Élő Nagyvilág

Az ENSZ-tagállamok háromnegyede ítélte el Oroszországot; menekült baba született Budapesten

Pau Venteo / Europa Press / Getty Images
Pau Venteo / Europa Press / Getty Images
  • Óriási többséggel ítélték el az ENSZ-ben Oroszország Ukrajna elleni támadását és felszólították a harcok befejezésére.
  • Az ukrán hatóságok gyors mérlege szerint eddig több mint 2000 civil halt meg a harcokban.
  • Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták a dél-ukrajnai Herszont, a városvezetés és az ukrán kormány azonban tagadja.
  • Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy az oroszok parancsot kaptak rá, hogy eltöröljék az ukrán nemzetet.
  • A stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros polgármestere szerint a várost folyamatosan lövik.
  • Legalább 21 ember meghalt és 112-en megsebesültek Harkiv bombázásában.
  • Már harmadik napja marad zárva az orosz tőzsde.
  • A Sberbank kivonul az európai piacról, magyarországi engedélyét visszavonták, az ügyfelek így juthatnak hozzá pénzükhöz.
  • Fokozódik a menekültválság: csak Lengyelországba 450 ezer ember érkezett.
  • Szerdán elindult az ukrán küldöttség a béketárgyalások második fordulójára Oroszország és Ukrajna között.
  • Kijev felé tartó kollégáink riportja:
Kapcsolódó
Jászberényi Sándor jelenti Ukrajnából: Úton a háború szíve felé
A 24.hu-t tudósító író és kollégája eljutott Kijevbe, ahol még alig érkeztek meg a háború sújtotta városban dolgozó újságíróknak otthont adó szállodába, amikor megszólalt a légoltalmi sziréna. Útjukat ukrán önkéntesekkel tették meg, fogtak rájuk pisztolyt és jártak az önkéntesek egyik központjában.

Ukrán menekült bébi született a Semmelweis Klinikán

Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. A baba és édesanyja is jól vannak.

A kisfiú születésének körülményeiről Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója beszélt az egyetem internetes oldalán. Ács közölte, hogy a szülőszobán és a csecsemőosztályon is volt olyan ukránul beszélő kolléganő, aki végig tudott az édesanyával anyanyelvén kommunikálni.

Az igazgató hozzátette: a kismama és a baba is jól vannak, és hamarosan elhagyhatják a klinikát.

SOTE

Márki-Zay levelet írt Zelenszkijnek

Levelet írt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A levélben Márki-Zay együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát és közölte, hogy az Egységben Magyarország pártszövetség politikusai „mindent megtesznek, hogy Magyarország lakossága minél pontosabb képet kaphasson az Ukrajnában zajló hősies honvédelmi háborúról” és kiveszik részüket a menekültek megsegítésében is.

Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben,

Írta Márki-Zay. A kormányfőjelölt hozzátette, hogy világos programmal rendelkezik „Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához”, és amennyiben megválasztják,

Az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euro-atlanti közösségben. Fenntartások nélkül támogatjuk a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Unióval és minden segítséget megadunk Önöknek a csatlakozási folyamat során.

Márki-Zay reméli, hogy a háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, és hogy „Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább”.

Bizonyos vagyok abban, hogy a demokráciát helyreállító új magyar vezetés és a demokratikus Ukrajna mindkét fél számára megfelelő és megnyugtató megoldást talál az elmúlt évek nyitott kérdéseire is,

zárul a levél.

Márki-Zay nem sokkal korábban jelentette be a Facebookon, hogy az utóbbi napokban a kampánytámogatásra befolyt összegeket – több mint 10 millió forintot – az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítják.

Ukrán sajtó: Az oroszok az elűzött Janukovicsot vinnék vissza elnöknek Kijevbe

Az Ukrajinszka Pravda információi szerint az oroszok a 2014-ben megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnököt akarják a lerohant ország elnökévé nyilvánítani.

Az Ukrajnából nyolc éve elmenekült Janukovics jelenleg Minszkben tartózkodik, az ukrán hírszerzési források azonban azt az információt szivárogtatták ki a lapnak, hogy az oroszok különleges műveletre készítik fel.

Ezek között az egyik forgatókönyv az, hogy megpróbálják Ukrajna elnökévé nyilvánítani.

Schröder már kedvenc focicsapatának, a Borussia Dortmundnak is ciki

Már kedvenc labdarúgócsapata sem állhatja a jól fizető orosz pozícióihoz ragaszkodó Gerhard Schrödert. A Borussia Dortmund, amelynek life time szurkolója és tiszteletbeli tagja a volt kancellár, a Bild  című német napilapnak azt mondta, hogy ha a kancellár megtartja oroszországi posztjait, akkor a csapat  „ennek megfelelően fog dönteni”.

Hasonlóan nyilatkozott a német labdarúgó-szövetség (DFB) is, ahol Schröder tiszteletbeli igazgatósági tag.

A Deutsche Welle szerint a szövetség ügyvezető elnöke, Rainer Koch és Joachim Watzke, aki egyben a Borussia Dortmund vezérigazgatója is, közös közleményben szólította fel Schrödert, hogy a szervezet március 11-i közgyűléséig nyilvánosan határolódjon el Oroszországtól.

A DFB egyértelmű álláspontját vezető képviselőinek és tiszteletbeli tagjainak is képviselniük kell. Ilyen álláspontot várunk el Gerhard Schrödertől is

– áll a DFB közleményében.

A 24.hu kedden írt arról, hogy az orosz energiacégeknél szerzett állásait féltő politikust saját közvetlen munkatársai is otthagyták, és pártja, az SPD is határozott szakításra szólította fel a Putyinhoz fűződő barátságáról közismert politikust.

Helsinki Bizottság: A magyar állampolgárságú ukrán menekültek kiszorulnak az ellátásból

Csapdahelyzetben vannak az Ukrajnából érkező magyar menekülők, írja a Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleménye.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis magyar állampolgárok „nem kaphatnak menedékjogot, így most ideiglenes védelmet sem, és nem részesülhetnek a menekülőknek járó ellátásokban, nem kapnak az államtól szállást, élelmezést és egészségügyi ellátást”,

Pedig sokan vannak, akik magyarországi kapcsolatok, jövedelem és szállás nélkül egy ideig bizonyosan ellátatlanul maradnak. Hozzáteszik, hogy ezeket a menekült magyarokat egyelőre civil és egyházi szervezetek, önkormányzatok és magyarországi magyarok segítik, de már most ezres nagyságrendben lehetnek azok, akik kiszorulnak a magyar ellátó rendszerből.

Kapcsolódó
Kárpátaljai romák vesztegelnek napok óta a záhonyi állomáson, fogalmuk sincs, hová menjenek
Szó szerint kupacokban alszanak a családok, napok óta nem kapnak sem jogi segítséget, sem hivatalos tájékoztatást.

Felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen ellátást, lakhatási és egyéb támogatást biztosít a magyar állampolgárságú menekülők számára,

írja a Magyar Helsinki Bizottság.

Attól tart Mariupol alpolgármestere, hogy több száz halottja van a támadásoknak

A BBC munkatársának sikerült telefonon beszélnie Szerhij Orlovval, Mariupol alpolgármesterével, aki borzasztó állapotokról számolt be. Az orosz határ mellett fekvő kikötővárost mintegy 12 órája lövik az oroszok és Orlov elmondása szerint az egyik folyóparti városrész teljesen elpusztult. Azt mondta, hogy össze sem tudják számolni a halottakat, mert nem tudják őket begyűjteni, de úgy saccolják, hogy legalább több százan meghalhattak.

Az orosz hadsereg minden fegyverét beveti itt – tüzérséget, több rakétakilövő rendszert, repülőgépeket, taktikai rakétákat. Megpróbálják elpusztítani a várost,

jelentette ki Orlov, de hozzátette: az ukrán katonák bátrak és továbbra is védeni fogják Mariupolt.

Hagyják el azonnal Harkivot! - szól az indiai nagykövetség felszólítása

India ukrajnai nagykövetsége szerdán felszólította a Harkivban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a várost és legkésőbb este hat óráig érkezzenek meg Piszucsin, Babaj vagy Bezliudovka településekre.

Harkivot az elmúlt 24 órában gyakorlatilag folyamatosan támadják az oroszok, a Kiyv Independent és az ukrán hatóságok beszámolója szerint több kormányzati épület megsérült. Sőt, az ukrán parlament a Twitteren közzétett két képet is, amely a bejegyzés szerint egy rakéta által eltalált harkivi iskolát ábrázol.

Az orosz oligarchák a Maldív-szigetekre küldik az óriásjachtjaikat

A Bloomberg arról ír, hogy az Oroszország elleni szankciók kivetése után egyre több olyan óriásjacht hajózik a Maldív- és a Seychelle-szigetek környékén, amelyek valamelyik orosz oligarchához tartoznak. A hajózási adatok szerint a Maldív-szigetek közelében tartózkodó négy legnagyobb jacht orosz tulajdonban van. A legnagyobb, a 140 méter hosszú Ocean Victory Viktor Rasnyikov acélmágnásé (képünkön), egy másik pedig Oleg Gyeripaszkáé – ez „csak” 73 méter hosszú. A cikk szerint jelenleg a világ óriásjachtjainak 7–10 százaléka van orosz oligarchák tulajdonában.

36 internetes műholddal zsarolja a briteket az orosz Roszkozmosz

A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal azzal fenyegetőzik, hogy megszakítja a péntekre tervezett 36 darab OneWeb műhold fellövésének előkészületeit, amennyiben az Egyesült Királyság kormánya nem adja el részesedését az érintett internetes cégben.

A OneWeb internetes műholdjait egy Szojuz rakétával juttatnák föld körüli pályára. A rakétát kedden Kazahsztánban a bajkonuri űrközpontban már be is állították az indítóállására.

A Financial Times szerint az ultimátumot szerdán egy tweetben közölték, ami annak a jele, hogy a világűrben folytatott globális együttműködés több évtizedes hagyománya is felbomlik az ukrajnai orosz invázió után. A Roszkozmosz korábban jelezte, hogy a fellövést tervezi, de garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a műholdakat csak polgári célokra használják fel.

CNN: Ma folytatódnak az ukrán-orosz béketárgyalások

A CNN az ukrán elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy szerdán, azaz ma lesz az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalás második fordulója. A megbeszéléseken ugyanazok vesznek részt, akik a hétfőin.

Kedden az orosz állami hírügynökség, a RIA azt állította, hogy a második forduló Fehéroroszországban lesz, a fehérorosz-lengyel határ közelében. Egy másik orosz hírügynökség, a TASZSZ úgy tudja, hogy a pontos helyszín a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Több mint 2000 civil halt meg az ukrán hatóságok gyors mérlege szerint

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint több mint 2000 civil vesztette életét az közel egy hete kezdődött rosz invázióban.

A sürgősségi szolgálat közlése szerint eddig 10 emberük vesztette életét. A szoláglat emberei több mint 400 tüzet oltottak el, amelyek az orosz tüzérségi lövedékek becsapódása azután keletkeztek. Emellett 416 robbanóanyagot is hatástalanítottak.

A háború hét napja alatt Oroszország több száz közlekedési csomópontot, lakóépületet, kórházat és óvodát pusztított el

– áll a BBC által közzétett közleményben.

Herszon polgármestere tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna várost

Még mindig Ukrajna vagyunk,

közölte szerdán a Facebookon Igor Kolikhajev, Herszon polgármestere arra reagálva, hogy az orosz védelmi minisztérium néhány órával korábbi bejelentése szerint az orosz csapatok átvették az irányítást Herszon felett. Kolikhajev hozzátette, hogy össze kell gyűjteniük a holttesteket és helyre kell állítani a fűtést, a gáz- és a vízszolgáltatást, ott, ahol megsérültek a vezetékek, ez azonban időbe telik.

Szerda reggel Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó is arról beszélt, hogy utcai harcok zajlanak a kikötővárosban, de Herszon nem esett el.

(Guardian)

Legfeljebb tízezer dollár készpénzt lehet kivinni Oroszországból

Az orosz elnök rendelete értelmében március 2-ától jogi és fizikai személyek legfeljebb 10 ezer dollárnyi (3,433 millió forint) készpénzt vihetnek ki az országból. Eddig nem volt korlátozva az Oroszországból történő pénzkivitel: csak 10 ezer dollár fölötti összegről kellett bevallást benyújtani, és a pénzmosás elleni küzdelem részeként 100 ezer dollártól kellett megjelölni a készpénz eredetét.

Az orosz központi bank pedig arról döntött, hogy keddtől ideiglenesen felfüggesztette az Oroszországból külföldre történő átutalást számos ország jogi és fizikai személyének a számlájáról. A jegybank indoklása szerint az intézkedés hozzájárul az orosz pénzpiac stabilitásának a fenntartásához. A jegybanki közlemény megfogalmazása szerint „az intézkedés nem vonatkozik az orosz állampolgárokra, illetve a FÁK-országok állampolgárainak a többségére”.

(MTI)

Álló tapssal fogadták az ukrán nagykövetet a brit parlamentben

Rendkívüli fogadtatásban részesült Ukrajna londoni nagykövete, Vagyim Prisztajko szerdán a brit parlament alsóházában, ahol a képviselők állva tapsolták meg. Lindsay Hoyle, a képviselőház elnöke beszédében meg is jegyezte: „Általában nem engedjük meg a tapsot ebben a teremben, de ebből az alkalomból a Ház teljesen jogosan szeretné kifejezni tiszteletét és támogatását az ön országa iránt”.

Az alábbi videón nem csak a taps látható, hanem az is, hogy Hoyle kitűzte az ukrán nemzeti színű szalagot és kék-sárga nyakkendőt vett fel az alkalomra.

Az ENSZ szerint közel 875 000 ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerint közel 875 000 ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország megkezdte invázióját.

Sokan a szomszédos Lengyelországba menekültek, amely eddig több mint 450 ezer embert fogadott be, Magyarországra pedig több mint százezeren érkeztek. A menekültek száma meredeken emelkedik, és várhatóan ez csak fokozódni fog.

(Al Jazeera)

Egyre több videó igazolja Herszon elestét

A helyi hatóságok továbbra is tagadják, hogy orosz ellenőrzés alá került a déli kikötőváros, Herszon, azonban a közösségi médiában egyre több videó igazolja ennek az ellenkezőjét. A Guardian által hitelesített videó összeállításban harckocsik, katonák láthatók mélyen a városban.

Herszon regionális kormányzója elmondta, hogy az éjszaka folyamán körülzárták a várost, és tűz alá vették, az orosz csapatok pedig gyógyszertárakat és élelmiszerboltokat fosztogattak.

Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Arestovics szerda reggel azt mondta, hogy a kikötőben utcai harcok folynak, de város nem esett el. Ezzel szemben Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője televíziós nyilatkozatai sorában azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők hadosztályai teljes ellenőrzésük alá vonták Herszon regionális központját.

Medián: a kormányt erősítette egyelőre a háború

A háború kitörése előtt, a nagy osztogatások (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) idején a Fidesz–KDNP előnye csak 4 százalékpont volt, ami az invázió után 12 pontra nőtt. A teljes népességen belül bizonytalanok aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Kapcsolódó
Medián: a kormányt erősítette egyelőre a háború
A háború kitörése előtt a Fidesz–KDNP előnye 4 százalékpont volt, az invázió után ez 12 pontra nőtt.

Ukrajnának humanitárius folyosóra van szüksége - üzeni az ukrán egészségügy miniszter

Ukrajna az orosz invázió miatt problémákkal küzd, hogy a gyógyszereket eljuttassa a gyógyszertárakba és a kórházakba, ezért humanitárius folyosót létrehozását javasolják – mondta Oleh Ljasko egészségügyi miniszter.

Ljasko felvetette a koronavírusos betegek orvosi oxigénnel való ellátásának kérdését is, de hozzátette, hogy egyelőre még elegendő készlet áll rendelkezésre.

(Al Jazeera)

Kreml: Az orosz delegáció kész folytatni a tárgyalásokat

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

Peszkov nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója. A TASZSZ értesülése szerint a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

(MTI)

A Twitterről is száműzik az orosz propaganda csatornákat

A Twitter közölte, hogy az RT-t és a Szputnyikot eltávolítja a platformjáról a mai nap folyamán életbelépő uniós szankciókkal összhangban – írja Lisa O’Carroll a cég szóvivője. Azt nem kommentálta, hogy mit fognak tenni az Egyesült Királyságban, ahol a 4 millió követővel rendelkező RT még mindig látogatható a Twitteren.

(Guardian)

Találat érte a harkovi városi tanács épületét

Egy orosz cirkálórakéta csapódott be a helyi városi tanács épületébe Harkivban – közölte a régió kormányzóhelyettese.

A város alig 50 kilométerre van az orosz határtól, és az elmúlt két napban gyakorlatilag folyamatosan lőtték.

A hírek szerint utcai harcok is zajlanak a városban, miután orosz ejtőernyősök szálltak le a közelben az éjszaka során.

Olvasói sztorik