Élő Nagyvilág

Nagyon nehéz éjszaka vár a kijeviekre, Szijjártó azt javasolta, Budapesten legyenek a béketárgyalások

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Pénteken is folytatódott az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. Alább pontokba szedtük, hogy melyek voltak a Magyarország szomszédságában zajló háború második napjának legfontosabb mozzanatai:

  • A nap középpontjába a főváros, Kijev került. Az orosz erők pénteken behatoltak a város külterületére: délelőtt elérték az első szárazföldi csapatok is az ukrán fővárost. A belvárosban lévő parlamenttől nagyjából 9 kilométerre található Obolon kerületben is feltűnt több orosz tank, ezt az ukrán védelmi minisztérium is megerősítette.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői ellenőrzésük alá vonták az északnyugaton fekvő stratégiai fontosságú Hosztomel repülőteret.
  • Az EU és az Egyesült Királyság kezdeményezte Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov külföldi tulajdonban lévő vagyonának befagyasztását.
  • Putyin felszólította az ukrán hadsereget, hogy buktassa meg a vezérkart, amelyet kábítószerfüggők és neonácik bandájának nevezett.
  • Volodimir Zelenszkij tárgyalni hívta Putyint. Az ukrán elnök szerint Ukrajna inváziója nem csupán egy invázió, hanem egy háború kezdete Európa ellen. A Kreml válaszul jelezte: az orosz elnök kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra. Szijjártó Péter Budapestet javasolta a tárgyalások helyszínéül, erről az ukrán kormányt és Lavrov orosz külügyminisztert is tájékoztatta.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Kijev néhány napon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.
  • Megkezdődött a Kijevben rekedt magyarok kimenekítése.
  • A NATO jelentős többletcsapatokat fog telepíteni a szövetséghez tartozó kelet-európai országokba, közölte Jens Stoltenberg főtitkár.
  • Oroszországot kizárták az Euróvízós Dalfesztiválról, és a Bajnokok Ligája döntőjét sem Szentpéterváron rendezik meg.
  • Az ukrán elnök és Vitalij Klicsko polgármester is nagyon nehéz éjszakára számít Kijevben az orosz roham miatt. Zelenszkij azt mondta, Ukrajna sorsa most dől el.

Megszállók vagytok, fasiszták – kiabálta az ukrán nő az orosz katonának és szotyit is adott neki

Egy középkorú ukrán nő lett a háború sújtotta ország közösségi médiájának új sztárja. A nő egy állig felfegyverzett orosz katonának mondta meg kendőzetlenül a véleményét az orosz fellépésről.

Megszállók vagytok, fasiszták

– kiabálta a katonának, aki megpróbálta beadni, hogy csak hadgyakorlaton vannak Ukrajnában.

A nő napraforgómaggal is megkínálta őt, pontosabban azt mondta, tegye a magokat a zsebébe, hogy amikor a katona meghal Ukrajna földjén, napraforgó (Ukrajna egyik nemzeti jelképe) nőjjön ki a testén.

Vedd ezeket a magokat és tedd a zsebedbe, hogy legalább napraforgó nőjön, amikor itt fekszel

– mondta a nő a Guardian által közzétett videóban.

Nagyot megy a Szallas.hu menekülteket segítő posztja, itt vannak a részletek

Rengetegen megosztották Instagram Story-ban, és lassan 5 ezer kedvelést kapott a Szallas.hu menekülteknek segítő felhívása, miszerint

Ha ismersz olyan embert, akinek segíthetünk, kérjük, oszd meg vele posztunkat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szallas.hu (@szallashu) által megosztott bejegyzés

A leírásban sok más nem derült ki, ezért írtunk nekik pár kérdést, mit is jelent ez bővebben.

Válaszukból kiderül, létrehoznak egy „Menedék lak” címkét, amivel ki lehet listázni azokat a szállásadó partnereiket, amelyek segíteni szeretnének. Ez az „aloldal” magyar és ukrán nyelven is elérhető lesz, várhatóan szombattól, és

ezeknek a szálláshelyeknek jutalékmentességet biztosít a Szállás.hu.

Előre láthatólag a listaoldal élesítésekor 100-150 szálláshelyet lehet majd megtalálni, de úgy látják, jövőhéten majd még többen regisztrálnak a segítők közé.

Emellett a Szallas.hu azt kéri partnereiktől, a szállás árából legalább 50 százalékot engedjenek, de erre nem kötelezhetik őket. A honlapon ingyenes szálláslehetőség beállítására nincs lehetőség, így 50-99 % közötti kedvezményt tud a szállásadó biztosítani.

Az előzetes villámfelmérésünk szerint minden ötödik partnerünk a maximális kedvezmény biztosítása mellett bocsátja rendelkezésre a szálláshelyét

– írták még válaszukban.

Akinek további kérdései vannak, azok a fenti posztban is megtalálják a Szallas.hu elérhetőségeit, magyar, angol, román, lengyel, német, szlovák, cseh és horvát nyelven állnak rendelkezésre a segítségért kiáltóknak.

Nem csak regisztrált szállásadó partnereik segítségét várják, próbálják megszervezni ennél a Facebook-eseménynél mások felajánlását is.

Jelenleg itt tartunk. A fejlesztési munkák mellett még folyamatban van a szállásadói kérdőívre adott válaszok részletes feldolgozása, megkezdtük ügyfélszolgálati kapacitásunk bővítését, keresünk önkéntes tolmácsolókat, akik az ukrán nyelvű kapcsolattartásban tudnak segíteni, és keressük a további lehetőségeket, hogy hogyan tudunk még több szállást biztosítani

– írták üzenetük végén.

Négy civil vesztette életét Kijev bombázása során

Négy ukrán polgári személy életét vesztette, és 15 megsérült pénteken a Kijev környéki településeket ért orosz légitámadásokban – közölte Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó.

Sajnos Polisszja, Marjanyivka és Havrilivka polgári lakossága körében is vannak áldozatok. A vishorodi járásban található Marjanyivkában az ellenséges erők cinikusan légicsapást mértek civilekre. Eddig négyen meghaltak, és több mint 15-en megsebesültek

– írta a kormányzó a hivatala honlapján.

Súlyos a helyzet a fővárostól, Kijevtől északra lévő térségben, Hosztomel, Irpiny és Bucsa településeknél.

Az elmúlt órákban az orosz csapatok megpróbáltak áttörni az ukrán védelmen, Bucsánál az ukrán fegyveres erőknek sikerült megállítaniuk egy katonai járműoszlopot, mire az ellenség a haditechnikát hátrahagyta, és visszavonult

– írta a kormányzó. Hozzátette, hogy Boriszpilnál, azon a településen, ahol a nemzetközi repülőtér található, nyugalom van, ott nem folynak harci cselekmények.

Moszkva szerint az ukránok rakétarendszereket telepítettek lakónegyedekbe, amíg a felek a tárgyalás helyszínéről vitáztak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elárulta, hogy Moszkva és Kijev között szünetel a kapcsolatfelvétel a személyes egyeztetéssel kapcsolatban, miután vita alakult ki arról, hogy hol kerüljön sor a találkozóra.

Peszkov elmondta, hogy Moszkva a fehérorosz fővárost, Minszket javasolta helyszínnek, míg Kijev inkább Varsóban tárgyalna.A szóvivő szerint az ukránok meglehetősen sok ideig várnak a válasszal. Szerinte ez idő alatt az ukrán nacionalisták rakétarendszereket telepítettek az ország nagyvárosainak lakónegyedeibe, ami rendkívül veszélyes fejlemény. Putyin elnök korábban hasonló állításokat fogalmazott meg.

Ukrán oldalról nem érkezett válasz a vádakra.

(Al Jazeera)

Kizárták Oroszországot az Eurovízióról

Habár korábban az Euróvíziós Dalverseny szervezői még úgy nyilatkoztak, hogy nem zárják ki a versenyből Oroszországot, mert szerintük az Eurovízió egy „politikamentes esemény”, péntek délután mégis bejelentették, hogy Oroszország nem vehet részt a versenyen az ukrajnai háború miatt.

Ukrán civilek útakadályokkal tartóztatnák fel az orosz hadsereget

Házilag barkácsolt akadályokkal tartóztatnák fel az oroszokat az ukránok.Erre készül az egykori szénbánya tulajdonos, Vlagyimir, aki 2014-ben menekült el Ukrajna keleti régiójából, Luhanszkból Kijevbe, amikor az oroszbarát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a régiót. A 47 éves férfi erődítménye, amely több betonlapból és egy tucatnyi homokzsákból készült, Rzsysiv városában áll, Kijevtől nem messze.

Vlagyimir öt társával együtt őrzi a barikádot, közülük ketten vadászpuskával vannak felfegyverkezve.

Tankokat nem fogunk megállítani vele, de más járműveket igen

– mondta az Al Jazeerának.

Helyi tudósítások szerint több tucat hasonló útzárat állítottak fel a főváros környékén és Ukrajna más részein.

Rakétatalálat ért és kigyulladt egy tankerhajó az odesszai kikötő közelében

Rakétatalálat ért pénteken egy moldovai zászló alatt közlekedő ukrán tartályhajót az ukrajnai Odessza kikötőjének közelében, a tanker orosz legénységének két tagja megsebesült – közölte a moldovai hajózási hivatal, amely szerint nem lehet tudni, hogy ki indította el a rakétát.

Vadim Pavalachi, a hivatal igazgatóhelyettese a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a Fekete-tenger semleges területén haladó, Millennial Spirit nevű hajó legénységének minden tagját

Az AP amerikai hírügynökség azt idézte a hivataltól, hogy a rakétatalálat hatására tűz ütött ki a hajón, annak berendezései a mentőcsónakokkal együtt megsemmisültek. A legénység mentőmellényben hagyta el a tankert. A mentést az ukrán hatóságok végzik.

Az MTI szerint a 2200 tonnás tanker a második kereskedelmi hajó, amelyet találat ért az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete óta. Csütörtökön a tulajdonban lévő Yasa Jupiter teherhajót érte tüzérségi találat, szintén Odesszától nem messze.

Putyin: a fő összecsapások nem az ukrán reguláris erőkkel történnek

Ukrajnában az orosz erők fő összecsapásai nem az ukrán reguláris erőkkel, hanem a nacionalista zászlóaljakkal történnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán.

Putyin azt állította, hogy az ukrán hadseregben a nacionalisták a záróalakulatok szerepét töltik be. Az orosz vezető ezzel azokra az osztagokra utalt, amelyek a Vörös Hadseregben a második világháborúban fegyverrel állták útját azoknak a katonáknak, akik szökni, elrejtőzni vagy megfutamodni próbáltak.

 A reguláris ukrán egységekbe beágyazott nacionalista elemek nemcsak fegyveres ellenállásra buzdítanak, hanem valójában a záróalakulatok szerepét töltik be

– mondta az elnök.

(MTI)

Kijárási tilalmat vezettek be Lvivben

Az Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivben kijárási tilalmat vezettek be – adta hírül az Interfax ukrán hírügynökség egy városi tisztviselőre hivatkozva.

A kijárási tilalom este tíz órától reggel hatig tart. A kritikus infrastruktúrában dolgozó lakosok igazolást kapnak

– idézte az Interfax Maxim Kozickijt, regionális katonai vezetőt.

Ukránok ezrei menekültek nyugatra, hogy elkerüljék az orosz inváziót, amely északról, délről és keletről vette célba Ukrajnát.

Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP A várost elhagyni készülő lakosok a lvivi pályaudvaron 2022. február 24-én.

Zelenszkij: Lehet, hogy most látnak élve utoljára

Lehet, hogy ez az utolsó alkalom, hogy élve látnak engem

– ezt mondta Volodimir Zelenszkij az EU-s vezetőknek a rendkívüli EU-csúcson az Axios forrásai szerint. Az ukrán elnök pénteken aztán videóüzenetben arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak. Putyin később jelezte: kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra.

Putyin szerint az ukrán hadsereget drogosok és nácik vezetik

Az ukrán hadsereghez intézett televíziós beszédet Vlagyimir Putyin, melyben a láthatóan feldúlt orosz elnök arra szólította fel a katonákat, hogy vegyék a hatalmat a saját kezükbe, és puccsolják meg a vezérkart.

Úgy tűnik, könnyebb lesz veletek dűlőre jutni, mint ezzel a drogfüggőkből és neonácikból álló bandával

– mondta Putyin, utalva az ukrán hadsereg vezetésére, továbbá megismételte azt az állítását, hogy az ukrán vezetés „népirtást” követett el a kelet-ukrajnai Donbasz térségében, vagyis a donyecki és luhanszki szakadár államok területén.

Olyan nacionalista csoportokkal harcolunk, amelyek közvetlenül felelősek a donbaszi népirtásért és békés civilek lemészárlásáért a két köztársaságban

– nyilatkozta az orosz elnök.

Putyin azzal vádolta az ukrán „neonáci” vezetést, hogy civilek mögé bújva terroristaként viselkedik.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Poszter Vlagyimir Putyin képével Moszkvában a Duma előtt 2022. február 24-én.

A debreceni rektor hallgat Putyin díszdoktori címéről

Nem válaszolt a Telexnek Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, amikor azt kérdezték, hogy kezdeményezik-e Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetemi díszpolgári címének visszavonását.

Mint ismert, Putyin elnök döntése nyomán Oroszország csütörtökön támadást indított Ukrajna ellen, a katonai agressziónak az ukrán elnök közlése szerint az első napon 137 halálos áldozata volt, köztük sok civil is.

A Debreceni Egyetemen 2017 nyarán, Szilvássy rektor előterjesztésére, a szenátus döntésével kapta meg Vlagyimir Putyin a Civis Honoris Causa elismerést, vagyis az egyetemi díszpolgári címet.

Ez a díj olyan magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem jó hírnevének az erősítését – olvasható az egyetem erről szóló 2017-es közleményében.

Czeglédi Zsolt / MTI

Ferenc pápa felkereste az orosz nagykövetséget a Vatikán szomszédságában

A katolikus egyházfő felkereste Oroszországnak a Szentszéknél akkreditált diplomáciai képviseletét pénteken, közölte a szentszéki sajtóközpont. Ferenc pápa a reggeli órákban látogatott el az orosz nagykövetségre, amely a Vatikán szomszédságában, a Szent Péter térre vezető úton található.

A Vatikánban akkreditált tudósítókkal közölt információk szerint a pápa fél órát beszélt Alekszandr Avgyejev nagykövettel, akinek „aggodalmát fejezte ki” az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt.

A La Repubblica című napilap úgy tudja, a nagykövet beszámolt a pápának az ukrajnai helyzetről. Az orosz diplomácia képviselője találkozó előkészítésén dolgozik Ferenc pápa és Kirill orosz ortodox pátriárka között. Ferenc pápa március 2-ra ima- és böjtölési napot hirdetett meg a békéért, írja az MTI.

Ukrajna az átlagnál magasabb, de nem kritikus sugárzási szintet mért Csernobilban

A sugárzási szint emelkedett, ami normális időkben nagyon szokatlan lenne, de azért annyira nem magasra, hogy pánikba kéne esni

– mondta Tom Scott professzor, a Bristoli Egyetem nukleáris szakértője, aki a héten lépett kapcsolatba a csernobili atomerőmű kezeléséért felelős ukrán csapattal.

Miután csütörtökön Oroszország átvette az irányítást az erőmű felett, az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelet pénteken arról számolt be, hogy a csernobili régióban magasabb gamma-sugárzást észleltek. A jelentés szerint a mérések nem kritikusak, azonban részleteket nem közöltek a növekedésről – írja az Associated Press és a Reuters.

Törökország nem tudja megakadályozni, hogy az oroszok kijussanak a Fekete-tengerre

Törökország nem tudja megakadályozni, hogy orosz hadihajók a török szorosokon keresztül kijussanak a Fekete-tengerre, mivel egy nemzetközi egyezmény záradéka garantálja a hajók számára, hogy visszatérjenek a bázisukra – mondta a török külügyminiszter.

Kijev arra kérte a NATO-tag Törökországot, hogy akadályozza meg az orosz hajók áthaladását a Fekete-tengerbe vezető Dardanellák és Boszporusz tengerszoroson.

A totális invázió részeként az orosz fegyveres erők a fekete- és azovi-tengeri kikötőknél szálltak partra Ukrajnában.

CNN: A hírszerzés legfeljebb négy napos ellenállásra számít Kijevben

Az amerikai hírszerzés szerint Kijev napokon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.

A CNN forrásai szerint, hogy az Egyesült Államok egy, legfeljebb négy napos ellenállásra, ami nagyjából megegyezik az invázió előtti prognózissal.

Az elemzők ugyanakkor azt is mondták, hogy az ukrán erők összességében a vártnál erősebb ellenállást tanúsítnak az orosz hadsereggel szemben.

Daniel Leal / AFP Önkéntes katonák Kijevben 2022. február 25-én.

Jelentős késések várhatók az ukrajnai küldemények kézbesítésében

A postai küldemények Ukrajnába történő eljuttatása, és helyben történő kézbesítése nehézségekbe ütközik a kialakult helyzet miatt, ezért jelentős késésekre kell számítani, közölte a Magyar Posta pénteken az MTI érdeklődésére.

Hozzátették, az Ukrán Postával egyeztetnek az oda címzett küldemények szállítására szolgáló útvonalak kialakításáról. A küldeményeket várhatóan közúton fogják szállítani Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Románia érintésével.

A tájékoztatás szerint jelenleg még tart a szervezés és az előkészítés, a küldemények várhatóan jövő héten indulhatnak meg.

Az eddigi információk alapján az Ukrán Posta lehetőségeihez mérten ellátja feladatait, és határozott kérése, hogy ne álljon meg a küldemények áramlása.

A különböző futárcégek is intézkedéseket vezettek be a kialakult helyzet miatt.

Az elsősorban webáruházak csomagjait szállító Packeta például arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy a kialakult helyzetre tekintettel felfüggeszti a csomagszállítást Ukrajnába és Oroszországba. Mint fogalmaznak, „az ukrán helyzet heves és kaotikus”, ezért azt javasolják partnereiknek, hogy állítsák le az Ukrajnába történő csomagküldést. Közölték, hogy azokat a csomagokat, amelyek már a Packeta hálózatában vannak, visszaküldik a feladóknak.

Gyalog menekülnek az emberek Kijevből

Az oroszok folytatják Kijev bombázását. A főváros északi részén készített videón látható, ahogy a menekülő emberek gyalogosan másznak át a romokon. Ezt a hidat Ukrajna a mai napon robbantotta fel, hogy megakadályozza az orosz tankok előrenyomulását.

Az ukránok szerint eddig 1000 orosz katona halt meg, az oroszok szerint pedig egy sem

Az ukrán hadsereg jelentése szerint több mint 1000 orosz katona halt meg az invázió során, és hozzáteszik, hogy ilyen veszteségeket még soha sem szenvedtek el orosz csapatok egy fegyveres konfliktus megkezdésekor.

Az orosz védelmi minisztérium nemrég azt nyilatkozta, hogy idáig egyetlen katonájuk sem esett el, péntek délben a brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy 450 orosz katona halt meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik