Nagyvilág europoli

A szlovén miniszterelnök megsértődött az EP-meghallgatásán és kilépett a beszélgetésből

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP

Egy videó lejátszásán sikerült összevesznie Janez Jansa szlovén miniszterelenöknek és a meghallgatást elnöklő Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselőnek az Európai Parlament ülésén, írja a Hvg.hu-n az Eurológus 

Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) szakbizottságának a szlovén sajtószabadságról rendezett vitáján Jansa egyszerűen megsértődött és kilépett a videóbeszélgetésből, amit direkt az ő kedvéért tettek át péntek délutánra, mert egyszer már lemondta.

A lap szerint vitán Janša előtt szlován újságírókat, jogászokat és az ombudsmant hallgatták meg a képviselők. Az ülés célja az lett volna, hogy a szlovén miniszterelnök maga válaszolja meg az EP-képviselők kérdéseit a szlovén média helyzetéről.

Jansa a felszólalása közben le szeretett volna játszani egy videót, amelyen az elmúlt harminc év újságírók elleni támadásai szerepeltek. Ezzel azt szerette volna érzékeltetni, hogy az előző kormányok is hibákat követtek el. A videó levetítésére az ülés elnöke szerint nem volt lehetőség, majd hosszan vitatkoztak arról, hogy mikor küldték el a videót. Az elnök szerint technikai gondok is voltak, és amúgy sem szokás EP-meghallgatáson videót vetíteni, inkább a kérdésekkel haladt volna. Jansa ezt nem várta meg, egyszerűen kilépett a videóbeszélgetésből.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik