Nagyvilág

Pokoli erővel közelít az Ida hurrikán Louisana felé

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

Négyes fokozatúra erősödött az Egyesült Államok déli partvidékéhez közeledő Ida hurrikán vasárnap hajnalban a trópusi ciklonok szélsebességét mérő, ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán – jelentette az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC).

A hurrikán szeme helyi idő szerint éjjel két óra körül 280 kilométernyire délre volt a Louisiana állambeli Houma városától, amely 120 kilométernyire északnyugatra fekszik a Mississippi folyó torkolatától. Szakértők szerint a vihar 209-215 km/órás széllökésekkel érhet partot a térségben vasárnap helyi idő szerint kora délután.

John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója elmondta, hogy próbálnak minél több hotelszobát felszabadítani, hogy a hurrikán által veszélyeztetett térségből kimenekített emberek közül minél kevesebbet helyezzenek el tömegszállásokon.

Ez azért lenne fontos, mert az Egyesült Államok déli államaiban az elmúlt néhány hétben ismét fölerősödött a koronavírus-járvány. Az alacsony átoltottság és a vírus korábbi variánsainál fertőzőbb delta variáns miatt New Orleansban a kórházi ágyak nagy része foglalt.

Az Ida hurrikán olyan hirtelen erősödött, hogy hiába hirdették volna ki, nem lett volna már idő végrehajtani a város mind a 390 ezer lakosának a kötelező evakuálását. A helyi hatóságok és LaToya Cantrell polgármester ezért csak arra szólították föl New Orleans lakóit, hogy önként keressenek menedéket a várhatóan pusztító erejű vihar elől.

Tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Saffir-Simpson-skálán 3-as fokozatú Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik