Nagyvilág

Elmondta a lett miniszter, hogy vágna vissza az Ukrajnára rontó oroszoknak

Handout / Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP
Handout / Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP
Egy rapid csomag előkészítését javasolta Edgars Rinkēvičs, ami az orosz határhoz vinne amerikai katonákat is.

Gyorsan elfogadható, előkészített szankciós csomag elkészítését akarja elérni Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter a Guardian cikke szerint. Ennek része lenne amerikai katonák és Patriot-rakétarendszer balti országokba telepítése, Oroszország kizárása a nemzetközi Swift átutalási mechanizmusból, valamint újbóli büntetőintézkedések kivetése az Északi Áramlat 2 gázvezetékre. Természetesen ezeket a tetteket akkor látná szükségesnek Rinkēvičs, ha az oroszok tényleg lerohanják Ukrajnát.

Az Egyesült Államok már ígéretet tett rá, hogy katonailag megerősíti a NATO keleti szegélyét egy invázió esetén, valamint gazdasági büntetőintézkedeket hoz.

A lap felidézi, hogy 100 ezer körüli orosz katona van közel az ukrán határhoz, a helyzet pedig 2015 óta nem volt ilyen feszült a térségben. Akkor tört ki a kelet-ukrajnai háború, amikor felségjelzés nélküli orosz katonák és haditechnika jelent meg a Krímen és a donyecki, luhanszki régiókban. A végén Minszkben a felek fegyverszünetet kötöttek, ám ez most közel jár az összeomláshoz.

Rinkēvičs ötlete nem új, a NATO-külügyminiszterek múlt heti találkozója során már felvetette Antony Blinkennek, amerikai kollégájának. Rinkēvičs így fogalmatott most:

Oroszországnak tudnia kell, hogy ha bármi rosszat tesz Ukrajnában, akkor a NATO- és amerikai jelenlét a szövetség keleti szárnyán növekedni fog. Ha ezt teszitek, a mostaninál is nagyobb jelenlétet provokáltok ki.

A lett külügyminiszter szerint kétoldalú megbeszélésekkel már most körvonalazni kéne a leendő NATO-reakciót, hogy az ne heteket, hónapokat vegyen igénybe. Rinkēvičs azt is kimondta, hogy a NATO belügye, ha pl. Ukrajna vagy Grúzia (azaz Georgia) be akar lépni a katonai szövetségbe. Szerinte a NATO-t nem érdekli, hogy ez vörös vonalnak számít Moszkva szemében, Oroszország olyan harmadik félnek számít ez ügyben, akinek nincs beleszólása mindebbe.

Végül azt mondta, ha a NATO nem képes a tagokat érő fenyegetéseken úrrá lenni, akkor az nem csupán katonai és politikai kudarc lenne, hanem az egész, világháború óta felépített értékrendszer bedőlése.

(Képünk illusztráció, a Krímen állomásozó orosz csapatokat ábrázoló műholdfotó.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik