Nagyvilág koronavírus

Ausztria hétfőtől korlátozza az oltatlanok mozgását, de még tovább szigorítana

Lisa Leutner / AP
Lisa Leutner / AP
Éjszakai kijárási tilalmat terveznek bevezetni a beoltottaknak is.

Hétfőtől szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be Ausztriában az oltatlanoknak, de az egészségügyi miniszter újabb szigorításokat akar – írja az MTI. Wolfgang Mückstein vasárnap este tényként jelentette be, hogy a beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom.

Ez is a  része a járvány elleni intézkedéscsomagnak, amelyről a kormány szerdáig tárgyal a tartományok vezetőivel. Ezen felül döntés születhet arról, hogy FFP2-es maszkot kell viselni a zárt, nyilvános terekben, PCR-teszteket kell végezni a beoltottakon is. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé tennék az oltást, de ezt a miniszter a tanároknál nem támogatná.

Wolfgang Mückstein az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzettel magyarázta a vasárnap éjféltől érvényes intézkedéseket, amelyek szigorúan korlátozzák azokat, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Mintegy kétmillió oltatlan hétfőtől csak nyomós indokkal (munkába járás, bevásárlás miatt) hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig érvényes.

Az a cél, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, elérjék, hogy többen oltassák be magukat.

A rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forintos) bírsággal is sújthatják. A korlátozás az iskolás gyerekekre nem vonatkozik. A vasárnap bejelentett intézkedésektől a tartományok úgy térhetnek el, hogy saját hatáskörben szigorúbb korlátozásokat bevezethetnek.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte naponta csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Alexander Schallenberg kancellár azt mondta, nehéz szívvel hozták meg a döntést a részleges zárlatról, de a jelenlegi szégyenletesen alacsony oltakozási hajlandóság miatt erővel kell növelni az átoltottságot.

Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva, egyes egészségügyi szakértők ezért az egész lakosságra kiterjedő kijárási korlátozást szorgalmaznak, amitől a kormány vonakodik, attól tart, az csökkentheti az emberek hajlandóságát arra, hogy felvegyék az oltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik