Belföld

A háború átírta a kampányt, fej fej melletti a csata

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az utolsó pillanatban dőlhet el az idei választás. A belpolitika másodlagos téma lett. A többség szeretne miniszterelnök-jelölti vitát.

Továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért között – írja a Republikon Intézet friss kutatását elsőként közlő Telex. Januárhoz képest alig módosultak az erőviszonyok, minden változás hibahatáron belül mozog.

A két nagy tábor támogatottsága a teljes népességen belül 1-1 százalékpontot csökkent, így a kormánypárti lista 40, az ellenzéki 39 százalékon állt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékról 2-re csökkent, a Mi Hazánk 2-ről 3 százalékra erősödött. A pártválasztók körében a Fidesz 48, az ellenzék 46 százalékon áll. Az MKKP és Mi Hazánk maradt 3-3 százalékon.

A Republikon Intézet szerint a kampányhajrában a bizonytalanok aránya 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 16 százalék,

ha nem történik drasztikus változás, az idei választás az utolsó pillanatban dől el.

Ha most vasárnap lennének a választások, csak a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért lista kerülne be a parlamentbe, de sok múlik még a mozgósításon, azon, hogy ki tudja megszólítani a bizonytalanokat.

A Republikon Intézet februárban felmérte azt is, mennyire mozgatná meg a választókat egy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közötti miniszterelnök-jelölti vita. Ezt a teljes népesség csaknem kétharmada fontosnak tartaná. A fideszesek 38, az Egységben Magyarországért szavazóinak 92, a bizonytalanok 66 százaléka szeretne vitát.

A belpolitika csak másodlagos téma

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója a Klubrádióban azt mondta, a kampány az orosz-ukrán háború kitöréséig főleg a  belpolitikai kérdésekről szólt, ám ez a Putyin által elindított invázió után teljesen megfordult. Virág Andrea szerint Orbán Viktor próbált egyfajta béketeremtő szerepben fellépni. Abban kudarcot vallott, de nyilván felmérték, hogy a magyarok többsége nem szimpatizál az agresszorokkal, ezért most az ellenzéket próbálják belenyomni abba, hogy a háború pártján áll.

A stratégiai igazgató szerint nem lehet tudni, hogy a kampányban meddig lesz elsődleges téma a háború. Egyelőre a Fidesz sokkal nagyobb erővel „mondja a magáét”. Az ellenzék arra nem is fordít nagyobb energiát, hogy visszaverje a félremagyarázott mondatokból faragott vádakat, inkább arra összpontosít, hogy Orbán szélkakas-kommunikációját, külpolitikáját ostorozza, bár szerinte fontos lenne meggyőzni a szavazókat arról is, hogy ők sem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába.

Módszertan

A Republikon kutatása 1000 ember telefonos megkérdezésével készült február 18-24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik