Nagyvilág

Orbánt az EU-s szélsőjobb rávette, hogy Putyint tegye felelőssé az ukrán feszültségért

A La Vanguardia című spanyol lap szerint Orbán Viktor is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amiben az EU épp Madridban tanácskozó szélsőjobboldali-populista pártjai Oroszországot teszik felelőssé az ukrán határon kialakult helyzetért. A 444.hu által idézett lap azt írta, hogy a tanácskozás minden résztvevője aláírt a nyilatkozatot, amelyben kijelentik:

Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket.

A szélsőjobboldali politikusokat vendégül látó spanyol VOX párt szóvivője, Jorge Buxadé sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a nyilatkozatot a tanácskozás összes résztvevője aláírta, és hogy a dokumentum kifejezetten Oroszországot hibáztatja az ukrajnai krízis eszkalációjáért. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a nyilatkozat élesen bírálja az Európai Unió diplomatáinak tehetetlenségét is a külső fenyegetéssel szemben.

A nyilatkozat szolidaritásra, eltökéltségre és védelmi együttműködésre szólítja fel Európa nemzeteit, ám a spanyol lap megjegyzése szerint ebben kérdésben a mostani aláírók sem egységesek. A szélsőjobbos találkozót szervező VOX már jó ideje Magyarország és Lengyelország miniszterelnökét, Orbán Viktort és Mateusz Morawieckit jelölte meg európai partnereként, de azt tényként közlik, hogy az orosz kérdésben a két kelet-európai politikus ellentétes oldalon áll.

Orbán Vlagyimir Putyin legfőbb támogatója az EU-n belül, Morawiecki és a lengyel kormány viszont hónapok óta sürgeti az EU-t és a nyugati államokat, hogy „ébredjenek fel” és kezeljék súlyának megfelelően az orosz fenyegetést – írta a spnyol lap.

Az MTI madridi tudósítása nem tesz említést az orosz ellenes nyilatkozatról. Az állami hírügynökség szerint a megállapodás egy brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról szólt. Az Jorge Buxadét idézve azt írta, hogy a koordinációs iroda folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között, amelyek jelenleg három különböző frakcióhoz tartoznak, vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva a szavazataikat is.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az MTI is kiadott egy rövid híradást az orosz katonai akciókat elítélő közös nyilatkozatról, abban azonban nem emelték ki, hogy a magyar vezetés eddig tartózkodott az ilyen típusú megfogalmazásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik