Élő Nagyvilág

Nagy csapás készülődhet Kijevben, a magyar ellenzék Orbánék oroszbarátsága ellen tüntetett

UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
  • A Maxar Technologies legfrissebb műholdképei szerint egy páncélozott harckocsikból, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé. Olyan sokan vannak, hogy konkrét forgalmi dugó alakult ki bizonyos területeken a várostól északra.
  • Kijev polgármestere kedd délután jelezte: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak. Az orosz védelmi minisztérium is üzent a kijevieknek, miszerint fővárosi célpontokat fognak támadni hamarosan.
  • Kedden reggel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma. Utóbbi város főterét durva rakétatámadás érte, erről felvétel is készült. A hatalmas erejű robbanásnak legkevesebb tíz civil áldozata van, köztük egy indiai diák. Az ukrán külügyminiszter mészárlásról beszélt.
  • Akhtirka katonai támaszpontját szintén rakétával lőtték, ott legkevesebb 70 ukrán katona meghalt. A déli Herszont bekerítették az oroszok. Az ukránok szerint a háború kezdete óta 5710 orosz katonával végeztek.
  • Ukrajna amerikai nagykövete úgy tudja, tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, de erre egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték.
  • Orbán délelőtt eligazítást tartott a nagyköveteknek. Azt mondta nekik, most mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba.
  • Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban követelte, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A magyar kormány ezt a kezdeményezést támogatja, jelentette be Szijjártó Péter.
  • Szergej Lavrov az ENSZ ülésén lejátszott videóüzenetében arról beszélt, Moszkva attól tart, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez be, de mire végigmondta, kiürült a terem.
  • A forint történelmi mélypontra gyengült, 375-ös szintig emelkedett az euró árfolyama.
  • Jövő héten összül a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy az ukrán háború tárgyalja.
  • Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között.
  • A magyar ellenzék a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntet az orosz agresszió ellen.
Kapcsolódó
„Az életüket fogják adni azért, hogy megvédjék a fővárosukat” – tömegével érkeznek az önkéntesek Kijevbe
Tudósítóink, Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf Lvivből Ternopil érintésével tartanak az ostromlott főváros felé.

Jöhet a piacra sok hordó amerikai olaj

A nagy olajtermelő Oroszország háborúba sodorta magát, ami miatt elszállóban az üzemanyagárak. Az amerikai lakosok is érzékenyek erre, ezért Joe Biden kormánya úgy tűnik, beavatkozik, legalábbis politikai szinten, már úgy megnyugtatásként. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk a témáról:

Kapcsolódó
60 millió hordó olajat öntene az USA a piacra, hogy lenyomja a benzinárakat
Az ukrán háború miatt mennek fel az üzemanyagárak, Joe Bidenék megriadtak.

100 milliós humanitárius segély érkezik Franciaországból Ukrajnába

100 millió eurós, Ukrajnának címzett kiegészítő humanitárius segélyről döntöttek Franciaországban, derült ki a francia külügyminisztérium közleményéből.

Ennek értelmében további nyolc tonna segély indul Franciaországból Ukrajnába, miközben a közelmény azt is megjegyzi, hogy a francia vezetés további humanitárius segélyműveletek nyélbe ütését fontolgatja.

Franciaország korábban már 33 tonnányi árut, jobbára sátrakat, takarókat, hálózsákokat tartalmazó sürgősségi segélyt küldött Ukrajnának Lengyelországon keresztül. A közlemény szerint ezeket hétfőn kézbesítették az ukrán hatóságoknak. A közlemény megjegyzi, hogy a franciák a Lengyelorszában rekedt ukrán menekülteket is igyekeznek megsegíteni.

(CNN)

Még egy milliós város készül az orosz ostromra

Dnyipro, azaz a korábbi Dnyipropetrovszk lakosai is arra készülnek, hogy előbb-utóbb megérkeznek az orosz csapatok a közel egymilliós városba. A településre vezető utakon férfiak építenek ellenőrzőpontokat, erődítik a várost a BBC News szerint. Homokzsákokból és autógumikból emelnek hevenyészett akadályokat, jobb esetben beton-útakadályokat állítanak fel, fém tankcsapdákat helyeznek ki. Az ellenőrzőpontoknál mindenkit megállítanak, ellenőriznek. Dnyipro három óra autóútra fekszik az ostromlott Harkivtól, ahonnan egyelőre nem indult meg délnek a menekültek odüsszeiája, sokan inkább a pincéikben húzzák majd meg magukat a BBC tudósítása szerint.

Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Saját munkatársai hagyták ott Schröder volt német kancellárt, mert nem határolódik el Putyintól

Felmondott Gerhard Schröder négy munkatársa, mert az egykori német kancellár nem határolódik el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A legérzékenyebb veszteség Albrecht Funk irodavezető, aki több mint 20 évig volt a politikus bizalmasa és beszédírója. Schröder az ukrajnai invázió kezdete óta orosz biztonsági érdekekről beszél, sőt február elején egy podcast-beszélgetésben azt is állította, hogy nem Oroszország, hanem Ukraja a “kardcsörető” fél ebben a konfliktusban. Az ex kancellár eddig az orosz energiavállalatoknál betöltött vezető posztjairól sem mondott le.

A volt kancellár pártja, az SPD számára is egyre kellemetlenebbé válik.

Az ember nem köt üzletet egy agresszorral, főleg egy olyan háborút szító politikussal, mint Putyin

– mondta az SPD elnöke, Lars Klingbeil.

Kapcsolódó
Putyin miatt hagyják faképnél munkatársai az egykori német kancellárt
Gerhard Schröder pártjának is egyre kellemetlenebb, mert nem hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől, és jól fizető orosz állásait sem adja fel.

Guardian: szerdán újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek

Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között. Erről a Guardian számolt be, ami a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozik.

Hétfőn a fehérorosz-ukrán határ közelében zajlott le a tárgyalások első köre, a felek közel hat órán át tanácskoztak, de nem sikerült érdemben megegyezniük a vitás kérdésekben. Ennek ellenére mindkét fél szorgalmazta, hogy záros határidőn belül újra tárgyalóasztalhoz üljenek.

Az ukránok szerint az oroszok olyan felvételeket kezdenek terjeszteni, amelyek bizonyítják az ukrán kapitulációt

Oleksij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN szerint arra figyelmeztet, hogy Oroszország egy nagyszabású információs és pszichológiai hadművelet megindítására készül Ukrajnában.

A politikus szerint az orosz fél célja az, hogy megtörje az ukránok lelkesedését, ezzel együtt pedig az ukrán hadsereg ellenállását. Reznyikov szerint az ellenség ebben a pillanatban is olyan hamis felvételeket és adatokat gyárt, amelyek szerint Ukrajna vezetése „beleegyezett abba, hogy megadja magát az oroszoknak”. A védelmi miniszter szerint fel kell készülni rá, hogy ennek megerősítésére „aláírt”, de minden elemükben hamis dokumentumok és videófelvételek kezdenek el terjedni hamarosan a világhálón.

Ez nem igaz. Ez nem fog megtörténni, nem lesz megadás. Csak a győzelem!

– szögezte le Reznyikov .

Egy kéthetes kisbaba a főváros legfiatalabb ukrajnai vendége

Kéthetes kisbaba a főváros legfiatalabb ukrajnai vendége, közölte Karácsony Gergely kedd délután Facebook-oldalán. A főpolgármester emlékeztetett: a Fővárosi Önkrományzat már 200 főnek segített azért, hogy ne kelljen a pályaudvarokon éjszakázniuk, többségükben kisgyermekes családoknak.

Legfiatalabb bentlakónk alig kéthetes, ő már a Balaton mellett várhatja családjával együtt, hogy véget érjen a borzasztó háború

– fogalmazott a posztban. Hozzátette, egyeztetett a munkát koordináló katasztrófavédelem vezetőivel, felajánlotta a főváros további segítségét: legyen szó a szállásról, az étkezésről vagy szállításról.

Ezreket tudnak elszállásolni a reformátusok Magyarországon

Már több mint kézezer Ukrajnából menekülőt helyezett el a református egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) – közölte a szervezet kedden. Hozzátették, egyre jönnek a férőhely-felajánlások, „gyülekezetek, kollégiumok és iskolák is egymás után ajánlják fel segítségüket”. Így további ezreket tudnak majd befogadni.

A gyűjtés is halad a rászorulóknak, kedd reggelig 15 tonna tartós élelmiszert sikerült átjuttatni a határon. Ezen kívül több mint 25 ezer ember szállítását, ellátását, orvosi és lelki segítség nyújtását sikerült megszervezni. A szeretetszolgálat kéri az oroszul vagy ukránul beszélők jelentkezését tolmácsnak.

Pénzzel is lehet segíteni a munkájukat, a 1358-as adományvonal hívásával (500 forintot adunk egy csörgéssel), vagy utalva a CIB Banknál vezetett számlájukra (számlaszám: 10702019-85008898-51100005, közlemény: Nemzeti Összefogás). A tárgyi felajánlásokat is várják a segélypontokra, azonnal fogyasztható élelmiszerekre és innivalókra van a legnagyobb szükség, a tartós élelmiszereket a Kárpátalján maradtaknak viszik el. Ezek felajánlását e-mailben (karpataljaert@jobbadni.hu) kell megtenni

Az MRSZ ingyenesen hívható zöldszámán (+36 80 296 844) napközben bárki segítséget kérhet vagy jelezheti felajánlását, 17 órától kezdve éjjel 1 óráig pedig a lelkigondozói szolgálat munkatársai állnak rendelkezésre a vonal túlsó végén – zárul a közlemény.

Boris Johnson szerint Putyin alábecsülte Ukrajnát és a világ elszántságát is

London fenntartja a Moszkva ellen kivetett szankciókat, emellett humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának és készen áll jelentős számú ukrajnai menekült befogadására is – közölte Boris Johnson brit kormányfő kedden Varsóban a lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tartott közös sajtóértekezleten.

Johnson méltatta a Lengyelország által Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott humanitárius segítséget, és beszámolt az országa által adott támogatásról, majd kijelentette, Nagy-Britannia készen áll ukrajnai menekültek befogadására, méghozzá

jelentős számú menekült befogadására.

Johnson úgy véli, Moszkva alábecsülte az ukránok elszántságát hazájuk védelmére, amikor elindította a hadműveleteket. Elismerően nyilatkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magatartásáról és úgy fogalmazott, ez nem csak az ukrán állampolgárokat, hanem az egész világot cselekvésre ösztönzi.

„Putyin alábecsülte a nyugati világ elszántságát is” – folytatta Johnson, megerősítve, hogy London fenntartja a Moszkva ellen kivetett, az utóbbi évtizedekben az Oroszországgal, illetve bármely országgal szemben elrendelt legszigorúbb brit szankcióknak számító csomagot.

Johnson véleménye szerint az ukrajnai konfliktus Putyin vereségével fog zárulni.

Meg vagyok győződve, hogy Putyinnak veszítenie kell, hogy sikerül megvédenünk és megőriznünk a demokratikus Ukrajna függetlenségét és szuverenitását.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten a NATO keleti szárnyának további erősítését és Moszkva elleni újabb szankciók kivetését szorgalmazta. Felszólította az orosz felet az Ukrajnával szembeni agresszió beszüntetésére, a csapatok visszavonására, és felvetette békekonferencia megrendezésének gondolatát is. Beszélt a további ukrajnai vérontás megakadályozásának szükségességéről is.

A lengyel vezető végül emlékeztetett, hogy Ukrajna humanitárius támogatásáról, valamint az ország uniós tagjelöltségéről kedd délután Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével fog tárgyalni.

(MTI)

Klicskó és az oroszok is figyelmeztettek: Nagy csapás készülődik Kijevben

Vitalij Klicskó bokszolóból lett kijevi polgármester figyelmeztetést tett közzé kedden: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak, de az ukrán hadsereg és a területvédelmi erők megóvják a várost. Így üzent a kijevieknek:

Erődítményeket és ellenőrzőpontokat építettünk a város bejáratainál. Mindenkit arra szólítok fel, maradjon nyugodt! Ne menjenek ki szükségtelenül és maradjanak az óvóhelyeken riadó esetén!

Korábban Volodimir Zelenkszkij ukrán elnök is írt Kijevvel kapcsolatban, amit az ország dobogó szívének nevezett, ezt minden áron meg kell védeni – emlékeztet a CNN.

Közben a BBC News arról ír, az orosz védelmi minisztérium is üzent a kijevieknek, miszerint fővárosi célpontokat fognak támadni hamarosan. Hozzátették, precíziós attakok várhatók az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a kijevi “pszichológiai hadviselés fő központja” ellen. Megkérték az ilyen létesítmények közelében lakókat, hogy hagyják el otthonaikat.

ARIS MESSINIS / AFP

Ilyen útmenti táblákkal segítik a határon az ukrán menekülteket

Az MTI képén az látható, ahogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai az ide érkező ukrajnai menekültek tájékozódásának megkönnyítésére háromnyelvű táblákat és útirányjelzőket helyeznek el a beregsurányi polgármesteri hivatalnál lévő segítségpont közelében 2022. március 1-én.

Czeglédi Zsolt / MTI

Az egyik légi csatában életét vesztette a világ egyik legjobb pilótája

Életét vesztette az ukrajnai háborúban Olekszandr Okszancsenko, a világ egyik legjobb légi pilótája. Halálhírét az ukrán hadsereg jelentette be.

Okszacsenko légi csatában halt meg, miközben ellenséges gépeket próbált elzavarni. Posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntették ki.

A pilóta számos nemzetközi légi bemutató sztárja volt, pályafutása során több mint kétezer órát repült, a szakvélemények szerint kivételesen jó képességű pilóta volt.

(444)

A fénysebességgel reagáló EU lecsap az orosz oligarchák jachtjaira is

Miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólalt az Európai Parlament rendkívüli ülésén (és hatalmas vastapsot kapott), Ursula von der Leyen bizottsági elnök emelkedett szólásra a BBC News közvetítése szerint. Elmondta, az Ukrajnáért folytatott harc egy csata „a jog uralma és a fegyverek uralma” között. Elmondta még, az Európai Unió sose fogja elfogadni az orosz álláspontot, hogy Ukrajnának nincs joga létezni.

Von der Leyen szerint az oroszok nem tudták megosztani az EU-t, ami „fénysebességgel” reagált, meghozva a blokk történetének legkomolyabb szankcióit. Hozzátette, az orosz oligarchák tulajdonait befagyasztják, luxusjachtokat és luxuskocsikat is. Kiemelte, Vlagyimir Putyin Oroszországa mellett létezik egy másik Oroszország is, ami felé az EU kinyújtja kezeit, barátilag.

Kanada is azt kéri, hogy vizsgálják ki, követett-e el Oroszország háborús bűnöket

Kanada a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordul, hogy a testület vizsgálja ki, Oroszország követett-e el emberiesség elleni és háborús bűnöket Ukrajnában – jelentette be kedden Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.

Joly Genfben beszélt erről újságíróknak, miután több kollégájával együtt tüntetőleg kivonult Szergej Lavrov orosz külügyminiszter videókapcsolaton keresztül elmondott beszédéről. Az ICC főügyésze előző nap jelentette be, a bíróság jóváhagyását kéri, hogy vizsgálatot indíthasson.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a genfi leszerelési konferencián háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot azt állítva, hogy az orosz erők városokat lövetnek, és óvodákat, lakóépületeket, kórházakat, gyermekotthonokat, buszokat és mentőautókat vesznek tűz alá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak kedd reggel szintén azzal vádolta meg Oroszországot, államigazgatási központokat és lakóépületeket lövet, hogy pánikot keltsen és civilekkel végezzen.

A Kreml ezzel egy időben visszautasította azokat a vádakat, miszerint Oroszország háborús bűnöket követne el.

Már legalább tíz halottja van a Harkivot ért rakétatámadásnak

Már legalább tíz halálos áldozata van a keddi harkivi rakétatámadásnak, írja a CNN az ukrán belügyminisztérium által közölt adatokra hivatkozva. Jelenleg 35 sérültről tudni. A tájékoztatás szerint a romok eltakarítása jelenleg is tart, így vélhetően lesznek további áldozatok és sérültek is.

A tárca jelezte: először a főteret találta el egy rakéta, majd a második rakéta azt követően csapódott be, hogy a mentőcsapatok a helyszínre érkeztek.

Csomó holland fog fegyvert az ukránok védelmében

Jelentős számú hollandiai lakos jelentkezett önkéntesnek, hogy az ukrán hadsereggel harcoljon Oroszország ellen – írta az NLTimes című holland hírportál kedden, a De Telegraaf holland napilapra hivatkozva. Makszim Kononyenko, Ukrajna hollandiai nagykövete elmondta, hogy a képviselethez már azelőtt jelentkeztek önkéntesek, mielőtt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette: külföldiekből álló alakulatot hozna létre az orosz támadás ellen.

A holland védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy semmilyen törvény nem tiltja a hollandiai lakosoknak, hogy külföldön harcoljanak, kivéve, ha Hollandiával ellenséges hadseregbe vonulnak be. Hollandia, a kormány múlt heti döntése értelmében, páncéltörőket, rakétákat, rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket szállít Ukrajnának. (MTI)

Medvegyev: a gazdasági háborúkból sokszor valódi háború kerekedik

Keményen visszaszólt Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök Bruno Le Maire francia pénzügyminiszternek, miután utóbbi olyan kijelentést tett, hogy Franciaország gazdasági háborút indít Oroszország ellen. A CNN szerint a francia politikus a hazai közszolgálati csatornáknak nyilatkozott úgy, hogy Franciaország totális gazdasági és pénzügyi hadviselésbe kezd Vlagyimir Putyin országával szemben.

Vigyázzanak a szájukra, uraim! És ne feledjék, hogy a történelemben a gazdasági háborúkból sokszor valódi háborúk kerekedtek

– üzente meg Medvegyev a Twitteren.

Az egykori orosz elnök a háború kapcsán többször is megnyilvánult már az elmúlt napokban. Elmondta többek között, hogy Oroszországnak nincs szüksége diplomáciai kapcsolatra a Nyugattal, akkor pedig, amikor Oroszország tagságát felfüggesztették az Európa Tanácsban, azt mondta, ez egy jó lehetőség lehet arra is, hogy visszaállítsák a halálbüntetést.

ENSZ: már több mint 660 ezer ember menekült el Ukrajnából

Már több mint 660 ezer ember menekült el Ukrajnából valamelyik szomszédos országba az Oroszország által indított háború elől az utóbbi hat napban – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Shabia Mantoo, a szervezet szóvivője genfi tájékoztatóján elmondta, hogy a menekülők többségében nők és gyerekek, számuk exponenciálisan növekszik. A hírek szerint vannak, akik 60 órát várakoznak, hogy bejussanak Lengyelországba, Románia felé pedig helyenként 20 kilométeres sorok is kialakultak.

Előző nap valamivel 500 ezer fölött volt az Ukrajnából menekülők száma az ENSZ adatai szerint. A világszervezet azzal számol, hogy akár a 4 milliót is elérheti majd a menekültek száma. Shabia Mantoo úgy fogalmazott, hogy ha a menekültek áramlása ilyen tempóban folytatódik, akkor a XXI. század legnagyobb európai menekültválságára kell felkészülni.

A szóvivő elmondta: arra kérik az országokat, hogy továbbra is fogadjanak be mindenkit, aki Ukrajnából érkezik, azokat is, akik más ország állampolgárai, de Ukrajnában élnek és most a harcok elől menekülnek. Hangsúlyozzuk, hogy nem szabad hátrányosan megkülönböztetni senkit – mondta az UNHCR szóvivője.

Karolina Lindholm, az ENSZ-szervezet Ukrajnával foglalkozó illetékese elmondta, hogy a külföldre távozott százezreken túl további egymillióra becsülik az Ukrajnán belüli menekültek számát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba menekülőkre fókuszál, pedig a háború által érintett rászoruló emberek többsége Ukrajnán belül van. A menekültügyi főbiztosság ezért igyekszik még több segélyt eljuttatni a háborúban álló ország határain belülre is – mondta el Lindholm a svéd kormány által szervezett online sajtótájékoztatón. (MTI)

Nagy gondban az Északi Áramlat2-t építő, orosz tulajdonban levő cég

Nagy slamasztikába került az Északi Áramlat2-t építő, Svájcban bejegyzett, de valójában az orosz Gazprom tulajdonában álló cég, a Nord Stream 2 AG, így tudja a Reuters. Fizetésképtelenség szélére sodródott a vállalat. A gázvezeték megduplázná az Oroszországból Németországba irányuló gázmennyiséget. De még nem üzemel, a jóváhagyási eljárás szünetel, és újabb probléma adódott. Bővebben:

Kapcsolódó
Nagy slamasztikában az Északi Áramlat2 gázvezetéket építő cég
Fizetésképtelenség szélére sodródott az orosz Gazprom tulajdonában álló Nord Stream 2 AG.

Állva tapsolták meg az EP-ben Zelenszkij beszédét

Volodimir Zelenszkij is felszólalt kedden az Európai Parlament rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitájában. Az ukrán elnök kijelentette:

Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának.

„Meggyőződésem, hogy megnyílhat az európai út Ukrajna előtt” – fogalmazott, továbbá hangsúlyozta, hogy Ukrajna azt szeretné hallani, hogy valóban van európai perspektíva az ukránok számára. Mint mondta:

Ukrajna megmutatja, hogy Európához tartozik. Ukrajna tagságával az Európai Unió erősebbé válik. Az Unió azonban Ukrajna nélkül magányos és szegényebb lesz.

Zelenszkij beszédét állva tapsolták meg az EP-képviselők.

Olvasói sztorik