Nagyvilág

Hová bújhatott Putyin a saját inváziója idején?

Szergej Gunyejev / AP / MTI
Szergej Gunyejev / AP / MTI

„Hol bujkál az orosz despota?” – teszi fel a német Focus Online a kérdést. A feltételezések szerint az orosz elnök esetleg az Urál hegységben, egy megerősített bunkerben rejtőzhet, és talán már rég elhagyta Moszkvát.

A német RTL tévé éjjeli híradójában is arról tanakodott a televízió moszkvai tudósítója és a műsorvezető, hogy a Kreml elvileg zászló felvonásával jelzi, ha az elnök Moszkvában, a hivatalában tartózkodik, most pedig nem látható ilyen hivatalos lobogó a fővárosban. Ugyanakkor az sem kizárt az RTL szerint, hogy háborús időkben más szabályokat alkalmaznak Oroszországban.

Az eredeti hír Vlagyimir Putyin Moszkvából való „elmeneküléséről” a Bild nevű német bulvárlapban jelent meg. Ők ukrán titkosszolgálati értesülésekre és német kormánykörökre hivatkoztak az információ forrásaiként. Hivatalosan orosz részről természetesen semmilyen effajta hírt nem erősítettek meg. Ha tényleg az Urál hegységben tartózkodik Putyin, akkor Moszkvától 1400 kilométerre keletre rejtőzhet az orosz elnök. Az Urál – mint ismeretes – Európa és Ázsia földrajzi határát jelenti.

A Putyin tartózkodási helyéről szóló spekulációkkal nagyon óvatosan kell bánni. Olekszij Kuzmenko oknyomozó riporter szerint már korábban is terjedtek fake news-ok ezzel kapcsolatban, ezek forrása állítólag egy blogger és IT-vállalkozó, egyben volt politikus, Ilja Ponomarjov lehetett. Róla már korábban is kiderült, hogy az általa terjesztett pletykák nem bizonyultak valósnak.

Közben az orosz propaganda olyan híreket közöl, amelyekből az derül ki, hogy Putyin Moszkvában van. Fotók és videók jelennek meg róla, amint egy ottani űrközpontba látogat, illetve a saját minisztereivel tárgyal. Ugyanakkor néha a hasonló felvételekről is kiderült a Focus szerint, hogy nem akkor történtek, amint azt hivatalosan közölték. Így például a szakadár ukrán köztársaságok, a luhanszki és donyecki területek orosz elismerésekor állítólag Putyin karórája tanúskodott eltérő időpontról, azaz feltehetően nem élő adásban írta alá ezeket a dekrétumokat a Focus Online szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik