Élő Nagyvilág

Nagy csapás készülődhet Kijevben, a magyar ellenzék Orbánék oroszbarátsága ellen tüntetett

UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
  • A Maxar Technologies legfrissebb műholdképei szerint egy páncélozott harckocsikból, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé. Olyan sokan vannak, hogy konkrét forgalmi dugó alakult ki bizonyos területeken a várostól északra.
  • Kijev polgármestere kedd délután jelezte: az oroszok már a főváros külvárosaiban vannak. Az orosz védelmi minisztérium is üzent a kijevieknek, miszerint fővárosi célpontokat fognak támadni hamarosan.
  • Kedden reggel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma. Utóbbi város főterét durva rakétatámadás érte, erről felvétel is készült. A hatalmas erejű robbanásnak legkevesebb tíz civil áldozata van, köztük egy indiai diák. Az ukrán külügyminiszter mészárlásról beszélt.
  • Akhtirka katonai támaszpontját szintén rakétával lőtték, ott legkevesebb 70 ukrán katona meghalt. A déli Herszont bekerítették az oroszok. Az ukránok szerint a háború kezdete óta 5710 orosz katonával végeztek.
  • Ukrajna amerikai nagykövete úgy tudja, tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, de erre egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték.
  • Orbán délelőtt eligazítást tartott a nagyköveteknek. Azt mondta nekik, most mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba.
  • Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban követelte, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A magyar kormány ezt a kezdeményezést támogatja, jelentette be Szijjártó Péter.
  • Szergej Lavrov az ENSZ ülésén lejátszott videóüzenetében arról beszélt, Moszkva attól tart, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez be, de mire végigmondta, kiürült a terem.
  • A forint történelmi mélypontra gyengült, 375-ös szintig emelkedett az euró árfolyama.
  • Jövő héten összül a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy az ukrán háború tárgyalja.
  • Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között.
  • A magyar ellenzék a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntet az orosz agresszió ellen.
Kapcsolódó
„Az életüket fogják adni azért, hogy megvédjék a fővárosukat” – tömegével érkeznek az önkéntesek Kijevbe
Tudósítóink, Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf Lvivből Ternopil érintésével tartanak az ostromlott főváros felé.

Videón, ahogy szinte mindenki kivonult Lavrov beszéde alatt az ENSZ üléséről

Szergej Lavrov videóüzenetben szólalt fel az ENSZ Leszerelési Konferenciáján kedden, de nem talált jó hallgatóságra, írja a CNN.

Az orosz külügyminiszter arról beszélt, Moszkva tart tőle, hogy Ukrajna atomfegyverek beszerzését tervezi. Mire ezt végigmondta, az ülésterem gyakorlatilag már üres volt.

A francia delegáció által posztolt felvétel szerint amint megjelent Lavrov a képernyőn, a legtöbb küldött felállt és kivonult az ülésről.

Lavrov saját elmondása szerint azért nem jelent meg az ENSZ összejövetelén, mert felháborítónak tartják az EU által elfogadott szankciókat. Az megint más kérdés, hogy egyébként a blokk ki is tiltotta a légteréből az orosz gépeket, tehát Genfig nehezen is tudott volna elutazni.

Ellepték a fideszesek a tiszabecsi menekültpontot

Négy fideszes képviselőt, Tasó Lászlót, Pósán Lászlót, Budai Gyulát és Tilki Attilát is láttunk a tiszabecsi segítőhelynél, és a helyiek szerint Kósa Lajos is itt van. Pósán és Tilki segített a sörpadok lepakolásában is.

Először Tasó Lászlót akartuk kifaggatni, de ő nem kívánt a 24.hu-nak beszélni, egy megbeszélésre hivatkozva. Tilki Attila, a térség képviselője azonban kötélnek állt.

„Napok óta dolgozunk a helyi polgármesterekkel, hogy ellássuk a rászorulókat. Rengetegen vannak, pontos számot azonban nem tudok mondani, mert nem kérdeztem a rendőröktől” – mondta el Tilki, aki szerint nem szenvednek hiányt semmiben sem. A szállásolásban az önkéntesek segítenek – tette hozzá.

A politikus nem tudta megmondani, hogy kiterjedhet-e a háború Kárpátaljára.

Marjai János / 24.hu Budai Gyula és Tilki Attila a tiszabecsi segítőhelynél.

Meghalt egy indiai diák Harkivban

Egy indiai diák is van a harkivi robbantások áldozatai között, közölte az indiai külügyminisztérium.

Az ukrán elnök háborús bűncselekménynek minősítette a támadást a város ellen, ahol szerint civilekre céloztak szándékosan.

Az ENSZ legfrissebb tájékoztatása szerint több mint 400 civil sebesültje van már a háborúnak, köztük 102 halott.

A NATO nem küld harci repülőgépeket Ukrajnába, mondja a NATO főtitkára és a lengyel elnök

A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, melynek az észak-atlanti szövetség nem részese – jelentette ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön.

A harci repülőgépek esetleges ukrajnai szállítását tudakoló újságírói kérdésre reagálva Stoltenberg elmondta: a NATO szolidárisan kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld neki. Hangsúlyozta azonban, hogy a szövetség nem akar a konfliktus részese lenni. „Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe” – jelentette ki.

Stoltenberg nyilatkozatát Duda is megerősítette, hozzátéve: a harci repülőgépek küldése a NATO beavatkozását jelentené az Ukrajnában zajló konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese. (MTI)

Konténerek se ki, se be Oroszországból és Oroszországba, közölte a világ egyik legnagyobb konténerszállító cége

A Maersk konténeres szállítmányozó társaság ideiglenesen leállította az Oroszországba irányuló és onnan induló konténerszállítási megrendelések fogadását a Moszkva ellen életbe léptetett nyugati szankciókkal összhangban – közölte a vállalat kedden az MTI tudósítása szerint

A lépés a szingapúri központú Ocean Network Express (ONE), a német Hapag Lloyd és a svájci székhelyű MSC hajózási csoport hasonló döntéseit követi. Az összes orosz kikötőre kiterjedő felfüggesztés nem terjedne ki az élelmiszerekre, az orvosi és humanitárius szállítmányokra – közölte a Maersk.

A vállalat konténerszállító útvonalakat üzemeltet Szentpétervárra és Kalinyingrádba a Balti-tengeren, Novorosszijszkba a Fekete-tengeren, valamint Vlagyivosztokba és Vosztocsnijba Oroszország keleti partvidékén.

A Maersk 31 százalékos tulajdonosa az orosz kikötőüzemeltető Global Portsnak, amely hat terminált üzemeltet Oroszországban és kettőt Finnországban. A Global Ports részvényesei között van a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat és Szergej Siskarev orosz üzletember is. „A Global Portsszal együtt vizsgáljuk, hogyan tudunk megfelelni a folyamatosan változó szankcióknak és korlátozásoknak, és előkészítjük a lehetséges következő lépéseket” – jelezte a Maersk.

A koppenhágai székhelyű vállalatnak mintegy 500 alkalmazottja van Oroszországban. A cég a múlt héten állította le ideiglenesen az összes ukrajnai kikötői forgalmát. A cégnek Odesszában hatvan alkalmazottja van.

Boris Johnson: Putyin kész barbár, válogatás nélküli módszerekhez folyamodni civilek ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök az eddigieknél is barbárabb módszerekhez folyamodhat az Ukrajna elleni háborúban, válaszul az orosz támadás miatt Moszkva ellen érvénybe léptetett súlyos nyugati szankciókra, mondta kedden Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes. A brit védelmi minisztérium kedden ismertetett hírszerzési értesülései szerint az utóbbi egy napban nem sokat haladtak előre a Kijev ellen vonuló orosz alakulatok, és Oroszországnak az ukrán légteret sem sikerült ellenőrzése alá vonnia.

Raab a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: az ukrajnai hadjárat kezd „sokkal veszélyesebb szerencsétlenséggé” alakulni Putyin számára, mint ahogy azt az orosz államfő valaha is gondolta volna. Hozzátette: Nagy-Britannia szövetségeseivel együtt mindent megtesz az orosz háborús gépezet gyengítésére, de Ukrajnában elhúzódó konfliktussal kell számolni, írja az MTI.

Ebben a helyzetben, és a nyugati szankciókra adott válaszként is, fennáll az a veszély, hogy Putyin egyre barbárabb módszerekhez folyamodik az ukrajnai háborúban – mondta a brit miniszterelnök-helyettes. Ennek lehetőségére Boris Johnson brit miniszterelnök is felhívta a figyelmet.

A BBC ismertetése szerint Varsóban tartott, keddi sajtóértekezletén Johnson kijelentette:

egyértelmű, hogy Putyin kész barbár, válogatás nélküli módszerekhez folyamodni civilek ellen, például úgy, hogy lakótelepi magasházak ellen intéz rakétatámadásokat.

A tárca szerint a Kijev ellen vonuló orosz egységek nem sokat haladtak előre az elmúlt 24 órában, valószínűleg a folytatódó logisztikai problémák miatt. A minisztérium által idézett hírszerzési adatok szerint az orosz hadsereg fokozta tüzérségi tevékenységét Kijevtől északra, valamint Harkiv és Csernihiv közelében.

A nehéztüzérség bevetése sűrűn lakott városi körzetekben jelentősen emeli annak a kockázatát, hogy a hadműveleteknek civilek esnek áldozatául, áll a brit védelmi minisztérium keddi hírszerzési helyzetértékelésében.

ÉVOSZ: az építőipar foglalkoztatással is segítené az ukrajnai menekülteket

Az építőipar valamennyi alapszakmájában szakmunkás és mérnök-hiány van, ami a menekültek bevonásával is mérsékelhető, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagszervezetei közreműködését kérte az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra menekültek átmeneti foglalkoztatásához – közölte az ÉVOSZ kedden az MTI-vel.

Kiemelték, az átmeneti vagy tartós foglalkoztatás a menekültek számára is esély a normális életvitel kialakításához, folytatásához.

A munkavállalás lehetőségét a szakszövetség azzal segíti, hogy a munkaadók figyelmébe ajánlja az érdeklődőket, akik az evosz@evosz.hu e-mail címen vagy a (+36-1) 201-0333 telefonszámon jelentkezhetnek. Az ügyben érintett ukrajnai menekültek elérhetőségét pedig az ÉVOSZ továbbítja a tagszervezetei felé.

Az ÉVOSZ építőipari kivitelező, tervező és mérnöki szolgáltató tagvállalkozásai az ország egész területén dolgoznak. A harmadik országból érkező munkavállalókat jellemzően szakmunkás és betanított munkás munkakörben foglalkoztatják, az élőmunkaigényes építkezéseken vannak jelen.

Belorusz katonák Ukrajnában

Fehérorosz csapatok törtek be Ukrajnába, a Csernyihivi régióba léptek be – írja a Kyiv Post. Az információt megerősítette a regionális terrorelhárító erők szóvivője is.

Moszkva attól tart, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez be

Szergej Lavrov kedden egy genfi tanácskozáson levetített, előre rögzített beszédében mondta el, hogy Kijev atomfegyverek beszerzésére törekedhet. Az orosz külügyminiszter szerint ez veszélyes, és meg kell akadályozni őket ebben, írja a Reuters.

Ukrajnának még rendelkezésre állnak a szovjet technológiák és az erőforrások az ilyen típusú fegyverek szállítására. Nem hibázhatunk a veszély elhárításában

– fogalmazott.

Az úgynevezett leszerelési konferenciáról francia és brit diplomaták is kivonultak, mikor leadták Lavrov beszédét. Ez idő alatt ukrán zászlót tartottak a magasba a termen kívül.

Lavrov egyébként eredetileg személyesen is részt vett volna az eseményen, csakhogy mivel az EU lezárta az oroszok elől a légterét, nem tudott elutazni.

Ugyanezen a tanácskozáson az ukrán külügyminiszter háborús bűncselekményekkel vádolta meg Oroszországot, és rendkívüli meeting összehívását szorgalmazta.

Az Ukrajnában elhunytak emlékére egyperces néma csenddel vette kezdetét a konferencia.

Tovább esik a forint

Nemrég írtuk, hogy 372,89 forint az új történelmi forintmélypont. De már nem igaz, mert tovább esik a hazai valuta árfolyama, az euróval szembeni kurzus fél 12 magasságában átlépte a 374 forintos szintet. A dollár meg a 335 forintos szintet csípte meg.

Elmarad a márciusi szirénapróba Magyarországon

A felvidéki Paraméter számolt be arról hétfőn, hogy Szlovákiában és Csehországban márciusban elmaradnak a szirénapróbák az Ukrajna elleni orosz támadás miatt, annak érdekében, hogy ne keltsenek felesleges pánikot a lakosság illetve az országokba érkező ukrajnai menekültek körében.

Magyarországon az eredeti tervek szerint március 7-én tartották volna a MoLaRi polgári védelmi riasztórendszer hangos próbáját.

Az rtl.hu megkeresésére ugyanakkor Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte, ez elmarad, hazánkban sem lesz márciusban hangos üzemű szirénapróba. Ezt leghamarabb áprilisban tartja majd meg a katasztrófavédelem.

Erdő Péter bíboros válságstábot hozott létre

„A segítő testvéri szeretetnek vannak különleges pillanatai. Úgy tűnik, ezek egyike most érkezett el” – írta  Erdő Péter bíboros, prímás az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak, akiket imára buzdított a békéért és adománygyűjtésre szólított fel. A háborús övezetben maradottak és a menekültek hatékonyabb segítése céljából válságstábot hozott létre, amelyben ukránul beszélő pap is helyet kapott – írja a Magyar Kurír. A főpásztor kitért arra is, hogy kapcsolatba léptek Lucsok Péter munkácsi püspökkel, aki aggódik híveiért, akik rendkívül rémültek, félnek. A bíboros hangsúlyozta, pénzzel is lehet támogatni a Katolikus Karitász segélyprogramját, pénzt Ukrajnába ne küldjenek, mert a bankhálózat erősen akadozik, nem biztonságos.

Hol lehet az orosz elnök?

„Hol bujkál az orosz despota?” – teszi fel a német Focus Online a kérdést. A feltételezések szerint az orosz elnök esetleg az Urál hegységben, egy megerősített bunkerben rejtőzhet, és talán már rég elhagyta Moszkvát.

Kapcsolódó
Hová bújhatott Putyin a saját inváziója idején?
„Hol bujkál az orosz despota?” – teszi fel a német Focus Online a kérdést. A feltételezések szerint az orosz elnök esetleg az Urál hegységben, egy megerősített bunkerben rejtőzhet, és talán már rég elhagyta Moszkvát.

Magyarország is támogatja, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának

Hatodik napja tart a háború, amit a magyar emberek nem akarnak, mi pedig a magunk részéről mindent meg is teszünk a béke érdekében, kezdte keddi Facebook-bejelentkezését Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elismételte, szorgalmazzák a tárgyalásokat az oroszok és az ukránok között. Hazánk kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, miközben a modern kori magyar történelem legnagyobb humanitárius akciója zajlik, közölte.

Szijjártó elmondta, a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Ukrajnában béke legyen, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott és annál kevesebb ember kényszerül menekülésre.

A tárcavezető emlékeztetett, hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban követelte, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A magyar kormány ezt a kezdeményezést támogatja, jelentette be Szijjártó.

Sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek a kérését, amit Magyarország is támogat. Erről ma tájékoztattam a lengyel és a litván külügyminiszter kollégát is

– fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyébként a napokban már azonnal EU-s tagságot követelt Ukrajnának. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke akkor arról beszélt, ez idővel be fog következni.

A lengyel miniszterelnök terrorriasztást hirdetett az Ukrajnával határos két lengyel vajdaságban

A négyfokos skálán másodfokú, megelőző jellegű terrorriasztást hirdetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Ukrajnával határos két vajdaságban – közölte keddre virradóan a lengyel kormány biztonsági központja (RCB). A délkelet-lengyelországi Kárpátaljai és Lublini vajdaságban hétfő éjféltől március 15-ig érvényes riasztást a jelenlegi ukrajnai „dinamikus geopolitikai helyzettel”, valamint a lengyel-ukrán határon megerősödött forgalommal indokolták az RCB Twitter-oldalán.

A lengyel határőrség hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében közölte: az ukrajnai háború kitörése óta már mintegy 377 400 menekült érkezett Ukrajnából Lengyelországba, hétfőn rekordmagas számban, több mint százezren keltek át a határon. A háború hatodik napján, kedden, éjféltől hajnali 7-ig már 24 ezren estek át a határellenőrzésen.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal főnöke egy kedd reggeli rádióinterjúban közölte: a határ ukrán oldalán rövidebb lett a várakozás, miután lengyel kérésre az ukrán fél egyszerűsítette az ellenőrzési eljárást. A nők és a gyermekek gyakorlatilag ellenőrzés nélkül mennek át. Az előző napok beszámolói szerint a 70 órát is elérte a várakozási idő a határátkelők ukrán oldalán, ez kedd reggeli információk szerint egyes helyeken néhány órásra rövidült.

Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes kedden a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: főként a lengyel-ukrán határ északabbra fekvő átkelőire érkeznek kevesebben. Ez szerinte valószínűleg azzal függ össze, hogy a menekülők Fehéroroszország felől érkező esetleges orosz támadástól tartanak. Mateusz Morawiecki hétfőn az Ukrajnának nyújtott lengyel humanitárius támogatás kapcsán a gyors cselekvés szükségességéről beszélt az Európai Unió tagállamainak nagyköveteivel tartott varsói találkozóján. Ezt a miniszterelnök azzal indokolta, hogy Oroszország részéről olyan, Fehéroroszország területéről érkező támadás veszélye áll fenn, melynek célpontja Ukrajna nyugati része lehet, ahol összetorlódott a menekültáradat.

Orosz ügynöknek nézték, majdnem agyonverték

Súlyos sérülésekkel kért segítséget egy német fotós a Beregszászon segítő Máltai Szeretetszolgálattól. A férfi Lembergben fotózott, amikor bajba került. A helyiek azt hitték ugyanis, hogy orosz ügynök, ezért kis híján agyonverték.

A fotós nem tudott ukránul, nem értette, mi történik. Nem akart ukrán kórházba menni, csak ki akar jutni az országból

– mesélte Makuk János, a máltaiak vezetője a 24.hu-nak, aki szerint Kárpátalja relatív biztonságos. „Őrzik a hágókat, hogy ne jöjjön ide senki, akinek nincs itt semmi keresnivalója, a rendőrök járőröznek a településeken. Statárium van, a külföldieket nagyon szigorúan veszik” – tette hozzá.

Az ukránok szerint több mint 5700 orosz katonával végeztek

 

Ukrán katonai vezetők szerint a háború első öt napján 5710 orosz katonával végeztek Ukrajnában.

A legfrissebb közlés alapján az áldozatok mellett 200 orosz katonát fogságba is ejtettek.

Az ukránok állítják: eddig 198 orosz tankot, 29 repülőgépet, 846 fegyverzett járművet és 29 helikoptert semmisítettek meg.

Ezeket a számokat a konfliktusnak ezen a pontján nagyon nehéz lenne megerősíteni, de a brit védelmi minisztérium szerint például Moszkva biztosan súlyos veszteségeket szenvedett múlt csütörtök óta.

A háború okozta alkatrészhiány miatt korlátozza gyártását a Skoda

Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Skoda Auto autógyár. A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak – közölte a Skoda Auto az MTI szerint. A közlemény szerint egyebek között korlátozni kellett az Enyaq iV elektromos autó gyártását.

A Skoda Auto menedzsmentje eddig 10 millió koronát (150 millió forint) adományozott a Clovek v tísni cseh humanitárius szervezetnek ukrajnai tevékenységének elősegítésére.

Az oroszországi piac tavaly a második legnagyobb volt a Skoda számára, összesen 90 400 autót értékesítettek ott. Várható ezért, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedéseknek negatív hatása lesz a legnagyobb cseh autógyár gazdálkodására is – mutatott rá közleményében a Skoda.

Ukrajnában 2002 óta van összeszerelő üzeme a Skodának, ahol eddig mintegy 190 ezer Skoda autó készült el. Ukrajnában az utóbbi időben évente mintegy 6000 Skoda autót adtak el.

Lukasenka: Fehéroroszország nem csatlakozik az invázióhoz

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az állami médiának arról beszélt, hogy az ország hadereje nem fogja segíteni az oroszok ukrajnai megszállását.

Lukasenka, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, kijelentette, hogy a fehérorosz hadsereg nem vesz rész katonai akcióban és nem is vett a háború kirobbanása óta.

Be tudjuk bizonyítani ezt bárkinek. Ennél is fontosabb, hogy az orosz vezetés soha nem vitatta meg velünk ezt a kérdést, a konfliktusban való részvételünket. ÉS nem is tervezünk részesei lenni az Ukrajnában zajló speciális műveletnek. Nincs szükség erre

– fogalmazott.

Más kérdés egyébként, hogy az oroszok Fehéroroszországból is indítottak támadást Ukrajna ellen, tehát Lukasenka azt tévesen állítja, hogy ők teljesen kimaradnának a konfliktusból.

Orbán eligazítást tartott a nagyköveteknek

Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel Magyarország nagyköveteinek tartott előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A kormányfő először Szijjártó Péter miniszterrel és a tárca államtitkáraival egyeztetett, majd a nagykövetek előtt az orosz-ukrán háború miatt kialakult válsághelyzetről beszélt.

Hangsúlyozta: most mindenkinek, így a magyar diplomáciai karnak is az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba. Magyarország biztonsága az első – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: hazánk részt vesz a béke megteremtését szolgáló közös európai erőfeszítésekben, de sem fegyvert, sem katonát nem küldünk Ukrajnába, mert azzal magyar emberek életét veszélyeztetnénk.

Harkiv bombázása: eddig kilenc civil áldozatról tudni

Legkevesebb kilenc halálos áldozata és 37 sérültje van a Harkivot ért rakétatámadásoknak, melyek Moszkva háborús stratégiájának változását is jelezhetik, írja a Guardian.

AFP

Ihor Terekhov, a város polgármestere közölte, három gyermek is van az áldozatok között.

A mai nap nagyon nehéz. Ez már nem csak egy háború, hanem az ukrán nép mészárlás. A rakéták lakott területeken csapódtak be, békés civileket sebesítettek meg és öltek meg. Harkiv rég nem látott ekkora károkat, ez szörnyű

– írta Telegram-csatornáján.

Négy embert akkor ért a halál, amikor egy óvóhelyről feljöttek vízért, egy háromgyermekes család pedig élve elégett az autójukban.

A háború átírta a kampányt

A kampány az orosz-ukrán háború kitöréséig főleg belpolitikai kérdésekről szólt, ám ez a Putyin által elindított invázió után teljesen megfordult. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint Orbán Viktor próbált egyfajta béketeremtő szerepben fellépni, de kudarcot vallott. Nyilván felmérték, hogy a magyarok többsége nem szimpatizál agresszorokkal, ezért most az ellenzéket próbálják belenyomni abba, hogy a háború pártján áll.

Kapcsolódó
A háború átírta a kampányt, fej fej melletti a csata
Az utolsó pillanatban dőlhet el az idei választás. A belpolitika másodlagos téma lett. A többség szeretne miniszterelnök-jelölti vitát.

Rakéta csapódott be Harkiv főterén - videó

Erős nyomás alatt áll Harkiv, a város főterét kedden reggel rakétatámadás is érte.

Úgy tudni, hogy a célpont a regionális kormány központi épülete volt. A robbanás ereje akkora volt, hogy a közelben ablakok törtek be, autók borultak fel.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint hatan sérültek meg ebben a támadásban.

A Szabadság Tér Harkiv történelmi központjában található.

Olvasói sztorik