Nagyvilág

Kim Dzsongun lefokozta a húgát, akiben sokan az utódját látják

AFP
AFP
Kérdés, hogy ez mit jelent a diktátor jobbkezére nézve.

Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong az utóbbi két évben egyre nagyobb politikai befolyásra tett szert Észak-Koreában, olyannyira, hogy a nemzetközi sajtó sokszor már bátyja majdani utódjaként emlegette. Ehhez képest nagy meglepetést keltett, sőt, a megfigyelők várakozásainak is ellentmond, hogy a Koreai Munkapárt kongresszusának vasárnapi választásán a 33 éves nő nem került be a párt legfontosabb döntési szervének számító politikai bizottságba.

Kapcsolódó
Tíz éve betöltetlen posztot szerzett meg az észak-koreai diktátor
A szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az eddig is egyeduralkodó Kim Dzsong Un hatalmát.

Kim Dzsongil  legfiatalabb lányát 2017-ben választották póttaggá a bizottságban, az ország történetében nagynénje után mindössze a második nő volt, aki bekerült ebbe a körbe. A nemzetvédelmi bizottság tagjaként már 2012-től ő szervezte testvére útjait, nagyobb nemzetközi figyelmet azonban először 2018-ban kapott, amikor is – a téli olimpia delegációjának vezetőjeként – ő lett a Kim-dinasztia első tagja, aki ellátogatott Dél-Koreába.

Bátyja az elmúlt években egyre több feladattal és felelősséggel bízta meg, különböző címeket visel, többek között ő az állami propaganda- és agitációs osztály vezetője, felügyeli az ország USA és Dél-Koreával kapcsolatos politikáját, részt vett Donald Trump és Kim Dzsongun találkozóin, az állami eseményeken gyakran testvére mellett áll, gyakorlatilag ő a diktátor jobbkeze. Leonyid Petrov Sydney-ben élő Korea-szakértő szerint Kim Jodzsongnak szabad bejárása van a bátyjához, és erőteljes hatással van a döntéseire. Szerepe különösen akkor erősödött fel, amikor bátyja állítólagos betegsége miatt tavaly hosszabb időkre eltűnt a nyilvánosság elől – leginkább ez idő tájt jelentek meg azok a spekulációk, hogy a diktátor halála esetén ő venné át a hatalmat az országban.

Kapcsolódó
Kim Dzsongun örököséről pont olyan keveset tudunk, mint a diktátor állapotáról
Hiába csak 36 éves, az észak-koreai vezető betegségéről szóló hírek miatt sokan elkezdtek azon gondolkodni, ki követi majd őt a kommunista diktatúra élén.

Noha két évvel ezelőtt szöuli látogatásával történelmet írt, az elmúlt évben leginkább Dél-Korea fenyegetésében jeleskedett.

Jodzsongot egyszer már ideiglenesen kitették a politikai bizottságból, miután 2019-ben kudarcba fulladt Kim Dzsongun és Trump második találkozója. Igaz, ő olcsón megúszta a dolgot ahhoz képest, hogy bátyja a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokban részt vevő több diplomatáját is kivégeztette. Tavasszal aztán visszatérhetett a testületbe.

A Wall Street Journal koreai szakértőkre hivatkozva azt írja, mostani látszólagos lefokozása nem változtat Kim Jodzsong politikai befolyásán. Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem docense szerint ugyanakkor nincs értelme az észak-koreai rendszerben második számú vezetőről beszélni, az viszont rugalmasságot, például a nem kívánt konfliktusok kikerülésének lehetőségét biztosítja Kim Dzsongunnak, ha rajta kívül valaki más is fel van hatalmazva arra, hogy a rezsim nevében beszéljen. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk: Dél-Korea sarokba szorításában a hatalomra kerülése óta a bátyját odaadóan támogató Kim Jodzsongnak juthat a rossz zsaru szerepe, hogy aztán Kim Dzsongun majd a megfelelő pillanatban jó zsaruként akadályozza meg a helyzet elfajulását.

Kapcsolódó
Berobbant a világpolitikába Kim Dzsongun húga
Kim Jodzsong egyre nagyobb szerepet vállal az észak-koreai diktatúra irányításában, a katonaság mozgósításával és egy irodaház felrobbantásával azonban most már a Dél-Koreával szembeni, igen törékeny viszonyt fenyegeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik