Belföld

Török Gábor: A Fideszre is veszélyes lett az általa felnevelt „szörny”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szerinte már nem egy a tábor, a háború megosztotta a kormány híveit.

Török Gábor a hvg360-nak azt mondta, továbbra sem egyértelmű a helyzet a választások előtt, de az orosz-ukrán háború olyan helyzetet teremtett, amire nem volt korábban példa. Az elmúlt 12 évben most először

az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora.

Szerinte ez nem független a Fidesztől,

amely az elmúlt években gondosan »felnevelt egy olyan szörnyet«, a propagandájával táptalajt adott egy olyan gondolkodásnak, amelyik most részben a lépéseit veszélyezteti, korlátozza, részben a saját politikájára lehet veszélyes.

A kormánypárt híveinek gondolkodásába nagyon mélyen beépült az orosz propaganda, ami most

nagyon megnehezíti Orbán pávatáncát.

A Fidesz ezzel váratlanul nehéz helyzetbe került a választás előtt, ezért most próbál új kommunikációs irányt találni, hangsúlyozni békepártiságát, de ez megosztja táborát, nem hoz új támogatókat.

A politikai elemztő szerint a Fidesz nehéz helyzetét az ellenzék nem használta ki, sokat hibázott és hibázik azzal, hogy

nem veszi figyelembe azt, hogy ilyenkor a választók elsősorban megnyugtatásra, békepártiságra vágynak.

Török Gábor szerint leginkább a nyugodt erő hangja hiányzott az ellenzékből, amire azonnal lecsapott a kormányzati kommunikáció, és próbálta Orbán Viktort erre terelni, de már nagyon nehéz árnyalni az oroszbarátságot, megfelelni a saját szavazóknak és a szövetségi elvárásoknak. A kormányfő számára ez egy rettenetesen kellemetlen helyzet nemcsak idehaza, hanem nemzetközi szinten is.

Megvan a veszélye annak, hogy Orbán páriahelyzetbe került. Nem véletlen, hogy még ha lassabb reakcióidővel is, de igyekszik követni az EU és NATO politikusai által vitt irányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik