Nagyvilág

Trócsányi László szerint a Fidesszel szakító Néppártból hiányzik a sokszínűség

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására

– jelentette ki Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent Válaszúton a Fidesz és az EPP című írásában kedden.

Trócsányi László közölte, az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép. Szerinte, ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

Az elmúlt évtized során az EPP fősodorja egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket. Az EPP figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások azt eredményezik, hogy a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését

– hangsúlyozta Trócsányit az MTI szerint

Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen

– fogalmazott a volt miniszter, aki ezzel összefüggésben közölte azt is: mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel. Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává vált a “jogállamiságnak” nevezett elvont ideológiai értékek miatt.

Ha az EPP nem gondolja újra európai politikai szerepvállalását, hamarosan teljesen beolvad a baloldalba. A Fidesznek azonban fel kell élesztenie a kereszténydemokrata hagyományt, és ennek megfelelően kell újraszerveznie az európai politikát – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A néppárti frakció új eljárásjogi szabályzatot szavazott meg, amivel nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről vagy kizárásról is lehet szavazni, ami első körben a Fideszt érintette volna. A Fidesz akkor a frakcióból lépett ki, de ez nem hatott ki automatikusan a státuszára az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta volt felfüggesztve. A kilépés végül a múlt héten történt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik