Nagyvilág

Beteg és látogató szexelhetett az új-zélandi kórházban Covid idején, és ez erősen megmozgatta a miniszterelnök arcizmait

Mark Mitchell / POOL / AFP
Mark Mitchell / POOL / AFP
A szokásos Covid-tájékoztatón tette fel a megbotránkoztató kérdést egy újságíró.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök progresszív hozzáállásával szokott a hírekbe kerülni, de néha akadnak esetek, amiken ő is fennakad. A szokásos koronavírus-ügyi sajtótájékoztatóra ült be nemrég Ashley Bloomfielddel, az ország kvázi tiszti főorvosával, amikor egy riporter különös kérdést tett fel:

állítólag azt hallotta, hogy egy aucklandi kórházban egy páciens egy látogatóval közösült, és hogy ez „magas kockázatú aktivitásnak számít e a mostani légkörben”?

Ezen a ponton Ardern láthatóan köpni-nyelni nem tudott, a Guardian cikke szerint az arcán szinte minden lehetséges érzelem átfutott: zavartság, ámulat, keserűség. Bloomfield némi mosolygás mellett megerősítette, hogy ez magas kockázatú tett a járvány idején, bár nem ismeri az interakció minden részletét. Ardern magához térve így fogalmazott:

Azt mondanám általánosságban, függetlenül a Covid-helyzettől, ez a fajta dolog általában nem kéne, hogy része legyen a látogatási időnek, azt hiszem.

A vicces történetnek persze komoly a háttere. Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben több kritika érte az egészségügyi hatóságokat, mert százával engedik be a látogatókat a kórházakba. Mindeközben a járvány által eddig megkímélt Új-Zélandon is egyre többen betegednek meg a Covid delta-variánsától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik