Belföld

Orbán Viktor: Paks 2 mindenképp megépül

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Elmagyarázta a fontosságát és azt is, mi a migráns és a menekült között a különbség. Még nem látta szükségesnek, hogy felhívja Putyint, Zelenszkijt.

Orbán Viktor Beregsurányban munkát, egzisztenciát ígért a Magyarországra érkező menekülteknek, és egyértelművé tette, hogy Paks 2 mindenképp megépül. Ezt az RTL Híradó riporterének mondta a kormányfő, jelezve, teljesen reálisnak tartja, hogy folytatódjon a beruházás, ami nélkül az ipar versenyképtelenebb, a rezsiköltség magasabb lenne. Nincs ok, szándék a korábbi terv módosítására – idézte őt az rtl.hu.

A BBC újságírójának kérdésére Orbán az válaszolta, nem üzenne semmit Zelenszkijnek és Putyinnak, a két vezető „nagyfiú, és tudja, mit kell tenni”, nem igénylik a tanácsát. Ő csak azt kívánja, hogy legyen béke. Üzennivalója is csak a menekülőknek van, éspedig az, hogy

Magyarország jó barátja Ukrajnának, az ukránok számíthatnak ránk.

Egy ír újságíró megjegyezte, hogy most máshogy viszonyul az országba érkező menekültekhez, mint 2015-ben, mire a miniszterelnök azt mondta, mi nem a „kényelmes nyugaton”, hanem itt, a „nehézségek közepén” élünk évszázadok óta.

Ezért különbséget tudunk tenni a migráns és a menekült között. Migránsok: stop. A menekültek megkapják az összes segítségét.

Orbán Viktor arra nem válaszolt, miként alakulhat kapcsolata Putyinnal, szerinte most csak arra kell koncentrálni, hogy béke legyen. Az ATV kérdésére azt mondta: a háború kitörése óta nem beszélt sem az ukrán, sem az orosz elnökkel. A felekkel a külügy tartja a kapcsolatot, miniszteri szinten zajlik az egyeztetés, ha szükség lesz rá, beszélni fog a két ország vezetőjével.

Kapcsolódó
Opinio: A magyarok többsége szerint túl közel kerültünk Putyinhoz
A magyarok 60 százaléka szerint ez akadályozza a határozottabb kiállást Ukrajna mellett.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik