Nagyvilág koronavírus

Ausztriában hétfőtől karantén vár az oltatlanokra

Az osztrák kancellár közölte: nem várhatnak tovább a szigorítással.

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy hétfőtól gyakorlatilag zárlat alá kerülnek a beoltatlan emberek – írja a Deutsche Welle. Alexander Schallenberg a szigorítást azzal magyarázta, hogy mindenképpen emelni kell az oltási arányt, mert az

szégyenletesen alacsony.

Szerinte nem várható el, hogy a beoltottak újabb lezárást szenvedjenek el a tétovázók miatt.

A szigorítást korábban az intenzív osztályon fekvők számától tették volna függővé, de a kancellár közölte: nem várhatnak tovább. Azt már korábban is jelezte, valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy az egész országban karanténba küldjék az oltatlanokat.

A BBC szerint eredetileg csak Felső-Ausztriában tervezték hétfőtől azt a szigorítást, hogy aki nem oltatta be magát a koronavírus ellen, csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el otthonát.

A korábbi hírek szerint az új intézkedés alapján az emberek csak meghatározott céllal hagyhatják majd el otthonukat, például ha orvoshoz vagy élelmiszerért mennek. A munkahelyükre be- és onnan hazamehetnek.

Ausztriában a lakosság 65 százaléka vette fel az oltást, így az országban az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány egész Nyugat-Európában.

Jelenleg az intenzív osztályok 11 százalékban telítettek. Kritikusnak a 33 százalékos telítettség számít. Ausztriában a járvány kitörése óta 791 226 fertőzöttet azonosítottak, közül 11 233-an hunytak el a kórban. Az utóbbi egy hétben százezer lakosra átlagosan 230 koronavírus-fertőzött jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik