Gazdaság

Sűrűbb lett a magyar légtér a háború miatt

Alexandrosz Beltesz / MTI / EPA / ANA-MPA
Alexandrosz Beltesz / MTI / EPA / ANA-MPA
Az ukrajnai harcok, kölcsönös kitiltások miatt egyre több repülő közlekedik Magyarország fölött.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta nőtt a forgalom a magyar légtérben. A Világgazdaság a HungaroControl Zrt. tájékoztatása alapján azt írta, az ukrán légtérzár február 24-i elrendelése óta naponta átlagosan kétszázzal több az átrepülő járat. Ez főleg az ukrán és moldovai légterek lezárásának következménye.

A cég arra számít, hogy az orosz légitársaságok február 27-i kitiltása után tovább növekedhet a magyar légtérben az Ázsiába közlekedő légitársaságok járatainak a száma is, az újabb uniós korlátozások miatt még tovább sűrűsödhet a magyar légtér. Hogy mennyivel, azt egyelőre nehéz megbecsülni a bizonytalanságok miatt.

Oroszország eddig 36 ország – köztük Magyarország repülőjáratait – tiltotta ki légteréből, válaszul arra, hogy az EU is elzárta légterét. A HungaroControl az európai légi közlekedést koordináló Eurocontrollal közösen figyeli a forgalom alakulását, de a növekvő gépmozgások még nem igényeltek kapacitásbővítést a társaságnál, mivel a koronavírus-járvány miatt a légi közlekedés intenzitása továbbra is mintegy 30 százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik