Élő Nagyvilág

Az ENSZ-tagállamok háromnegyede ítélte el Oroszországot; menekült baba született Budapesten

Pau Venteo / Europa Press / Getty Images
Pau Venteo / Europa Press / Getty Images
  • Óriási többséggel ítélték el az ENSZ-ben Oroszország Ukrajna elleni támadását és felszólították a harcok befejezésére.
  • Az ukrán hatóságok gyors mérlege szerint eddig több mint 2000 civil halt meg a harcokban.
  • Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták a dél-ukrajnai Herszont, a városvezetés és az ukrán kormány azonban tagadja.
  • Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy az oroszok parancsot kaptak rá, hogy eltöröljék az ukrán nemzetet.
  • A stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros polgármestere szerint a várost folyamatosan lövik.
  • Legalább 21 ember meghalt és 112-en megsebesültek Harkiv bombázásában.
  • Már harmadik napja marad zárva az orosz tőzsde.
  • A Sberbank kivonul az európai piacról, magyarországi engedélyét visszavonták, az ügyfelek így juthatnak hozzá pénzükhöz.
  • Fokozódik a menekültválság: csak Lengyelországba 450 ezer ember érkezett.
  • Szerdán elindult az ukrán küldöttség a béketárgyalások második fordulójára Oroszország és Ukrajna között.
  • Kijev felé tartó kollégáink riportja:
Kapcsolódó
Jászberényi Sándor jelenti Ukrajnából: Úton a háború szíve felé
A 24.hu-t tudósító író és kollégája eljutott Kijevbe, ahol még alig érkeztek meg a háború sújtotta városban dolgozó újságíróknak otthont adó szállodába, amikor megszólalt a légoltalmi sziréna. Útjukat ukrán önkéntesekkel tették meg, fogtak rájuk pisztolyt és jártak az önkéntesek egyik központjában.

Az orosz rendőrség rátört egy uráli kiadóra, miután az háborúellenes üzeneteket közölt a lapjaiban

A rendőrség rajtaütést hajtott végre a VK-Media kiadócsoport irodáiban, miután szerdán több helyi újság címlapján is háborúellenes üzeneteket közöltek. A rendőrök a kiadó lapjainak valamennyi példányszámát lefoglalták.

Ennek az őrületnek véget kell vetni!

– állt a kiadó címlapjain. Az üzeneteken egy háborúellenes petícióhoz vezető QR-kód is szerepelt, melyet idáig közel 1,2 millióan írtak alá.

(Meduza)

4058 menekült érkezett vonattal Budapestre

Az ukrajnai háború elől kedden 4058 ember érkezett Budapestre, köztük 532 gyerek – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda reggel. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük hét gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Kapcsolódó
Kedden 4058 menekült érkezett vonattal Budapestre
Az ukrán-magyar határszakaszon több mint háromezren léptek be Magyarországra.

Fejlemények az ukrán harcokról

Északkelet-Ukrajna, Harkiv:

  • Az ukrán hadsereg szerint ma reggel orosz ejtőernyősök szálltak le, és harcolnak a város ellenőrzéséért.
  • Jelentések szerint rakétatámadás érte a regionális rendőrség épületét és a Karazini Egyetem egy részét.
  • A város polgármestere szerint legalább 21 ember meghalt és 112 megsebesült a város bombázásában.
  • Harkiv Ukrajna második legnépesebb városa, nagyrészt orosz ajkúak lakják.

Délkelet-Ukrajna, Herszon, Mariupol:

  • Az orosz katonai erők minden jel szerint komoly eredményeket érnek el Ukrajna déli részén: az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy elfoglalták Herszon kikötővárost.
  • A város polgármestere szerint még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll, de a helyi hatóságok szerint Herszon teljesen körül van véve orosz csapatokkal.
  • A stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros polgármestere szerint a várost folyamatosan lövik.

Észak-Ukrajna, Kijev:

  • Orosz páncélozott járművek hatalmas konvoja alig 25 kilométerre van a fővárostól az ország északi részén.
  • Kedden orosz rakéták célba vettek egy kijevi tévétornyot, a támadásban öt ember életét vesztette, öt másik pedig megsebesült, és az adás rövid időre megszakadt.
Dimitar DILKOFF / AFP A kijevi tévétornyot ért támadás egyik áldozatának holttestét szállítják el 2022. március 2-án.

Alig egy hét alatt 450 ezren menekültek Lengyelországba

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak, mint az előző napiak, továbbá elárulta, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő.

(MTI)

Alejandro Martinez Velez/Europa Press / Getty Images Ukrán menekültek a lengyelországi Przemyśl vasútállomásán 2022. március 1-én.

Zelenszkij: 6000 orosz katona halt meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy a moszkvai invázió első hat napján közel 6000 orosz katona halt meg, és hogy a Kreml nem lesz képes kizárólag bombákkal és légicsapásokkal bevenni az országát.

A támadás bizonyítéka annak, hogy sok orosz számára Kijev teljesen idegen. Semmit sem tudnak Kijevről, a történelmünkről. De mind azt a parancsot kapták, hogy töröljék el a történelmünket, töröljék el az országunkat, töröljenek el mindannyiunkat

– nyilatkozta Zelenszkij.

Herszont elfoglalták az oroszok

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy már teljesen ellenőrzése alatt tartja a Krímtől északnyugatra fekvő Herszon városát. A 300 ezres lélekszámú városban az orosz védelmi minisztérium szerint a polgári infrastruktúra, a lakosság életét támogató létesítmények és a városi közlekedés rutinszerűen működik.

Az orosz légierő nagyszabású légicsapást mért Ukrajna katonai infrastruktúrájára: 67 létesítményt semmisítettek meg.

(Meduza)

A német gazdasági miniszter szerint országa felkészült arra, ha Oroszország leállítja a gázexportot

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint Németország felkészült arra az esetre, ha Oroszország leállítja a gázexportot Európa legnagyobb gazdaságába.

Felkészültünk erre. A mostani télre és nyárra vonatkozóan be vagyunk biztosítva

– nyilatkozta Habeck egy rádióinterjú során.

„A következő télre további intézkedéseket hoznánk” –  tette hozzá, utalva a tervezett új jogszabályokra, amelyeket azzal a céllal fogadott el a Bundestag, hogy a gáztárolók jövő télre megteljenek.

Elárulta, hogy az oroszok még szállítanak, viszont a legrosszabb forgatókönyv esetén Berlin a széntüzelésű erőműveit is üzembe tudná helyezni, de középtávon Habeck a megújuló energiaforrásokban bízik.

(Al Jazeera)

Gyerekeket vettek őrizetbe Moszkvában, amiért virágot vittek az ukrán követséghez

A moszkvai rendőrség nők és gyerekek egy csoportját vette őrizetbe, akik virágot akartak elhelyezni az ukrán nagykövetség épülete előtt. A gyerekek „Nemet a háborúra!” feliratú táblákat vittek magukkal. Szemtanúk szerint a rendőrök elvették a szülők telefonjait, és azzal fenyegették őket, hogy az állami szervek el fogják venni tőlük a gyerekeiket. Később a rendőrség a hivatalos papírok kiállítása után mindenkit elengedett.

(Meduza)

21 civil halt meg Harkiv bombázásában

Legalább 21 ember meghalt és 112-en megsebesültek Ukrajna második legnépesebb városának, Harkivnak bombázásában – közölte a város polgármestere.

Az éjszaka folyamán az ukrán védelmi állások „folyamatosan ellenséges tűz alatt álltak” – közölte Oleh Szinehubov hivatalos Facebook-oldalán ma reggel.

Szinehubov elmondta, hogy a város északkeleti és északi részét érte támadás, továbbá megerősített egy katonai kórház elleni támadást.

(The Guardian)

State Emergency Service of Ukraine/Handout / Anadolu Agency / AFP Lebombázott rendőrségi épület Harkivban 2022. március 2-án.

Ma is zárva marad az orosz tőzsde

A moszkvai tőzsde szerdán már a harmadik egymást követő napon zárva marad – írja a Moscow Times-ra hivatkozva a Guardian.

Az orosz részvények elképesztő esést szenvedtek el a háború kirobbanása után: nem ritka, hogy egy papír az értékének 80-90 százalékát elvesztette, ráadásul mindezt úgy, hogy az orosz tőzsde a héten még ki sem nyitott.

Amerika lezárja a légterét az orosz gépek előtt, Biden harcot hirdetett az orosz oligarchák ellen

„A szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat elől, folytatva Oroszország elszigetelését, és további nyomást gyakorolva gazdaságára” – nyilatkozta Joe Biden amerikai elnök. „Fogalma sincs, hogy mi következik.”

Az amerikai elnök elmondta, hogy egyedül Putyin a felelős a háborúért, majd az orosz gazdasági elitet célzó szankciókat lengetett be.

„Üzenem az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat vettek ki ebből az erőszakos rendszerből: ennek vége” – mondta Biden. „Komolyan mondom. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy külön munkacsoportot állít össze, hogy az orosz oligarchák bűncselekményei után nyomozzon. Összefogunk európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.”

(Al Jazeera)

Az oroszok elkezdték megszállni a dél-ukrajnai Herszon kikötővárost

Az orosz csapatok elfoglalták Herszon déli városának egyes részeit. Igor Kolihajev, a város polgármestere a BBC szerint a helyi rádiónak azt mondta, az oroszok kedden este elfoglalták a város pályaudvarát és kikötőjét.

A harcok most folynak, és városunk megszállása folyamatban van

– mondta a polgármester. A városvezető szerint sok ember meghalt, köztük ukrán katonák és civilek és önkormányzati tisztviselők is, de igyekeznek menekülési útvonalakat biztosítani a lakosoknak.

Az nem teljesen világos, hogy jelenleg mi is a helyzet a városban, de jelentések szerint az orosz katonák vannak az utcákon.

A mintegy háromszázezer fős város a Fekete-tenger északi partjánál található. Az orosz csapatok legeredményesebb előrenyomulását eddig az ország déli részéről jelentették ahol a Krímből érkező erőik több ukrán várost is célba vesznek, köztük Odesszát és Mikolajivot.

136 civil halottja már biztosan van az orosz-ukrán háborúnak

Legalább 136 civil vesztette életét, köztük 13 gyerek, és 400-an megsebesültek azóta, hogy Oroszország a múlt héten megtámadta Ukrajnát – írja az AlJazeera az ENSZ jelentésére hivatkozva.

Az áldozatok tényleges száma ennél valószínűleg sokkal magasabb

– mondta Liz Throssell, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) szóvivője egy tájékoztatón, hozzátéve, hogy az áldozatok közül 253-an a kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk régiókból valók.

40 ezer civil maradt élelem és áram nélkül Kelet-Ukrajnában

„Az orosz agresszió miatt mintegy 40 ezer ember maradt áram és élelmiszer nélkül, mivel az ellenség nem hajlandó evakuálni a helyi lakosságot” – mondta Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter. Az ukrán belügyminisztérium próbálja megszervezni az evakuálást Volnovakhában, Szartanában és Talalaivkában, ahol továbbra is aktív harcok folynak. Az orosz hadsereg a jelentések szerint nem hajlandó eleget tenni annak a kérésnek, hogy ezeken a területeken kijáratokat nyissanak a civilek számára. Ukrán tisztviselők szerint a helyzet különösen súlyos a Kijev mellett fekvő Bucsa városában.

(Meduza)

Szerhij Nyuzsnyenko / AP / MTI Megrongálódott orosz harci járművek a Kijev közelében lévő Bucsa településen 2022. március 1-jén.

Oroszország blokkolja a készpénzkivitelt

Vlagyimir Putyin orosz elnök friss rendelete alapján ha egy orosz állampolgár elhagyja az országot, nem vihet magával tízezer dollárnál nagyobb értékű összeget – írja a BBC. A rendelet szerdától lép életbe.

Az intézkedésre azért kerülhetett sor, mert a nyugati szankciók gyakorlatilag megbénították az orosz gazdaságot, jelentősen csökkentve a rubel értékét.

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkivban és megtámadtak egy katonai kórházat

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkiv városában, és megtámadták a város egyik katonai kórházát – közölte az Ukrán Független Információs Ügynökség ukrán katonai vezetők.

A BBC szerint az ukrán hadsereg hivatalosan is megerősítette az erről szóló híreket.

Az ukrán hadsereg közleménye szerint a támadással egy időben Harkivban és a környező régióban megszólaltak a légiriadó szirénák. A közlemény hozzátette, hogy az orosz csapatok egy regionális katonai kórházat támadtak meg, és a harcok jelenleg is zajlanak.

Harkiv az elmúlt napokban az egyik központi helyszíne az Ukrajan elleni orosz inváziónak.

Kedden rakéta csapódott be a város önkormányzati épületében, hatalmas tűzgolyót lökve az égbe. A közelben további épületek és autók is kiégtek. Ugyanaznap további légitámadás is érte Harkov egyik lakónegyedét. Zelenszkij ukrán elnök később háborús bűnnek nevezte a támadást.

Joe Biden az orosz-ukrán háborúról: Putyin csúnyán elszámolta magát

„Hat nappal ezelőtt az orosz Vlagyimir Putyin megpróbálta megingatni a szabad világ alapjait, azt gondolva, hogy képes ráterelni fenyegető útjaira – mondta Joe Biden amerikai elnök hagyományos évértékelő beszédében az amerikai kongresszus előtt a BBC szerint –, de csúnyán elszámolta magát” – tette hozzá.

Biden a CNN szerint a beszédét azzal kezdte, hogy a Nyugat egységesen reagál Oroszország ukrajnai inváziójára, és elítéli az orosz vezetőt agressziója miatt. A beszéde elején az elnök mindenkit arra buzdított, hogy mutassák ki támogatásukat Ukrajnának, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek „rendíthetetlen elhatározása, hogy a szabadság mindig győzni fog a zsarnokság felett”.

Biden megjegyezte, hogy Putyin agressziója csak arra késztette a világ demokráciáit, hogy megerősítsék ellenállásukat a növekvő autokráciák ellen.

Az elnök általában nem néz tévébeszédet

– reagált Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a CNN-nek arra a kérdésére, hogy hogy Vlagyimir Putyin várhatóan megnézi-e Joe Biden évértékelő beszédét.

Olvasói sztorik