Nagyvilág

„Ez történelmünk legszörnyűbb vihara”

Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
A Katrina pusztításának 16. évfordulóján az amerikai történelem egyik legerősebb hurrikánja csapott le New Orleans városára és környékére.

Az Ida helyi idő szerint vasárnap délben érte el Louisiana állam legdélebbi kikötőjét, a New Orleans-tól ötven kilométerre található Port Fourchont, és óránként majdnem 120 mérföldes (csaknem 200 kilométeres) sebességgel közelített a város felé. Ráadásul a szárazföld fölé érve eleinte alig kezdett el gyengülni: órákkal később még mindig négyes kategóriájú hurrikánként tartották nyilván, és végül csak helyi idő szerint este hétre gyengült hármas erősségűvé, de a szél még így is annyira erős volt, hogy a Mississippi folyó egy ideig visszafelé folyt.

Ez az vihar rémisztő

jelentette ki az amerikai meteorológiai intézet munkatársa, Kevin Gilmore. A meteorológusok arra figyelmeztették a helyieket, hogy a Louisiana állammal szomszédos Mississippi partvidékén életveszélyes, akár a háromméteres magasságot is elérő áradásokra kell számítani az alacsonyabban fekő területeken, és azt tanácsolták az ott élőknek, hogy keressenek magasabban menedéket.

Az Ida helyi idő szerint hétfőn hajnali négy órára ugyan hivatalos trópusi viharrá változott, de továbbra is nagy a veszélyben vannak a két állam déli részén élők a pusztító erősség szelek és az áravizek miatt – közölte a Nemzeti Hurrikán Központ. A meteorológiai intézet arra szólította fel az ezen a területen élő embereket, hogy ne menjenek a szabadba.

Közben New Orleanstól délre és nyugatra is az áradásveszély miatt adtak ki figyelmeztetéseket.

A várostól délre található Jean Lafitte város rendőrkapitányának elmondása szerint a környéken legalább négyszáz ember rekedt, ők egészségügyi vagy anyagi okokból nem tudták elhagyni az otthonukat a hurrikán érkezése előtt. A területen a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint az árvíz szintje három méter, és tovább emelkedik, Marcel Rodriguez rendőrkapitány közlése szerint a helyzet katasztrofálisabb, mint a 16 évvel ezelőtti Katrina hurrikán idején.

A város polgármestere a WGNO televíziónak nyilatkozva kért segítséget az árvízben rekedt emberek mentésére, közölve, hogy „még soha nem láttunk ehhez hasonlót, ez történelmünk legszörnyűbb vihara”. Tim Kerner Jr. a CNN-nek elmondta, hogy a várost „teljesen elpusztította” az Ida hurrikán, a mentőalakulatok pedig képtelenek eljutni a házukban rekedt emberekhez.

Elszenvedtünk már árvizeket, eszenvedtünk már viharokat, de még soha életemben nem láttam ennyi vizet.

A polgármester közölte, hogy az erős szelek miatt nem tudnak mentőcsónakokat küldeni az emberek kimentésére, és próbálkoztak ugyan árvizekben is használható teherautókkal, de azokkal sem tudtak átjutni a vízen.

Közben a New Orleanstól nyugatra található LaPlace városában többen a házuk padlásán és a tetőkön várják, hogy érkezzen a segítség, de a hatóságok szerint arra még órákat kell várni, amíg biztonságos lesz mentőalakulatokat küldeni a víz alá került településre. A mentést nehezíti, hogy sok helyen akadozik a 911-es segélyhívó, és a mobilszolgáltatásban is gondok vannak.

Katasztrófa a kórházakban

Az Ida pusztítása különösen nagy terhet ró a louisianai kórházakra, amelyekben több mint 2400 covidos beteget is ápolnak. Normális esetben egy ilyen erősségű hurrikán érkezésekor elkezdenék kiüríteni a kórházakat, de ezt most nem tudják megtenni, mert nincs hová küldeni a betegeket. Több kisebb kórház épületét megrongálta a vihar, volt, ahol a tetőt tépte le az erős szél.

Egy kórházban az ápolóknak kézzel kellett lélegeztetniük az intenzív osztályon fekvő betegeket, miután áramkimaradás történt, és az egyik generátor az erős szél miatt működésképtelenné vált, így leálltak a lélegeztetőgépek – jelentette a helyi sajtó. A betegeket a lépcsőházon keresztül kellett átszállítani egy másik osztályra, ahol volt áram. Az AP hírügynökség közlése szerint ugyanakkor a kórházak többségében felkészültek a hurrikánokkal együtt járó áramkimaradásokra, és van elég generátor és üzemanyag, hogy ellássák a betegeket.

Áramkimaradás egész New Orleansban

Az államban több mint egymillió háztartásban nincs áram, köztük New Orleans egész területén. A helyi energiaszolgáltató tájékoztatása szerint „katasztrofális károk” miatt állt le az áramszolgáltatás a városban, ahol csak a generátorok működnek. A hatóságok arra is felszólították az embereket, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mert az áram hiánya miatt a szennyvíztisztótelepek is leálltak, valamint azt kérték, hogy csak forralt vizet igyanak.

A városból ugyanakkor egyelőre nem érkeztek hírek pusztító áradásokról, és úgy tűnik, hogy kitart az az árvízvédelmi rendszer, amelyet a több mint ezer ember halálát (és több milliárd dolláros anyagi kárt) okozó Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után építettek fel. Louisinana kormányzója, John Bel Edwards vasárnap úgy nyilatkozott:

A Katrina után sok pénzt fektettünk be a rendszerbe. Ez lesz a legkomolyabb tesztje.

A szövetségi kormány 14,5 milliárd dolláros (4200 milliárd forint) támogatásával kiépített, több mint kétszáz kilométeres, árvízvédelmi falakból, gátakból és vízpumpaállomásokból álló rendszert úgy hozták létre, hogy akár kilencméteres árhullámmal is megbírkózzon. A hatóságok egyelőre nem adtak ki utasítást a védemi rendszeren belül élők evakuálására.

A trópusi viharrá gyengült Ida hurrikán folytatja útját a szárazföld felett kelet felé, Mississippi és Tennessee államokba. Az eddig jelentések szerint egy ember halt meg, akinek házára egy kidőlt fa zuhant rá. Az anyagi kár nagyságát ugyanakkor egyelőre lehetetlen megbecsülni, Louisiana kormányzója szerint még hetekig tart a felmérése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik