroroszágon is sugárzott 700-as Klub korábbi arca, a 91 éves Pat Robertson egy orosz-ukrán háborúról szóló adás erejéig visszatért a nyugdíjból a műsor stúdiójába. A hétfőn képernyőre kerülő adásban a tévés hittérítő a műsorban Ezékiel könyvére hivatkozva azt mondta az orosz invázióról, hogy

Az emberek azt mondják, hogy Putyinnak elment az esze. Igen, lehet, hogy így van. De ugyanakkor Isten hívta őt. Bement Ukrajnába, de nem ez volt a célja. A célja végső soron, hogy Izrael ellen lépjen fel.

„Isten hívására” indított háborút Putyin az amerikai tévés hittérítő szerint
A 700-as Klub egykori műsorvezetője, Pat Robertson február utolsó napján azért tért vissza a műsorba, hogy az Ukrajna ellen háborút indító orosz elnököt Isten „segítségével” védje be.

Víz, áram és fűtés nélkül maradhat Mariupol, a városvezetés népirtásról beszél

Az oroszok leállítják az áram-, a víz- és a hőszolgáltatást Mariupolban, a hidakat és a vasúthálózatot pedig lerombolják – állítja a város vezetése. A beszámolók szerint az Azovi-tenger egyik stratégiailag fontos kikötővárosában az oroszok még az élelmiszer-ellátást is akadályozzák. A város közleménye szerint olyan a helyzet most itt, mint a második világháború idején Leningrádban volt.

Habár a település továbbra is ukrán kézen van, az oroszok már körbezárták a várost és ma délelőtt folyamatosan ágyúzták. Moszkva védelmi minisztériuma felszólította a civil lakosságot, hogy a zöld folyosón át hagyják el Mariupolt, a város polgármestere szerint viszont ez lehetetlen.

Még a sebesülteket sem tudjuk behozni az utcáról, mert folyamatosan támadnak minket az oroszok. Megakadályozzák, hogy evakuáljuk a sérülteket, a nőket és gyerekeket. Ez népirtás

– áll a közleményben.

Ez a 430 ezer lakosú város azért is egy fontos terület, mert ha orosz kézre kerül, akkor Oroszország közvetlen kapcsolatot tud létesíteni Kelet-Ukrajna és a Krím között.

Ukrajna szerint már 9000 orosz katona halt meg a háborúban

Oroszország és Ukrajna is újabb adatokat közölt a háború áldozatairól. A BBC ismertette a számokat, hozzátéve, hogy ezek igazságtartalmát nem tudták még leellenőrizni.

Az ukránok azt állítják, hogy már körülbelül 9000 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, és eddig 217 tankot, 90 tüzérségi rendszert, 31 helikoptert és 30 repülőgépet semmisítettek meg.

Oroszország tegnap azt közölte, hogy 498 orosz katona halt meg és 1600 -an sérültek meg, ugyanakkor megöltek 2870 ukrán katonát.

A DK orosz zászlót tűzött ki az MTVA épülete elé

Varju László, a párt alelnöke a DK ifjúsági szervezetével orosz zászlót helyezett el az MTVA épülete elé, miközben az orosz himnusz szólt. Így akarták egyértelművé tenni, hogy szerintük a magyar közmédia lett az orosz propaganda európai központja.

Varju László emlékeztetett rá, az állami média sokáig az orosz propagandából átvett „ukrajnai hadművelet” kifejezést használta, a közmédiában elhangozhatott, hogy az ukrán polgárok felfegyverzése „hitleri megoldás”. A DK képviselője úgy vélte, az állami média „minden perc adásidejében elárulja Magyarországot, Európát és minden szövetségesünket, amikor az orosz propagandát terjeszti”. A téma előkerült többször is a Kormányinfón is, de kiderült, hogy Gulyás Gergely egyetlen köztévés híradást sem látott az utóbbi időben a háborúról, így a miniszter nem tudta megítélni az MTVA kiegyensúlyozottságát.

Kijev áll, Mariupolt bekerítették

Kijevben a helyzet nehéz, de kontroll alatt tartják, erről beszélt csütörtökön Vitalij Klicsko.

A polgármester szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel senki nem sérült meg a támadásokban. Ez annak is köszönhető, hogy a rakétákat a légvédelmi rendszer hatástalanította.

Arról is beszélt, a tegnapi támadásban megsérült fő távhővezetéket még ma helyreállítják.

Az ország dél-keleti részén található Mariupolt eközben körbevették az orosz csapatok.

Lavrov szerint Washington alárendelte magának Európát, ahogy Hitler próbálta

Kikívánkozik belőlem egy összehasonlítás: a maga idejében Napóleon és Hitler is arra törekedett, hogy alárendelje magának Európát. Az amerikaiak most maguk alá rendelték

– jelentette ki Szergej Lavrov.

“Egyértelmű, hogy a NATO-ban egyáltalán nem merülnek fel kérdések, az Európai Uniónak pedig megmutatták, hol a helye” – mondta az orosz külügyminiszter.

Felméri a szabad szálláskapacitásokat a budapesti iparkamara

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) összefogást indított az Ukrajnában dúló háború elől menekülők megsegítésére, a szakma és az érdekképviseletek bevonásával felméri a budapesti és a főváros közelében elérhető szabad szállodai és magánszállás-kapacitásokat, és továbbítja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak – közölte a kamara.

A közlemény szerint a BKIK önkéntes tagságába tartozó két budapesti szállodában már tartózkodnak kárpátaljai fiatalok.

Azt írják, hogy a BKIK először önkéntes tagjait, és 150 ezer regisztrált budapesti vállalkozást keres meg, valamint felveszi a kapcsolatot a szállásadással foglalkozó cégeket összefogó szakmai szervezetekkel.

A kamara emellett várja további, segíteni képes, szabad szálláskapacitással rendelkező budapesti cégek jelentkezését is a szolidaritas@bkik.hu email címen kontaktszemély, cégnév, a szállás helyszíne és a kapacitás megjelölésével – írja a BKIK közleményében.

(MTI)

Kijevből Lvivbe költözött a magyar nagykövetség

„Az ostromállapot miatt Kijevi Nagykövetségünk és Konzuli Hivatalunk már nem tudja ellátni feladatát, ideiglenesen bezár. A továbbiakban Ungvári Főkonzulátusunk próbálja tájékoztatni az Ukrajnában rekedt magyar állampolgárokat” – közölte a kijevi nagykövetség.

Gulyás Gergely a kormányinfón közölte, hogy

a magyar nagykövetség Kijevből Lvivbe költözött.

Az orosz űrügynökség nem szállít több rakétahajtóművet az Egyesült Államokba

Válaszul az ellene bevezetett szankciókra, Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját – jelentette be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön.

Közölte, hogy leáll a már a tengerentúlra leszállított hajtóművek szervizelése is. Ezenkívül Oroszország leállítja Németországgal az eddigi együttműködést a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében, és önállóan folytatja a tevékenységet.

Az Anonymous hackercsoport ma közölte, hogy elérhetetlenné tették az orosz űrügynökség honlapját.

(MTI)

Gyurcsányék egy egész menekültcsoportot fogadtak be

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán közölte, hogy szerdán megérkezett hozzájuk egy ukrajnai menekült csoport.

Kárpátaljai magyarok. Négy család, tizenkét fő, gyerekek, anyukák és egy nagyfiú, aki már egy ideje itt dolgozott

– írta.

A volt miniszterelnök közölte, ezek az emberek a félelem poklából jöttek, a jövőjük csak kérdőjeleket tartalmaz.

Ma elkezdtük szervezni az életüket. Hogy ne egyik éjszakáról a másikig éljenek

– tette hozzá.

Olvasói sztorik