Gazdaság

Három módon juthatnak hozzá az ügyfelek a Sberbankban lévő pénzükhöz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Sajtótájékoztatót tartott a Sberbankkal kapcsolatos eseményekről a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke, Kandrács Csaba. Leszögezte, A Sberbank szanálása egyedi eset, speciális helyzet. Ezen túl a magyar bankpiac stabil.A kitettségek nem érik el a veszélyes szintet – tette hozzá.

A szanálásra azért volt szükség, mert az egységes európai szanálási szervezet kedd este bejelentette, megtiltja az ausztriai Sberbank Europe AG tevékenységét. A magyarországi Sberbankot ez a cég tulajdonolta, és mögötte állt az orosz Sberbank. A háborús helyzet miatti nemzetközi szankciókat vezettek be, mely érintette az orosz, az osztrák, és a közép-európai bankjait is, az anyabank lehetőségei beszűkültek, és mivel a többi partnerbank csökkentette az együttműködési hajlandóságát, elindult egy bizalmi válság, negatív spirál, emiatt likviditási gondok merültek fel – ismertette Kandrács Csaba.

Múlt pénteken azért kellett bezárni a cseh Sberbankot, mert megrohanták őket az ügyfelek, hogy kivegyék a pénzüket. A magyar banknál is felmerült, hogy problémák lehetnek. Ezután rendelték el a kétnapos bankszünetet, hogy átvizsgálják, hogyan lehet stabilizálni a Sberbankokat. A két bankszüneti nap után a betétkifizetési korlátozás mellett döntött az MNB, a látható likviditási problémák miatt. Mivel az osztrák bank is felszámolásra kerül, amiatt került igazán bajba a magyar leánybank, ugyanis egy nagyobb betétje van az osztrák bankban és ez szolvenciaproblémát okozott. Az MNB megpróbálkozott azzal is, hogy a többi piaci szereplő átvegye a Sberbankot, ami például a horvát Sberbanknál sikerült is, de Magyarországon nem, pont a szolvenciaprobléma miatt.  Ezen túl nincs olyan eszköze a jegybanki felügyeletnek, amivel életben tarthatta volna a magyar Sberbankot, ezért döntött a szanálás mellett, ami akkor lép életbe, ha a Pénzügyminisztérium is jóváhagyja, amire feltehetőleg még ma sor kerül – mondta Kandrács Csaba.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 munkanapon belül kártalanítani fogja az ügyfeleket, és az OBA, valamint az MNB oldalán is lesz tájékoztatás.

Három út van, hogy hozzájussanak a pénzükhöz a magyar Sberbank ügyfelei, legfeljebb 100 ezer euróig, ami nagyjából 37 millió forint:

  • Ha van máshol számlájuk, akkor azt be kell jelenteniük az OBA-nál, hogy arra kérjék az átutalást.
  • Lesznek „kifizető bankok”, amelyeknél lehet majd számlát nyitni, és oda utal az OBA.
  • Kis összegű kifizetések esetén postai kézbesítést is lehetséges kérni az OBA-tól.

Hangsúlyozta, az OBA eddig minden kártalanítást időben teljesíteni tudott. Elindul egy felszámolási eljárás is, a sberbanki vagyon értékesítésére. A magyar Sberbank működése egyébként rendben volt, csak a külső körülmények miatt kellett szanálni. A portfolio értékesítése után tehát várható, hogy további térülések várhatóak – mondta Kandrács Csaba.

A Sberbank kis bank volt, piaci részesedése 1 százalék körüli volt a magyar bankpiacon.

Kapcsolódó
Nem nyitottak ki a magyarországi Sberbank fiókjai
Mintegy húsz ember várakozott tanácstalanul a Váci úti bankfiók előtt szerda reggel.

Ez történt a magyar Sberbanknál vasárnap éjjel és szerda reggel között

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, számos szankciót vezettek be az Európai Unió országai. Úgy lehetett tudni, hogy az oroszországi Sberbankot is kizárják a SWIFT rendszerből de végül olyan hír jött, hogy mégsem, nincs a kizárt hét orosz bank között. Kandrács Csaba szerint a magyar bankokat ez a lépés nem érinti hátrányosan.

A magyar Sberbanknál az MNB vasárnap éjjeli bejelentése alapján hétfőre és keddre, azaz február 28-ára és március elsejére bankszünnapot rendelt el.

Kapcsolódó
Bár az MNB szerint nem lehetséges, a bankszünnapon is kifizettek olvasónk sberbankos számlájáról
Valószínűleg a Széchenyi-hitele tőke-visszafizetésére ment a pénz.

Majd kedd reggel az derült ki, hogy szerdától, március 2-től betétkifizetési limitet rendelt el az MNB a magyar Sberbanknál, 30 napra, ami azt jelentette volna, hogy március 31-ig összesen legfeljebb 7 millió forintot lehet bármilyen formában kifizetni az ügyfelek számláiról. Kedd éjszaka pedig jött az MNB közleménye, hogy a jegybank visszavonta a magyar Sberbank engedélyét és végelszámolás alá kerül. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanítja az ügyfelek zömét, legfeljebb 100 ezer euróig (mintegy 37 millió forint). A lépésre azért került sor, mert az orosz-ukrán háború miatt komoly gondba került az orosz Sberbank európai része. Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, ráadásul súlyos likviditási és tőkehelyzet lépett fel a pénzintézetnél, ezért döntött az MNB a végelszámolás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik