Nagyvilág

A fenekükön keresztül is tudnak lélegezni az emlősök vészhelyzet esetén

Carstan Koall / Getty Images
Carstan Koall / Getty Images
Hasznos tudásnak tűnik.

A fontos hírre a Yahoo oldalán bukkantunk, ahol azt írják, japán szakértők egy csoportja jött rá a felfedezésre, miszerint emlősök számára lehetséges, hogy az ánuszon keresztül vigyenek be oxigént a szervezetükbe. Legalábbis az egerek, patkányok és malacok biztosan képesek erre, illetve az emberek is, ha légzési zavarral küzdenek és nincs a közelben lélegeztetőgép vagy az nem megfelelő. A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy bizonyos fajoknak milyen alternatív légzési módszereik vannak: a harcsák és a tengeriuborkák például a beleiket is tudják használni oxigénfelvételre vészhelyzet esetén.

A kutatás vezetője, Ryo Okabe elmondta, a végbél vékony hajszálerekből áll, emiatt az análisan beadott gyógyszerek azonnal a véráramba kerülnek. Ez adta az ötletet a kutatócsapatnak arra, hogy megvizsgálják, vajon az oxigén is hasonló sorsra jut-e. A vizsgálat során kétféle módon juttattak egerek, patkányok és malacok végbelébe oxigént:

  1. Gáz formájában, illetve
  2. beöntést végeztek náluk.

A vizsgálat közben a végbelet direkt kidörzsölték, hogy gyulladást okozzanak, ami a véráramlást is beindítja, ezáltal az oxigén is gyorsabban szállítódik. Mindkét esetben a normális oxigénfelvételtől megvont állatok szervezete elkezdte szállítani az oxigént, ami meg is nyújtotta a túlélési idejüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik