Nagyvilág

85 percig Kamala Harris volt az USA ideiglenes elnöke

Kyle Mazza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Kyle Mazza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtottak végre  – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Az elnökön, aki szombaton ünnepli a 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtották végre.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: mivel Joe Biden altatásban volt, ezért az alkotmány értelmében az erre az időtartamra az elnök az alelnökre ruházta a jogköröket. Ez legutóbb George W. Bush elnöksége idején történt meg, kétszer is: George W. Bush elnökön 2002-ben és 2007-ben ugyanezt a vizsgálatot végezték el.

Kamala Harris alelnök a saját irodájából látta el az elnöki feladatokat – közölte a Fehér Ház szóvivőnője.

Biden azóta már vissza is vette az elnöki jogköröket, Kamala Harris mindössze 85 percig volt ideiglenes elnök. Így első ízben fordult elő az amerikai történelemben, hogy női politikus látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Jen Psaki elmondta, hogy az elnök még egy rövid időre a bethesdai Walter Reed katonai kórházban maradt a rutinvizsgálatok folytatására.

Pénteken a tervek szerint az elnök két, hálaadás napi pulykának kegyelmez meg a hagyományok szerint.

A pénteki vizsgálat eredményeit helyi idő szerint a délutáni órákban hozzák nyilvánosságra.

Bidenen a legutóbbi teljes körű kivizsgálást 2019 decemberében végezték, amikor az orvosok szerint a volt alelnök egészséges, erős és az elnöki feladatok ellátásához kellőképpen fitt volt.

Korábban súlyos betegségen esett át. 1988-ban agyi verőértágulat miatt rohammentővel szállították kórházba, és már papot is hívtak hozzá, hogy feladja az utolsó kenetet.

Az elnök az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltás mindkét adagját, és az emlékeztető oltást is megkapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik