Nagyvilág

Gyújtó hangú beszédet tartott Kína elnöke a kommunista párt alapításának ünnepén

WANG Zhao / AFP
WANG Zhao / AFP
Előbb a Pártot méltatta, amiért felszámolta az országban a mélyszegénységet, majd az őt kritizáló külföldi hatalmaknak üzent.

A Kínai Kommunista Párt szerepének fontosságát hangsúlyozta leginkább Hszi Csin-ping kínai elnök a KKP megalapításának századik évfordulója alkalmából tartott nagyszabású ünnepségen, számolt be róla az MTI.

A Párt főtitkári pozícióját is betöltő Hszi a csütörtöki, pekingi rendezvényen az egykori császári palota déli bejárata felett húzódó teraszon a KKP, valamint a kormányzat vezető méltóságai körében állva hangsúlyozta, a kommunista párt nélkül Kína ma nem lenne az, ami, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a párt vezetését a jövőben is tovább erősítsék.

Beszédét a helyszínen több mint 70 ezer, gondosan kiválogatott résztvevő hallgatta, akiket csak fokozott biztonsági ellenőrzést követően engedtek be a Tienanmen térre.

Minderre leginkább azért volt szükség, mert koronavírus-járvány felett aratott diadal jeleként az ünnepségen egybegyűltek közül senkinek nem kellett maszkot viselnie.

Az eseményre hetekkel korábban lezárult sajtóregisztráció egyik feltétele mindazonáltal az volt, hogy a helyszínről tudósítani kívánó újságíróknak az évfordulós ünnepséget megelőző legalább három héttel korábban meg kellett kapniuk a Covid-19 elleni védőoltás utolsó szükséges dózisát.

A csütörtöki központi ünnepséget hetek óta tartó eseménysorozat vezette fel országszerte. A pekingi központi esemény részleteit titoktartás övezte, az ünnepségnek helyszínt adó Tienanmen teret és környékét több mint egy hétre lezárták az előkészületek miatt. Az ünnepség helikoptereket és vadászgépeket felvonultató légi bemutatóval, valamint a pártot dicsőítő kórusénekekkel vette kezdetét, majd következett az elnök egy órás beszéde, amelyben megmelékezett a KKP első száz évének legfontosabb eredményeiről, külön kiemelve, hogy Kína minden tekintetben elérte a mérsékelten jómódú társadalom állapotát, kényelmes életet biztosítva az embereknek, továbbá felszámolta a mélyszegénységet. A mérsékelten jómódú társadalom célját eredetileg Teng Hsziao-ping korábbi elnök tűzte zászlajára 1979-ben, majd Hu Csin-tao elnökségének idején (2002-2012) kapcsolódott össze konkrét gazdaságpolitikai intézkedésekkel.

Hszi többször kitért Kína kapcsolataira a külföldi országokkal, hangsúlyozva, hogy a kínaiak nem fogják hagyni többé, hogy külföldi erők elnyomják őket.

Aki zsarnokoskodni próbál felettünk, 1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik

– fogalmazott, a közönség lelkes ujjongását kiváltva.

Konkrét példát ugyan nem említett, de az utóbbi időben Kínát számos kritika érte külföldről, egyebek mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről, a többi közt a hongkongi szabadságjogokat, valamint a zömében muszlim vallású ujgur kisebbség emberi jogait illetően. Az elnök szót ejtett Tajvanról is, aláhúzva, hogy a Párt egyik kulcsfeladata a tajvani kérdés megoldása és az ország békés újraegyesítése.

Senki nem kérdőjelezheti meg Kína nemzeti szuverenitását és területi egységét, határozott lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy teljes mértékben leverjünk minden, Tajvan függetlenségére irányuló igyekezetet.

– jelölte ki az irányt az ország vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik